用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?  

通常小一上學期, 經過觀察, 便可估計有冇需要.

我有2個仔, 2個仔都有ADHD, 2個仔都食緊藥, 可以分享下

大仔一年班返學2星期, 老師打俾我叫我帶佢睇醫生, 醫生話佢過度活躍, 跟手去排政府, 一邊睇C+一邊排, 食左藥既副作用係食唔到野, 好難入睡, 但佢食左藥之後唔會再係課室跑來跑去, 可以上堂, 我可以話係無選擇之下比佢食, 見佢又矮又瘦, 好心痛, 屋企人仲反對我比藥佢食, 搞到我都好自責, 但係佢E+ 5年班, 佢係學校操行係A-, 成績中上, 返學好開心, 自己會做晒功課先玩, 我返屋企基本上唔駛跟. 可以話食藥真係幫到佢好多, 因為佢係藥物既幫助下, 補充腦部缺失的成分, 係學校學識左咩行為老師接受, 老師關心佢, 佢好開心, 係一個正向循環之下, 佢就越來越上心, 連成績都好左. 雖然星期六日或長假期唔俾佢食藥我對住佢都會勞氣, 但我見佢係進步左好多, 佢肯努力既時候, 無藥都可以自己控制自己一陣.

因為ADHD有遺傳因素, 我第2個仔K3就同佢去排健康院CHECK, P1確診專注力不足, 由於佢行為問題不多, 醫生建議行為治療, 升上P2後開始跟唔到, 考試唔合格, 開始食藥, 第2次考試升左20名, 呢個仔無乜副作用, 我仍然都係星期六日假期唔食, 盡量俾佢學下點樣自己控制自己, 佢今年P4, 做功課情況比阿哥差D, 有時都要我跟下, 係屋企無晒藥力, 佢都要靠自己完成晒D功課係有D吃力. 但唔緊要, 最緊要俾佢知道你係同佢同一陣線

其實藥物唔係控制佢地, 藥只係即時既幫助, 過左藥力就要靠佢自己, 佢地就係係有藥既時候, 學識咩行為應該有, 咩行為老師同學唔接受, 係學校除左成績, 社交都好重要, 我地每次返精神科檢查, 醫生都關注佢地有無朋友. 返學有無朋友, 好影響佢地返得開唔開心同自我形象. 我睇番轉頭, 我好感恩當日決定俾佢地食藥, 因為佢地建立到既自信, 係無價.

我好早已經同佢地2個講,佢地係有病, 呢個病叫過度活躍症, 係佢地天生缺少左一樣野, 令佢地自己控制唔到自己, 所以要食藥幫自己. 圖書館有呢D書借, 同佢講, 大家一齊正視同面對呢個問題, 我當年同佢係唔同機構上過好多不同類型既堂, 好似專注力, 社交等等. 但過左初小, 其實幫佢搵一樣興趣, 可能比上堂訓練更有效.

大仔應開始發育, 明顯食量大左, 開始肥番D同高左, 佢自己早幾日同我講, 覺得自己既病好左D, 我問佢點解, 佢話佢發現自己上堂就算無乜藥都開始可以坐得定D (因為佢由P1開始一直食緊5MG/4小時, 我無加過劑量, 佢最近重左, 藥效更細). 我知佢自己學緊點樣控制自己, 我問佢要唔要同佢轉藥, 幫下佢, 佢答我佢想自己學下先.

藥係有副作用, 但亦唔駛太過抗拒. 真係上唔到堂既俾佢食, 會幫到佢好多, 起碼唔駛堂堂俾老師鬧, D同學唔鐘意佢.
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

回覆 Leungwailam 的帖子

HI, 我仔都就要揀中學, 我都好猶豫揀唔揀B1,我出去聽TALK, 有社工同話佢地讀B1好辛苦
在場既都係ADHD既家長, 我問過一個MAMI, 佢話佢仔小學時OK, 上到中學都跟唔到.
真係唔知點樣幫佢揀
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

引用:回覆+Leungwailam+的帖子 HI,+我仔都就要

原帖由 MrsCLee 於 15-11-09 發表
回覆 Leungwailam 的帖子

HI, 我仔都就要揀中學, 我都好猶豫揀唔揀B1,我出去聽TALK, 有社工同話佢地讀B1好 ...
我都驚,唔知點算好

引用:我仔係小學時候三年級才吃藥,由全級9x去到

原帖由 Leungwailam 於 14-10-07 發表
我仔係小學時候三年級才吃藥,由全級9x去到3x,一路keep住3-4x,去到中學入到b1拉,可能佢正值青春期再加佢 ...
jm你仔好叻呀!

