用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 覺得功課多唔多
go

覺得功課多唔多

亞女返左三個星期, 個人覺得幾多功課.
中文有抄書, 寫字合共都有6,70個字一日.
英文有WS 有兩至三張紙.
數學再加G.S. ...... 還未計有預備默書.
如果唔係在學校做左一部份, 全部返屋企做. 起碼要一個鐘以上. 如果有ECA 咁返到屋企實做唔切. 請問之後功課係咪越黎越多. 而家亞女返到屋企, 基本上做完功課都無多時間温下書. 因為要早比佢瞓, 第朝又要六點半起身. 定係我大鄉里無見過其他小學多功課的情況?

回覆:2016fire 的帖子

又唔覺我囡咁辛苦喎,在學校做好回來,好多玩樂時間,無功課堂果日,都好快完成。

引用:又唔覺我囡咁辛苦喎,在學校做好回來,好多

原帖由 toatoo 於 14-09-20 發表
又唔覺我囡咁辛苦喎,在學校做好回來,好多玩樂時間,無功課堂果日,都好快完成。

...
Me too.

toatoo 發表於 14-9-20 14:43

...
請問你小朋友讀幾年班?

回覆:2016fire 的帖子

一年級呀

回覆:覺得功課多唔多

感覺時間係比以前緊張,通常回到家約4:15, 上床瞓覺約8:30, 即係要係約4個小時左右,完成功課,食飯,玩樂,聽故事,看課外書,沖涼刷牙,聊天等,不要說小朋友,作為家長都要好好適應,但這是現代社會必需學習的重要技能:時間管理! !  大家一齊努力吧!

所以我同c6 成日有分歧。家住95 網,我想試考陳守仁,但佢會傾向搵屋企附近小學。因為佢覚得小朋友唔夠休息好影響學習。

但我又覚得95 網升中派位唔好。又唔可以搬,所以成日諗誇區。咁可以點?

之前有家長講過有好多功課,咪有家長走出来講過,有好多时間運用,讀得多輕鬆,又有時間游水,又有時間弹琴。宜家又講時間管理,樓主現小一階段?幾時捱到小六。

多謝大家意見. 可能幼稚園功課唔多, 一時都未適應到. 好難得先考到間好學校. 一定會努力. 相信過左過渡期會好好多.

上學期會趕急啲,因1月就已經下學期。初初適應係要啲時間架啦!加油!

silvia_ng 發表於 14-9-23 10:31
上學期會趕急啲,因1月就已經下學期。初初適應係要啲時間架啦!加油!

...
小朋友應付功課其實乜問題, 只係開頭新入學好多野都唔知, 所以比較心急左.  調校下都好快適應. 多謝各位意見.

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-9-23+10:31+上

原帖由 2016fire 於 14-09-24 發表
小朋友應付功課其實乜問題, 只係開頭新入學好多野都唔知, 所以比較心急左.  調校下都好快適應. 多謝各位意 ...
小朋友同樣是一年級,點解我班重來未有抄書這樣功課,詞語都係做得一次

引用:Quote:原帖由+2016fire+於+14-09-24+發表小

原帖由 susuwai 於 14-09-24 發表
小朋友同樣是一年級,點解我班重來未有抄書這樣功課,詞語都係做得一次

...
小兒也是小一,點解仲末要抄6,70中文生字? 老實講,我厭中文少抄寫又認字量少,焗佢在街簿寫多2行

我地要默書(開學了) 所以早排要抄書. 你地無??

2016fire 發表於 14-9-25 08:27
我地要默書(開學了) 所以早排要抄書. 你地無??
無抄書喎,到而家抄左兩次詞語咋

我覺得功課算少,最多6樣,抄寫唔算多,思考性功課較多~

大肥羊 發表於 14-9-25 11:01
無抄書喎,到而家抄左兩次詞語咋

我覺得功課算少,最多6樣,抄寫唔算多,思考性功課較多~
計埋改正係有6,7樣. 除左思考性功課外, 又多左閱讀及報告功課. 而家適應左同埋亞女做得順左, 情況好多了. 放學還有時間去公園玩陣.

之前我小朋友上了某私小的小一預備班,寫字班勁抄寫超深的字,限時有數十版的抄寫。再加勁快教完人地一年級用成年的䇦文Grammer、listening skill and reading,仲要無得問。所以在這裏初小讀書真是好輕鬆。

引用:之前我小朋友上了某私小的小一預備班,寫字

原帖由 grandmalolo 於 14-09-27 發表
之前我小朋友上了某私小的小一預備班,寫字班勁抄寫超深的字,限時有數十版的抄寫。再加勁快教完人地一年級 ...
想知係邊間私小咁可怕?

見陳守仁英語比重較大,我做父母怕自己好吃力,因自己英文吾叻,有分享嗎?