用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡
樓主: dobbybabie
go

真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡   [複製鏈接]

回覆:真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡

引用:+ +

原帖由 dobbybabie 於 14-10-18 發表
有男孩的父母可睇下本書,睇完你會體諒佢地多的,同埋你會學到如何在現今不利男孩成長的環境爭取空間讓他們健康成長,特别是打機那一章,共勉

回覆:真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡

不利男孩?建立規律的生活在父母,打機是誰養成?政府?

引用:不利男孩?建立規律的生活在父母,打機是誰

原帖由 skkeung 於 14-10-21 發表
不利男孩?建立規律的生活在父母,打機是誰養成?政府?
睇下先爭論啦

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+14-10-21+發表不

原帖由 dobbybabie 於 14-10-21 發表
睇下先爭論啦
身邊大把小學男孩,父母身教,不知幾好!堅持不單在孩子,重點在父母!

其實仲可唔可以反對當年的審判呢? 現在排一條隊, 未則等如跑步/游泳比賽男女一齊比賽, 唔通分開男子, 女子賽就係歧視

引用:其實仲可唔可以反對當年的審判呢?+現在排一

原帖由 smartcash 於 14-10-22 發表
其實仲可唔可以反對當年的審判呢? 現在排一條隊, 未則等如跑步/游泳比賽男女一齊比賽, 唔通分開男子, 女子 ...
問平機會!

其實仲可唔可以反對當年的審判呢? 現在排一條隊, 未則等如跑步/游泳比賽男女一齊比賽, 唔通分開男子, 女子 ...
再過多幾年,情况再嚴重的,可能會都唔出奇

當然繼續雙重標準,攞盡雙重優勢!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:dobbybabie 的帖子

我記得10n年以前,但唔sure幾時,男女仔分2條隊計分升中,但因為要男女平等,所以廢咗,當時家長都幾大迴響。
外國都有人統計過,男女性智商平均數相比係差唔多,但女性一組智商大致差不多,男性一組有部分好高,有部分好低。從結果顯示表面男女性智商平均數計算出差不多,但點解男狀元係較多小小

引用:我記得10n年以前,但唔sure幾時,男女仔分2

原帖由 EMS 於 14-10-23 發表
我記得10n年以前,但唔sure幾時,男女仔分2條隊計分升中,但因為要男女平等,所以廢咗,當時家長都幾大迴響 ...
2013 文憑試 女狀元數目係超越男狀元

王家爸爸    發表於 14-10-27 15:28

回覆 KT0603 的帖子

我仔也一樣

引用:我記得10n年以前,但唔sure幾時,男女仔分2

原帖由 EMS 於 14-10-23 發表
我記得10n年以前,但唔sure幾時,男女仔分2條隊計分升中,但因為要男女平等,所以廢咗,當時家長都幾大迴響 ...
我咁樣理解喇. 小學階段(6-12) 女生比男生早熟必然. 坐得定,專心. 男生思維仲喺好單純. 玩咗先. 俗啲講烏蠅飛過都關佢哋事!

上到中學. 女生情竇初開. 見身邊朋友拍拖時自己又想. 對自己儀容又特別著重. 時間精力去晒這方面.

而男生上到中學. 慢慢先開竅. 佢哋對愛情冇女生咁憧憬. 大多去到15,6歲先識諗將來.  從而開始發力. 留前鬥後.

這樣之下.  男狀元比女狀元多.

王家爸爸    發表於 14-10-28 15:29

回覆:pooh仔 的帖子

不足為其!

再過多幾年會否比女生追到,都唔出奇. 出生比例事實喺女多男少. 再加上多咗人提早出國. 棄DSe(對男生不利. 太多分析. 大多女生組織能力好過男仔)

回覆 pooh仔 的帖子

很喜歡你嗰句烏蠅飛過都關佢事

回覆 grace_xian 的帖子

唔好開男校毒害男仔啊啊啊啊啊
利申:男校轉校生

dobbybabie 發表於 14-9-20 12:21
真令人擔心:band1中學男女漸失衡,今曰聽荃灣朋友說今年荃官中一女仔佔了三分二,男仔三分一,而Band3剛好 ...
按照我在跨國大公司請畢業生的經驗,男女畢業生在面試的表現實在差太遠了。可以說,如果真是只有一條隊,公司的情況會更一面倒,嚴重男女失衡。不想引致這惡果的話,唯有男生中表現最優秀的一批都會考慮。

引用:回覆+grace_xian+的帖子 唔好開男校毒害男

原帖由 pakhei123 於 14-11-29 發表
回覆 grace_xian 的帖子

唔好開男校毒害男仔啊啊啊啊啊
可講下為什麽嗎?

引用:Quote:dobbybabie+發表於+14-9-20+12:21+真

原帖由 hoihoima 於 14-11-29 發表
按照我在跨國大公司請畢業生的經驗,男女畢業生在面試的表現實在差太遠了。可以說,如果真是只有一條隊,公 ...
所以有感而發,現今世代可能要仔要窮養,女就窮養富養都得

‹ 上一主題|下一主題