用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分41網兄妹,請指教
go

20分41網兄妹,請指教

因為係天主教教友,亦希望小朋友可以讀天主教學校,但20分可以點揀?但要考慮有妹妹,考私小,將來無保障,如果唔一齊返學放學又難照顧。請問有無意見分享?

回覆:20分41網兄妹,請指教

Same case with me

真兩難,我同你一樣,大女細仔,但我簡女校

引用:真兩難,我同你一樣,大女細仔,但我簡女校

原帖由 klm402 於 14-09-22 發表
你揀了哪女校?

引用:真兩難,我同你一樣,大女細仔,但我簡女校

原帖由 klm402 於 14-09-22 發表
咁到細仔就要靠自己考私小同靠運氣,自行就無機會!

大仔細女,41網其實女仔好安全,但男仔比較煩,有3間天主教女校,2間華德係男女天主教和LS 1間男校,所以你先決定分開定一齊,如果要一齊就只需要決定新華德定舊華德。

如果分開也沒所謂就要看你覺得博唔博LS,我估住41唔會選黃大仙的天主教學校吧!所以你只需決定博唔博LS, 因為2間華德,基本上放第一志願入的機會也很大,這是我小小的建議。

因為如果基督教的會選拔萃和基華,沒有宗教的會選九官,所以你也可以考慮九官。

elvisBB 發表於 14-9-22 21:46
因為如果基督教的會選拔萃和基華,沒有宗教的會選九官,所以你也可以考慮九官。

...
九官程度聽聞好似麻麻地, 所以我唔會因為麻麻地既男女校而放棄較好既女校.
幾年後又要玩呢個GAME時最多就義無反顧咁試LS. ^^

回覆:klm402 的帖子

舊年很多20分也抽唔中,要25分先中。我估計今年仲勁。我囡舊年in左8間私/直資,得一間收。當然本身小朋友應對好緊要,由於囡係細女,輸蝕少少。

tiffany

今年20分抽喇沙是否無機會?

引用:今年20分抽喇沙是否無機會?

原帖由 llhlee 於 14-09-23 發表
人地25分都驚緊

llhlee 發表於 14-9-23 17:30
20分可以話係冇機會, 依家25分既人都唔secure入得返, 20分肯定係冇機會.

甘樓主最後揀咩自行小學?

belle2009 發表於 14-9-24 12:40
喇沙咁多年未試过25分入不到,有20分可搏下,但可能机会微……

"喇沙咁多年未試过25分入不到"請問你點證實呢?

上年王國長老麟媽媽已經證實有朋友25分自行不入: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2715214&extra=&page=2

當然, 有幾多必收生, 有幾多個25分去申請年年都唔同, 上年多唔代表今年多, 上年25分唔入唔代表今年20分一定無機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

belle2009 發表於 14-9-24 15:46
成日話朋友講…………唔知真or假…
如果真係要証明, 咁你又點証明"喇沙咁多年未試过25分入不到"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。