用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 CKY交表現場
樓主: mariyar
go

CKY交表現場  

回覆:CKY交表現場

為何改變交表程序(今年不可在網上選擇時間)之後,須要的時間還比上年耐?希望校方能了解箇中原因,在來年有所改善!

点解冇人提安排失當?排隊已预左,大家你情我願心甘命低。十点半時已安排顺序坐係演講廳很等好。然後2行2行入另一間房再排隊登記。問題係呢度。登記間房冇人看住門口。很多人搏大冒跟左龍尾入房。有D去完厠所又直入登記間房。变相勁多人打尖。可僯95%的演講廳家長儍儍呆等3,4小時,如果不是安排差甘大俾人打尖流洞,可以等小一小時。此外到1点先派筹制度原意係给人去食飯,始終十点等到1点。如果一早派筹,入到登記房要再check飛,便不會出現搏大冒打尖情況。因為等的時候有D人己搏大冒消失了,有D空倚,新入演講廳的人又搏唔知坐前左。我前面有張空椅,3小時内我己趕走了十人成成機機想坐下。(坐位次序是排隊次序)一早派筹,便不用给N甘多人打尖!

係門口開始已經有打尖,見到相識即刻插隊,一插就3個媽媽插入隊! 完全無工作人員理會。
係hall 到又話可以一個人交幾份申請都得。混亂

最可憐是我要趕住返工,你們仲要在前面打尖!!

聽現場家長話今早得三,四十人排隊。

查實SFA都是得一日交表,即場派發面試時間,流程也可以做得好流暢!會不會也可考慮改為星期六交表,出動足夠人力去安排收表,維持秩序,確保過程流暢!校方可補假老師!想出一個大家win win 的方法!最緊俾人感覺到學校能不斷改善,不斷進步!
如今,有人打尖,傳聞有人以$換籌,令人感嘆,唏噓!

由報名開始已經見到佢地「細心」程度。

收咁鬼貴報名費,開多幾個counters都冇資源?!開玩笑!

開3個counter 每個counter 2個人,離晒普!点解唔6個人6個counter!

引用:開3個counter+每個counter+2個人,離晒普!

原帖由 snow228 於 14-09-23 發表
開3個counter 每個counter 2個人,離晒普!点解唔6個人6個counter!
舊年都係,但已經上網揀好時間,都排一粒鐘。今年咁玩法,好心開多幾個counters 啦。DBS , APS, Sfa,SPCC 人地唔多人報名咩,幾流𣈱,俾人㨂時間都可以安排得好D。

引用:Quote:原帖由+lamking+於+14-09-22+發表回

原帖由 傻太 於 14-09-22 發表
即係當年都可以揀日子/時間?

明白做家長都是為子女爭取一個機會,其實今早都唔知應否去排隊,因為我選的 ...
星期一有session full左,反而星期六好多available, 所以唔好咁老定

現場多人嗎??

佢地有冇 lunch time 架 ?

引用:Quote:原帖由+傻太+於+14-09-22+發表即係當

原帖由 maomaochoi 於 14-09-23 發表
星期一有session full左,反而星期六好多available, 所以唔好咁老定
我就係揀果個session,所以有d慶幸決定去晨早去排隊

昨天傍晚13/10session都 已經full , 我揀左星期六因為父母可以一齊去

請問今曰交表情況如何?唸緊問boss 早點放工去交。

引用:請問今曰交表情況如何?唸緊問boss+早點放

原帖由 TGTY 於 14-09-23 發表
請問今曰交表情況如何?唸緊問boss 早點放工去交。
我今早9am到,9:45攪掂。

依家去隨時更少人。因為我前面嗰d係未開始已經排

回覆 ffaye 的帖子

謝謝

今天情況受控很多。我0830到,前面25 人左右。Around 0920 已完成。星期一和二的1030 sessions 已滿。
三個counters 運作,校長到過監督現場後離開。
祝大家好運!

Just finished, less than 10 mins😊