用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?  

wan_sosin 發表於 16-4-13 01:30
唔一定寫字差,我仔d字人人話靚,但就真係少數,只因咁啱佢鍾意寫字,佢讀書亦好好.
但佢亦係勁唔定,勁貪玩,手 ...
我仔手字真係好差, 老師都已經接受佢係咁, 好彩學校唔執字體, 唔係真係日日刷功課刷到癲....佢讀書都ok, 記性好好, 溫書好快就記得, 但因為唔專注, 有時都唔留心聽老師講咩, 人又冇耐性, 坐唔定....個身係好似比野咬咁, 多手多腳.....把口又多野講, 超多野講....你地小朋友會唔會又係好多野講架?

我仔手字成日寫到好差, 打風甘. 仲比KG差. 但其實佢係有能力寫得好, 但成日冇耐性同貪快. 仲夠膽死話自己係寫草書.

有時讚佢某D字好好, 俾粒星星佢, 便會寫番D好字. 但累同悶時便一定唔得.
好在學校包容都佢D字, 而且叫我地不要刷走太多, 由其是開始時佢幾唔喜歡抄寫,  愈刷會愈唔喜歡.

BrianHoHoHo 發表於 16-2-5 11:15
我個仔二年級, 專注不足, 情緒亦容易起伏, 發皮氣, 已響瑪麗一直跟進, 已食藥左年幾, 初初是4小時藥, 跟住8 ...
如果佢太不喜歡新藥, 會否用番以前果只對佢好D?

我係好媽媽 發表於 16-4-12 11:04
我想問, 係唔係專注力不足既小朋友寫字都好似打風咁架???
同埋, 學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友, 因為 ...
學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友<-要看果D係咪佢真正有"興趣"果D.
冇咩"興趣", 係會慢過同期小朋友, 因冇心上. 真正有"興趣"果D, 佢地會好專注.
eg: 我仔喜歡畫畫勞作, 上幾多佢都唔悶.  

麥兜MaMa 發表於 16-4-13 09:47
我仔手字成日寫到好差, 打風甘. 仲比KG差. 但其實佢係有能力寫得好, 但成日冇耐性同貪快. 仲夠膽死話自己係 ...
我仔一樣啦...如果係我坐佢隔離睇住佢寫就會寫得好, 連老師都話一睇功課見到D 字靚一定係因為媽媽陪佢做.....佢刈能力寫得好, 但冇心機冇耐性寫.......

麥兜MaMa 發表於 16-4-13 10:02
學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友
D 興趣班係佢自己揀架, 冇迫佢學....游水佢超級鐘意, 但進度係慢過其他小朋友囉....

醒目開學勳章

我仔手字又係好似打風咁, 但寫詞語又可以攞到A,因為B+以上老師係有貼紙獎勵

我仔也是一樣,写字没耐心,潦草

我係好媽媽 發表於 16-4-13 09:01
我仔手字真係好差, 老師都已經接受佢係咁, 好彩學校唔執字體, 唔係真係日日刷功課刷到癲....佢讀書都ok, 記 ...
我仔除了手字靚d,同埋未去到超多嘢講(但都鍾意講嘢),其他嘢同你小朋友一樣.

wan_sosin 發表於 16-4-13 23:37
我仔除了手字靚d,同埋未去到超多嘢講(但都鍾意講嘢),其他嘢同你小朋友一樣.
...
所以我都同老公講, 佢專注力出問題, 影響佢寫字差, 我地都要接受, 唯有慢慢咁教佢寫好D.......我有時見佢其實好比心機係度寫字, 但都係寫得好差......
同埋你地小朋友會唔會性格都係冇耐性, 同比較易發脾氣呀? 我仔上緊私人既 therapy, 已經好左好多

我係好媽媽 發表於 16-4-14 16:38
所以我都同老公講, 佢專注力出問題, 影響佢寫字差, 我地都要接受, 唯有慢慢咁教佢寫好D.......我有時見佢其 ...

超無耐性,例如坐巴士會厭要停燈.

易忟憎,但未去到發好大脾氣.

wan_sosin 發表於 16-4-15 00:42
超無耐性,例如坐巴士會厭要停燈.

易忟憎,但未去到發好大脾氣.
係呀, 一樣, 無耐性, 易炆......未試過就話唔識, 唔試, 之後要慢慢叫佢試, 陪佢, 教佢, 因為知佢其實係做得到的.  當佢做到後佢就會好開心原來自己可以, 之後我就讚下佢, 等佢有d 自信心肯try ....
其實對住佢都真係幾攰.....仲有, 你小朋友係唔係敏感體質呀??

