用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡
樓主: dobbybabie
go

真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡   [複製鏈接]

ILoveBooks 發表於 14-9-20 19:14
之前有看過關於這方面的評論,失衡的情況已經蔓延到大學了,可以想像香港的女孩未來要搵對象越來越難了

...
Men can eat soft-rice right?

hoihoima 發表於 14-11-29 01:05
按照我在跨國大公司請畢業生的經驗,男女畢業生在面試的表現實在差太遠了。可以說,如果真是只有一條隊,公 ...
我都有見過,男女應徵者的學歷、技能都差不多,但男的總是比較粗心大意,準備也不夠充足。學校收生還可以體諒他們而作出調整,但公司請人就絕對不會體諒,一定會選表現最好的人。

回覆 dobbybabie 的帖子

男校女校根本就係歷史遺留落黎嘅落後單性教育方法。讀男校,我見大部分人對住異性超驚驚,係同齡先會。同係學校簡直兩個人黎,變得好緊張。我自己就花好多時間參加課外活動,避免自己都係咁。
最終係f.3轉咗去男女校。雖然巴打 sis之情好似無男女之情咁多變故,但其實呢兩樣野係分開。D 同性同學好close某程度上係反映咗 自己 學習環境 幾乎成個中學生涯無得同異性日對夜對長期相處嘅心靈空虛。。。

好彩轉番男女校,好玩D。

醒目開學勳章

引用:真令人擔心:band1中學男女漸失衡,今曰聽

原帖由 dobbybabie 於 14-09-20 發表
真令人擔心:band1中學男女漸失衡,今曰聽荃灣朋友說今年荃官中一女仔佔了三分二,男仔三分一,而Band3剛好 ...
男仔多數心散。 我個仔就係囉, 又唔專心

贏在起跑線,以及由幼兒階段開始玩選擇學生,都不太利男生。

benny2014 發表於 14-11-29 12:05
我都有見過,男女應徵者的學歷、技能都差不多,但男的總是比較粗心大意,準備也不夠充足。學校收生還可以體 ...
但男生的爆炸力比女生強.  一兩次面試, 就令漫不經心的男生輸蝕.  男生的潛力多是創意思維, 女生的潛力多是保守而循規.  主要是看什麼類型職業, 要什麼類型員工??  無異在面試表現上看來,  大多數聘請女生較令僱主安心.   

Ononma 發表於 14-11-30 11:10
贏在起跑線,以及由幼兒階段開始玩選擇學生,都不太利男生。

同意!!
個人覺得, 香港BAND1中學男女失衡, , 在於在"小學"時更什的比併學業模式上,   現存考試是"書寫", VA, MUSIC 同是要坐定定, PE, PROJECT, INTERVIEW, 辯論理解, 時事(常識)分析分說..  這些都不會在小學呈分考試項目內.   寫得慢, 更是輸蝕一半.  
大多數男生多著重思考, 分析, 析解, 推敲問題 (這是大家認為的"駁咀"),  彈動式跳動去摸索,  解困解難, 富挑戰玫攻擊性.  
女生多是靜態觀察, 以工整,細緻,感性為優.    在小學階段已浮現的是在學習模式上沒男生的互動及触碰跌撞興趣,  令一些躍動的男生失卻學科的原動力, 而逃避至去打機, 玩樂.  而女生, 如學術, 交往上不論是怎樣,  在女子群中都會出現一組組, 一堆堆女子組合.
不知是否這樣, 名校出現了歸邊式的男校和女校.

回覆:真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡

miffy^ 發表於 14-11-30 12:17
以往男女分隊排, 呢個制度行咗幾十年, 高中低層嘅工作都有男人有女人做

依家男女一條隊, 啲band one學 ...

同意.  男生與女生根本心理/生理結構上已不同.  不是每樣細節上, 都要合乎公平.  亦不是每樣制度制定一式一樣,   便是公平. 最以為大公無私的,  其實已存在不公平之上.
在未演變成單細胞繁殖前, 制度上應重回男女生分隊排.   

回覆:真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡

dobbybabie 發表於 14-9-20 20:04
跟住的男仔又在學業攞唔到成功感,又掛住打機,在BK己有很多人話老公番屋企祇是打機,么都唔做。有仔仔的家 ...

可惜D老婆們又好奇怪, 由得佢地照打機, 無投訴, 我問佢地D老婆, 老婆話在家打機好過在外邊滾。

佢兩個仔都係咁, 亞媽話 : 在家打機好過在外邊學壞。

Lily2003 發表於 14-12-5 10:45
可惜D老婆們又好奇怪, 由得佢地照打機, 無投訴, 我問佢地D老婆, 老婆話在家打機好過在外邊滾。

孩子在可以教育導的年歲及情況下, 家長不要以藉口逃避.

其實有咩問題?就算最終去到變成女校又如何?

打機是影響學業的元兇之一,當中男生特別喜歡打機,所以對男生的影響較大。
打機不但浪費光陰,而且會令智商下降,影響學業,所以千萬不要給孩子打太多機。
以前一個和我由細玩到大的街坊,本來很聰明,應該讀到書,但就是因為太喜歡打機,
無心向學,結果讀到中三就不再讀書。

我記得我細個,好多大人會講,男仔頭腦比女仔好D,靈活D!
但而家社會一提起男仔,只會覺得曳,幼稚,打機,無心向學,老師稱讚女仔多過男仔,幼稚園都已經成日話,女仔都坐好晒,d男仔點呀?
幾十年前,還會欣賞下男仔,但依家,無形中都已label了男仔,不夠成熟的男仔,比女仔比下去,不被欣賞,男孩子要如何才會有信心向上?

整個教育制度都適合女仔多於男仔,放隻狗仔落水,要佢同D魚鬥快!輸咗話隻狗自己唔爭氣!

不過都無嘢好講,個社會係咁,無得變,諗咁多做乜呀?睇下電視打下機好過啦!

引用:我記得我細個,好多大人會講,男仔頭腦比女仔

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-12-08+發表

原帖由 miffy^ 於 14-12-08 發表
認同, 我之前請補習, 請過幾個女大學生都不知所謂, 之後請了一個補習哥哥, 補得好到不得了, 但補習哥 ...

諾貝爾獎係男多女少就知,唔係話女仔唔叻,只係兩者才能唔同,唔應該去比較!
亦唔應該只用一個角度去睇兩種唔同能力! 排一條隊,先係唔公平!個個都知女仔發展快過男仔,小學階段,男仔連身高都輸比女仔!

王家爸爸    發表於 14-12-18 16:53
黃巴士  AGREE!  發表於 14-12-8 12:04

del...

dobbybabie 發表於 14-9-20 12:21
真令人擔心:band1中學男女漸失衡,今曰聽荃灣朋友說今年荃官中一女仔佔了三分二,男仔三分一,而Band3剛好 ...

荃官講座後我即時決定放棄報讀, 無論表演, 招待, 都係女仔多, 男仔少, 加上校長表明遲到, 重讀的多數係男仔, 我深信佢自行一定女仔優先

王家爸爸    發表於 14-12-18 16:53
‹ 上一主題|下一主題