用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡
樓主: dobbybabie
go

真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡  

建議政府多開一些男校, 男仔唔係唔得, 而是其生理因素決定咗佢係咁,

我仔到現在做功課都要左手拿住一塊擦膠或者其他嘢 搞下, 右手就做功課, 我允許佢咁因為時間長咗, 男仔的生長激素決定咗佢要yau 下, 唔可以一直安靜專注咁做功課,

男仔多數喜歡在運動中學習, 唔喜歡被固定在某個模式, 鎖定在某個畫面做嘢...所以有男仔的父母不要氣餒, 一旦你明白男仔咁做的原因, 再引導佢往正確方向發展, 一定會有回報的。

ponnychan    發表於 14-10-9 09:12
囝囝mama    發表於 14-10-7 13:17
黃巴士    發表於 14-10-7 10:21
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 grace_xian 的帖子

我仔又是一邊温書 , 一隻手拿住的橡膠之類的東西玩
背生字時 , 會睡在床上. , 腆來腆去

他說 他可以一路記生字 一 路玩玩具

小二仔說的

Yanamami 發表於 14-9-20 21:04
最好大學收生用best 5,好過而家4C+2X. 男仔唔著數。話分兩頭,過去一屆DSE,男狀元多過女的。 ...

係囉, 平時D壯元都係男多過女

呀女小六同中六全級考頭幾名都係男仔喎

跟本唔關發育問題!係現今出生律女多男少就真

引用:建議政府多開一些男校,+男仔唔係唔得,+而是

引用:建議政府多開一些男校,+男仔唔係唔得,+而是

見大家講開男女生在學校比例.

我又想跟大家分享下我兩隻外星仔的情況,我地係外星居住,仔仔學校都是女多男少.大家講的男仔生理影響學習我都有同感.坐唔定,尊注力較低.愛上網打機....

還好,孩子們功課量較少,所以可以在短時間內做完.雖然少功課,但在過程中往往是坐唔定,遊下魂,發下夢...

女生在學業上還是慢熱,但到了小六小七以後,便追上來.
在社會上女性經常擔任高/重要職位,唯一有部份結緍生仔才叫(停下來,一陣).
另外,各項各業都有女性加入,巴士司機,裝修,運輸(即時自己駕車送貨到店舖)廚師郵差等等.

這裏男孩的家長盡量以運動為課外活動,絕少參加較靜態的,如學習樂器,畫畫,合唱團.因為家長們意識到男孩的特徵所以,特意安排.

我囝囝班內全部男生都學踢波,只有三四位沒有參加.其次,大多參加手球,游水,bmx,童軍,室內曲棍球等等.至於樂器則只有我兒學.

這現象系可悲、n多年前升中有男女隊分開,男女個性、成長進度不同,分開隊無可口非,但當時好多女生家長向教局投訴不公,結果n年後今日成為K型現象,可悲! 吾諗後果!亂投訴。

引用:回覆+grace_xian+的帖子 +我仔又是一邊温

原帖由 yan02 於 14-09-25 發表
回覆 grace_xian 的帖子

我仔又是一邊温書 , 一隻手拿住的橡膠之類的東西玩
我個仔都是咁

回覆:真令人擔心:Band 1中學男女比例漸失衡

有什麼擔心!入U 先係主菜!

引用:有什麼擔心!入U+先係主菜! +

原帖由 skkeung 於 14-10-07 發表
有什麼擔心!入U 先係主菜!
入u都會漸漸女多男少吧

grace_xian 發表於 14-9-22 16:12
建議政府多開一些男校, 男仔唔係唔得, 而是其生理因素決定咗佢係咁,

我仔到現在做功課都要左手拿住一塊擦 ...
最大鑊係, 我細囡都係咁。如果係男仔, 人哋都會同情下, 女仔都無時停真係無人可憐, 最可憐係我。

somimi 發表於 14-10-7 08:10
這現象系可悲、n多年前升中有男女隊分開,男女個性、成長進度不同,分開隊無可口非,但當時好多女生家長向 ...
當你係女仔既家長, 你就唔會咁諗。分兩條隊的而且確好唔公平。

男仔有男仔既問題, 女仔有女仔既問題。男仔小學無時停, 女仔中學想拍拖, 各有各煩。入到大學語文唔好點寫論文, 所以要睇兩科語文係一定既, 但就唔明點解一定要睇埋數學同通識。當年, 我哋只需要睇兩科語文+3科最高分, 港大連中文都唔駛睇添, 唔同系各自又有唔同要求特定科目咁, 好似合理啲。

唔明!DSE 是统一考試!成績不及,只怨技不如人!

其實都好睇間學校...
我女女同朋友仔仔都讀沙田B1A中學.女女果間男女好平衡,今年一班既男女差別唔超過三個.甚至有班別男女數量相等.
而朋友仔仔讀果間就一班得4個男仔

elbar  呂記 VS 曾記   發表於 14-10-17 13:56
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

引用:其實都好睇間學校...我女女同朋友仔仔都讀

原帖由 candyhmama 於 14-10-10 發表
其實都好睇間學校...
我女女同朋友仔仔都讀沙田B1A中學.女女果間男女好平衡,今年一班既男女差別唔超過三個. ...
道聽途說,部份學校怕男女失衡,會在自行時特意多收Band one男

引用:Quote:原帖由+candyhmama+於+14-10-10+發表

原帖由 yovin 於 14-10-11 發表
道聽途說,部份學校怕男女失衡,會在自行時特意多收Band one男
Yes.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

教育越來越偏文字性。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927