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-15+00:42+超

原帖由 我係好媽媽 於 16-04-15 發表
係呀, 一樣, 無耐性, 易炆......未試過就話唔識, 唔試, 之後要慢慢叫佢試, 陪佢, 教佢, 因為知佢其實係做得 ...
我小朋友有天生鼻敏感,皮膚亦易過敏,無情情會起疹,成日ar個頭,還有偏食,唔接受某D食物,無聊或緊張會咬指甲

wan_sosin 發表於 16-4-15 13:47
我小朋友有天生鼻敏感,皮膚亦易過敏,無情情會起疹,成日ar個頭,還有偏食,唔接受某D食物,無聊或緊張會 ...
嘩.............一樣既......我仔嚴重鼻敏感, 皮膚又敏感, 成日出風癩.....又係偏食.....唔肯食肉, 話好臭.....細個時勁meet 手指皮meet到流晒血都仲要meet.......好似呀....

我係好媽媽 發表於 16-4-15 17:26
嘩.............一樣既......我仔嚴重鼻敏感, 皮膚又敏感, 成日出風癩.....又係偏食.....唔肯食肉, 話好臭. ...

都真係好似!但學習能力是不錯的,只係粗心大意,經常睇錯,寫錯,太心急,做功課唔係慢,但就做錯做漏,有時做錯第二個練習都得.

wan_sosin 發表於 16-4-16 00:30
都真係好似!但學習能力是不錯的,只係粗心大意,經常睇錯,寫錯,太心急,做功課唔係慢,但就做錯做漏,有時做錯 ...
係呀,佢成績唔錯呀,溫書好快已識晒。 但好大意,睇錯問題,又唔專心,所以會答錯,我成日叫佢慢慢唔好心急,唸清楚先。抄野都會抄抄下抄左第二行既......

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-16+00:30+都

原帖由 我係好媽媽 於 16-04-16 發表
係呀,佢成績唔錯呀,溫書好快已識晒。 但好大意,睇錯問題,又唔專心,所以會答錯,我成日叫佢慢慢唔好心 ...
係呀,所以呢D仔好怕抄書格式,數學格式!今年呀仔個數學老師要求格式好嚴,又要寫什麼思考圖,我仔做到發晒脾氣!錯咗都唔會再改,由佢!而家佢開始慣,無咁憎!

wan_sosin 發表於 16-4-16 19:22
係呀,所以呢D仔好怕抄書格式,數學格式!今年呀仔個數學老師要求格式好嚴,又要寫什麼思考圖,我仔做到發 ...
我仔今年升小一開初佢做功課做到晚晚喊,又一星期2次默書。好彩過左2個月佢都習慣左個模式。
我仔讀國際學校,所以老師冇咁嚴,d字肉酸都唔會要求佢再寫。好彩。

我仔最怕畫畫。

我係好媽媽 發表於 16-4-16 21:30
我仔今年升小一開初佢做功課做到晚晚喊,又一星期2次默書。好彩過左2個月佢都習慣左個模式。
我仔讀國際學 ...

咁啱!我仔畫畫都係好得人驚,佢都鍾意畫,但真係差得好緊要!

讀國際學校應該好D,我仔係傳統小學讀小二,今年入了精英班,但最近考慮過,決定出年讀返普通班,一來而家係普教中,試過都係想粵教中,普通班係粵教中;二來同同學相處麻麻,最主要係我仔唔鍾意認叻嘅人,但精英班好多同學覺得自己高人一等,而我亦唔想係咁嘅環境下讀書,有心學習的,讀邊一班都會學.呀仔貪玩,同學又唔多接受佢,同學同老師都認為,讀呢班應該乖d,總總加起上嚟,個班好似唔屬於佢咁.我情願好似小一時咁樣,同隔離位上堂偷下嘢食,可能仲開心d!

呀仔其實之前都講過唔想讀呢班,當初我覺得讀到為什麼唔讀,但最近冷靜落嚟諗,其實要聽下佢講,明白下佢個原因.唔可以忽視佢嘅想法,真係一額汗,原來真係有機會莫視仔女嘅感受,仲會認為自己做得好啱,我上了好好的一課!希望呀仔升上小三會開心返多d.