用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 懷疑有亞氏保加,2歲做評估會太早嗎?
樓主: carmen712
go

懷疑有亞氏保加,2歲做評估會太早嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+carmen712+於+14-10-01+發表

原帖由 bearwhat 於 14-10-08 發表
我仔都係2歲開始排3歲先見cac,亞氏已經納入自閉,見完cac再排精神科現在4歲幾都未有得見精神科醫生,亞氏 ...
排到4歲幾仲等緊呀?
我啱啱攞左醫生紙去排期,都真係有排等…
另你講得好啱,我最頭痛佢社交同情緒,唉…

回覆 carmen712 的帖子

可以帶小朋友去上社交班,我小朋友上左,我覺得帶進步!

carmen712 發表於 14-9-22 08:53
手指指係咪指佢想要的野?佢有呀!
亦都有數自己手指,數one two three…

多嘢講並不得於同人溝通,佢可以係自說自話.

我亦見過對人非常主動,很會"講嘢"嘅自閉症小朋友,但只有佢講,但聽人講嘢而作出正確反應,兩成都無.

如果排CAC,要半年至9個月.

引用:Quote:carmen712+發表於+14-9-22+08:53+手

原帖由 wan_sosin 於 14-10-17 發表

我亦見過對人非常主動,很會"講嘢"嘅自閉症小朋友,但只有佢講, ...
  正確 , 自閉症普系都有好多種,多嘢講而只講自己鍾意嘅嘢,例如車 。。係咁講,一樣係自閉,不過有溝通就容易入手去引導小朋友!

引用:Quote:原帖由+carmen712+於+14-10-01+發表

原帖由 bearwhat 於 14-10-08 發表
我仔都係2歲開始排3歲先見cac,亞氏已經納入自閉,見完cac再排精神科現在4歲幾都未有得見精神科醫生,亞氏 ...
請問有無搵地方上堂 學習社交 及情緒 問題?

引用:回覆+carmen712+的帖子 可以帶小朋友去上

原帖由 cl_kaka 於 14-10-15 發表

可以帶小朋友去上社交班,我小朋友上左,我覺得帶進步!
請問邊度的社交班較好?

引用:Quote:carmen712+發表於+14-9-22+08:53+手

原帖由 wan_sosin 於 14-10-17 發表

我亦見過對人非常主動,很會"講嘢"嘅自閉症小朋友,但只有佢講, ...
你講得啱,佢的確係多數自己講,同人溝通少之又少…而且日日發脾氣

引用:Quote:原帖由+bearwhat+於+14-10-08+發表我

原帖由 Happypypy 於 14-10-18 發表
請問有無搵地方上堂 學習社交 及情緒 問題?
一直只返普通的playgroup, 但越來越發覺佢問題無乜改善,相信我要著手手搵下呢類班,多謝你地提議!

我小朋友係灣仔聖基道健苗軒上社交!

引用:Quote:原帖由+MSWONG1001+於+14-09-21+發表

原帖由 carmen712 於 14-09-21 發表
例如佢唔同人有眼神接觸(人地同佢講野成日擰頭避開,除非佢有需要主動搵你) ﹑好沉迷數數字&英文字母﹑玩玩 ...
活潑嗎?我果個仲誇!識認百幾個中文字!仲日日堅持溫習!但上pg 專注不到,狂離開位,但又答到老師問題!就係因為坐唔定,k1 no offer

回覆 pizzaheidi 的帖子

我仔超活潑呀...日日好似好忙咁, 對手對腳把口唔識停~
你BB好叻呀識咁多字! 我仔對中文字零興趣, 最LIKE 數字和英文字母...返PG係無辦法坐低, 所以報左協康會D 專for自閉小朋友的PG, 改善左好多, 你都可以試試丫!

引用:回覆+pizzaheidi+的帖子 我仔超活潑呀...

原帖由 carmen712 於 15-01-07 發表
回覆 pizzaheidi 的帖子

我仔超活潑呀...日日好似好忙咁, 對手對腳把口唔識停~
點解覺得佢自閉?我反而覺得係專注力不足!但又好難介定,因為佢地對學術有興趣而且可以好留心!我仔仔睇書玩 flash card 可以一路坐定半小時,但玩遊戲就唔得!明明 playgroup teacher 話一齊排隊攞杯,佢就無辦法跟隊,佢會去左搞其他野唔理人!

pizzaheidi 發表於 15-1-7 13:56
點解覺得佢自閉?我反而覺得係專注力不足!但又好難介定,因為佢地對學術有興趣而且可以好留心!我仔仔睇書 ...
係呀我仔仔就係咁, 醫生話, 通常有自閉傾向的小朋友, 興趣會比較狹窄(所以玩佢鍾意既野可以坐得耐D), 但係唔合群, 又固執, 鍾意自己話事, 唔鍾意人地order佢, 所以叫佢排隊佢就係唔肯囉~

引用:Quote:pizzaheidi+發表於+15-1-7+13:56+點

原帖由 carmen712 於 15-01-13 發表
係呀我仔仔就係咁, 醫生話, 通常有自閉傾向的小朋友, 興趣會比較狹窄(所以玩佢鍾意既野可以坐得耐D), 但係 ...
如果醫生都有懷疑,甘可以早點帶小朋友去評估!因為錯過左治療時機就難搞!但....香港對呢方面研究較少,唔同Dr 又睇法會唔同,搞到做家長好無助!始終我好少機會接觸其他小朋友,好難主觀判斷個仔有無異常,所以唸住k1開左學觀察下同聽聽老師意見先

pizzaheidi 發表於 15-1-13 22:54
如果醫生都有懷疑,甘可以早點帶小朋友去評估!因為錯過左治療時機就難搞!但....香港對呢方面研究較少,唔 ...
我仔仔三個月前已經去私家評估左喇 (政府仲等緊...), 話佢係自閉症傾向, 所以一直都做緊治療喇~
2歲係治療的黃金時期, 所以呢D 錢真係無得慳...

回覆:carmen712 的帖子

錢明白每次燒係好甘, 身邊朋友最少用左十幾萬,但睇到進步 由特殊幼稚園 讀番主流小學

所花的心機時間錢 是值得

我女2歲9個月,同carmen的情況一樣,學校話懷疑有阿氏保加,請問下你有邊間可以做評估較好?

回覆 joefish 的帖子

你可以返健康院同姑娘講, 佢地可幫你轉介去政府排期做評估。
如果想快, 私人機構都有好多, 其中協康會唔錯, 佢地好多地區都有分社, 有好多配套課程 or playgroup, 我仔有返佢地playgroup, 老師都好有愛心呀~

thx carmen回覆,我去左私人做評估,有3成亞氏傾向,7成是遲緩左,我下月即安排上堂,希望可以盡快追返

回覆 joefish 的帖子

越早訓練越好,希望我地的小朋友都盡快追返進度。加油
‹ 上一主題|下一主題