用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡
樓主: dobbybabie
go

真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ILoveBooks+於+14-09-20+發表

原帖由 dobbybabie 於 14-09-20 發表
如果教育制度唔變,中學男女生失衡的情況越嚴重,唔使好耐,大學都會女生越來越多!

...
點変?

回覆 dobbybabie 的帖子

唔好敢講!

最初都會聽到閒言閒語,自己要有自信才可以跨過!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+14-09-20+發表

原帖由 skkeung 於 15-01-29 發表
點変?
小學階段呈分試可以改革音樂,和視藝x6的方法,中學除中,英,數,其餘全是選修科會唔㑹好的?

黃巴士    發表於 15-2-1 11:10

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+15-01-29+發表點

原帖由 dobbybabie 於 15-01-29 發表
小學階段呈分試可以改革音樂,和視藝x6的方法,中學除中,英,數,其餘全是選修科會唔㑹好的?

...
視藝和音樂x6對男仔更不利,好多男仔畫畫唔掂㗎!

引用:我有個很粗糙的想法,這樣的狀況是否也符合

原帖由 MASAYA 於 14-09-22 發表
我有個很粗糙的想法,這樣的狀況是否也符合男窮養女富養的理論?
都係!

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+14-09-22+發表我有

原帖由 薯旦頭太太 於 15-02-01 發表
都係!
其實男女都要窮養

引用:Quote:原帖由+薯旦頭太太+於+15-02-01+發表

原帖由 dobbybabie 於 15-02-01 發表
其實男女都要窮養
點解?

何謂窮養?你的定義是?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+薯旦頭太太+於+15-02-01+發表

原帖由 dobbybabie 於 15-02-01 發表
其實男女都要窮養
女仔我就覺得難d,希望佢第時搵另一半都要有一定要求!
男仔就希望逼到佢對未來有要求而奮鬥,始終要養家!
但總括嚟講,呢一代要窮養又好難,食既用既佢唔求你都會俾最好!唯有扣除不必要既物質!
我仔由小學精英班開始到依家確實真係女多男小,但考科頭位又男仔多,女仔其實多數成績平均又自律,但生個仔確實命都短幾年!勞氣d!

回覆:薯旦頭太太 的帖子

香港自稱要一個公平社會,但到自己利 益時就話不公平!

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+15-02-01+發表

原帖由 ANChan59 於 15-02-01 發表
點解?
唔好意思,咁遲先答復你,我窮養的定義是唔好提供太多的物質享受,例如追新款手機,鞋啊那些,要,唔該自己搵。

dobbybabie 發表於 15-2-3 21:01
唔好意思,咁遲先答復你,我窮養的定義是唔好提供太多的物質享受,例如追新款手機,鞋啊那些,要,唔該自己 ...
I see, but difficult to draw the line.

dobbybabie 發表於 15-2-3 21:01
唔好意思,咁遲先答復你,我窮養的定義是唔好提供太多的物質享受,例如追新款手機,鞋啊那些,要,唔該自己 ...
似乎大家對窮養富養定義有d唔同,我覺得係男仔窮養培養毅力,女仔富養培養氣質,窮奢極侈既物質享受,無論男女大人細路有錢冇錢都唔應該追求,物質享受用來稍作放鬆即可,用來當滿足的填充物就沒救了

YDLFATHER    發表於 15-2-4 23:02
黃巴士    發表於 15-2-4 12:23
ANChan59  That's why I ask this questio   發表於 15-2-4 11:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:dobbybabie+發表於+15-2-3+21:01+唔

原帖由 MASAYA 於 15-02-04 發表
似乎大家對窮養富養定義有d唔同,我覺得係男仔窮養培養毅力,女仔富養培養氣質,窮奢極侈既物質享受,無論 ...
孟子曰:天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身......  未是咁既道理,香港是富庶之地,好難有咁既磨練,未做家長的自創逆境,唔好俾佢地曰子過得太舒適,而失了面對逆境的鬥心,總而言之就是做父母唔好太過保護子女,太過順佢地的意,讓佢地去跌下,撞下,一個人能否成大器,靠既唔是磨煉,磨煉雖然都好重要,但能否汲取經驗,不停修正先是成大器的開始。男女都要有智慧地窮養,將來佢地先會在這瞬息萬變的地球村生存。

dobbybabie 發表於 15-2-5 18:28
孟子曰:天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身......  未是咁既道理,香港是富 ...
其實我只係補充一下自己一開始話窮養富養既意思,無意影響人地既睇法,點養都好,大家都只係想子女好,加油
不過另外又想補充多一樣,子女既路最好係多碰壁越碰越闊,如果父母係前面一路帶住,條路可能係好平坦,但只會係一條窄路,我傾向係0係小朋友後面睇住佢,唔好超過底線就得,如果係前面帶住,好多時係背住小朋友,根本唔知佢咩情況,呢個諗法同我對窮養富養既定義冇關係,但0係你既定義裡面可能係屬於窮養
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好有意思!MASAYA & dobbybabie.

入番楼主个題先~~如果中史被列入高中必修科,禁就死多两錢重!

朋友囝囡是窮養, 家長死省死抵去俾小朋友少少補習, 學樂器, 學課外活動, 間中去大陸外遊....  但至兩囝囡青春期時, 大家關係很差. 因為媽媽覺得付出很多, 仔女要順其意思, 而仔女都知道父母搵錢十分辛苦, 但礙於孩子與其他朋友都有少少的基本物質須要及比較, 故媽媽過份管束其"錢銀", 如經常說校外考試要多少錢, 孩子不可以"衰",  令孩子很大壓力, 而日漸加上其他管制, 大家關係很差.

引用:Quote:dobbybabie+發表於+15-2-5+18:28+孟

原帖由 MASAYA 於 15-02-06 發表
其實我只係補充一下自己一開始話窮養富養既意思,無意影響人地既睇法,點養都好,大家都只係想子女好,加油 ...
佢碰了壁,唔識面壁思過,下次又重蹈覆轍又未是條路越行越窄,你亦講得啱,唔好揹住小朋友,帶住佢行。

引用:朋友囝囡是窮養,+家長死省死抵去俾小朋友少

原帖由 黃巴士 於 15-02-06 發表
朋友囝囡是窮養, 家長死省死抵去俾小朋友少少補習, 學樂器, 學課外活動, 間中去大陸外遊....  但至兩囝囡青 ...
窮養我覚得唔是指物質上的給予少就叫窮養。我既意思是家長有能力做到的事,特登唔幫佢做,使佢唔滿足為之窮。有分物質和精神層面,物質大家容易理解,精神方面例如俾老師誤解,我唔會打電話同老師講,你自己去解釋。小團體入選唔到,你自己向老師爭取,但明處我會不停鼓勵,和俾方法如何做,都有催促佢早日解決件事。暗處我會同老師私底下講這件事,希望老師亦耐心聽小朋友爭取或解釋件事,不偏不倚。如果孩子失望而回,我會分析問題,叫佢努力準備自己和表現出自己優秀的一面俾人睇。進入青春期,小朋友唔多唔少都會同人有物質上的比較,這時更需要有智慧地拆解。

黃巴士  明白!!  發表於 15-2-6 17:39
Yanamami    發表於 15-2-6 17:06
‹ 上一主題|下一主題