用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 懷疑有亞氏保加,2歲做評估會太早嗎?
樓主: carmen712
go

懷疑有亞氏保加,2歲做評估會太早嗎? [複製鏈接]

回覆:carmen712 的帖子

大家加油啊!語言治療師話呢段時間,小朋友是海綿,吸收能力好强,所以愈早接受訓練和治療,會愈快見效

thanks carmen, 大家加油

及早介入~仔仔未做初步評估前,見佢唔多睬人,興趣只係玩車,對食無興趣添. 兩歲帶左佢上私人治療,初初係同佢玩食物,令佢肯食嘢先. (唔食嘢就練唔到口肌,更加唔想講嘢)
之後先一步一步引導佢.

回覆:懷疑有亞氏保加,2歲做評估會太早嗎?

見到呢個topic好想問多啲!
我仔兩歲時我都有啲懷疑佢有問題(但唔知係自閉,過度活躍定阿氏),當時佢對ABC,123係超沉迷,但情緒控制好弱,成日都會大叫大跳同狂hum頭落地,由於冇上n,唔知同小朋友相處如何,但屋企人超多,佢個個都跟個個都玩,20個月先叫講到少少生字,2歲都未講到句子。當時見佢情緒起落大,又唔肯聽人講,我話去做評估,但老公反對,因阿仔會同人玩,覺得佢冇問題!
而家阿仔2歲半,對ABC同數字依然沉迷,多咗shapes(佢由圓形到10邊形英文都識晒),全日講嘅嘢都只係ABC,123同shapes,句子依然唔多,超多嘢講,一日手腳口都冇停,一時超乖,一時超曳,但講佢唔聽,又唔打得(其實佢唔被你打),問題係最近有帶佢上堂,但佢一啲都唔合群,只係自己玩或者睇住人哋玩,老師十問九唔答,但我肯定佢識,老師話sit,佢stand,老師話stand佢去sit.老師話同其他小朋友圍圓,佢去玩波波,唉,我好怕佢有問題,任何一種我都唔想!我想問,佢有冇問題,要唔要真係去評估下?
謝謝!

Fifi17 發表於 15-4-18 14:38
我仔兩歲時我都有啲懷疑佢有問題(但唔知係自閉,過度活躍定阿氏),當時佢對AB ...
如果你覺得有問題應早點處理,自閉兒童越早處理越好.

醒目開學勳章

引用:見到呢個topic好想問多啲! 我仔兩歲時我都

原帖由 Fifi17 於 15-04-18 發表
我仔兩歲時我都有啲懷疑佢有問題(但唔知係自閉,過度活躍定阿氏),當時佢對AB ...
返去健康院話想CAC評估

引用:Quote:pizzaheidi+發表於+15-1-13+22:54+如

原帖由 carmen712 於 15-01-14 發表
我仔仔三個月前已經去私家評估左喇 (政府仲等緊...), 話佢係自閉症傾向, 所以一直都做緊治療喇~
2歲係治療 ...
但有d人。又話2歲太細睇唔到,唉 真係唔知點好。。。

引用:Quote:原帖由+MSWONG1001+於+14-09-21+發表

原帖由 carmen712 於 14-09-21 發表
例如佢唔同人有眼神接觸(人地同佢講野成日擰頭避開,除非佢有需要主動搵你) ﹑好沉迷數數字&英文字母﹑玩玩 ...
我仔有以上徵狀 2歲仲未識講野 而家返N老師投訴佢成日走嚟走去

我仔已翻一年n,之前校長老師懷疑過度活躍及專注力不足。因完全無辦法排隊,成日自己走來走去。而家k1,情況差左好多,除了以上情況,又吾同其他小朋友一起玩,比老師講吾啱距聼仲訓地做軟皮蛇。現時發展到打校長打老師打同學。佢記性好,現階段非常喜歡認中文字且都記得。所以校長話佢應該係亞氏,過度活躍及専注力不足都有!我人都癲!穩緊班比佢上,非常茫然!

引用:我仔已翻一年n,之前校長老師懷疑過度活躍及

原帖由 MANNI1220 於 15-09-30 發表
我仔已翻一年n,之前校長老師懷疑過度活躍及專注力不足。因完全無辦法排隊,成日自己走來走去。而家k1,情況 ...
有冇排I/E/S?

回覆:funghon 的帖子

冇!校長話等埋評估。我已為他報班上堂希望有幫助。

Fifi17 發表於 15-4-18 14:38
sorry 最近先返來 EK 現在才睇到你MSG
你仔仔同我仔仔情況好似好似!! ABC 123 至今已三歲仍極度沉迷, 對顏色數字名詞都好熟識...其他你所講的都九成似! 又唔合群, 我見議你都唔好拖了, 盡早評估, 如果真的需要治療, 越早越快見效, 加油!

‹ 上一主題|下一主題