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

不好意思! 我想問食藥會否影響身高?我仔今年小二,約左12月見醫生,好膽心食藥問題。

回覆 i-love-HT 的帖子

身高遺傳的影響大D,我朋友的仔有ADHD,小一開始食藥,我仔也有ADHD但無食藥,他們現在小五,我朋友的仔仔還高我仔大半個頭。我睇著他們一起長大,好明顯食藥的小朋友眼神有明顯不同,我還是喜歡自己小朋友眼神是精靈有神彩的。但也好睇父母,要努力發掘他們的優點,包容他們的缺點。

引用:不好意思!+我想問食藥會否影響身高?我仔今

原帖由 i-love-HT 於 15-11-11 發表
不好意思! 我想問食藥會否影響身高?我仔今年小二,約左12月見醫生,好膽心食藥問題。

...
我仔由小二開始食药,今年小六,已經有160cm和110 lb。我仔冇受藥物影響身高體重。

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

謝謝回覆!我仔又係唔寫手冊,溫習做功課到最後都吵吵鬧鬧收場!對抗性行為又越來越嚴重,都唔知可以點做!

緣份的天空    發表於 16-6-2 16:11

回覆:IvyPluto 的帖子

請問眼神有何分別?
我仔剛升小一,佢4月會去瑪麗睇,懷疑佢ADHD和專注不足,之前佢已確疹自閉傾向,我好擔心佢將來條路。

回覆:SanMa2009 的帖子

我覺得ADHD的小朋友眼神冇特別,而是自閉症的小朋友就會有出現閃避人的眼神,不敢直視別人。我家人有自閉症,我家小孩是ADHD。這是我平時觀察所得。

回覆:AmyLam2007 的帖子

簽名被屏蔽

引用:唔係…我家老大小四開始食葯,傳統小學成績

原帖由 Hoining 於 15-11-18 發表
唔係…我家老大小四開始食葯,傳統小學成績一路keep住1x/13x, 最後入咗B1英中。
老二今年小四食咗葯2年,活 ...
你真係好叻,EQ&IQ都非一般人!得閒真要向你取經!

醒目開學勳章

囝囝食藥接近1年, 成績一向不過不失, 不過D字都係唔整齊同好大隻!!

另外, D行為真係好難改, 尤其社交問題, 同D同學仔難相處, 雖然佢好想同人地玩, 但同學就唔太鍾意佢說話多, 同大聲, 請問有經驗嘅家長, 我點先可以幫到佢??

各位前輩,我家小兒4AGE下葵涌也碓診有過度活躍問題及專注力不足問題暫無雖食藥只用行為治療但排緊D課程,但有一問題聽過醫生講真係要食藥要6AGE後食的點解你地咁早有食?係看私家定政苦安排食的呢?
我唔明白我個仔,佢上堂真係好唔專心但樣樣都識,就學樂理每次都可以攞滿分,但上堂真係坐唔定走黎走去又多說話...
我都有担心上小學到時都唔知點算,咁係米到小學又有問題又要學校寫信去看呢?定點樣架?因為我只係做行為治療之後無野跟....

我有朋友個仔ADHD,已讀到中四,聽講間學校支援幾好,我諗喺邊讀都好重要!

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

唔係,我仔7歲確診,無食藥,小班教學,全級6x人考16-17名,唔算好亦唔算差

引用:各位前輩,我家小兒4AGE下葵涌也碓診有過度

原帖由 kitty8088 於 16-01-08 發表
各位前輩,我家小兒4AGE下葵涌也碓診有過度活躍問題及專注力不足問題暫無雖食藥只用行為治療但排緊D課程,但 ...
你無排精神科咩?既然CAC已診斷,應該寫紙你去精神科,如未寫紙,打電話去問返姑娘叫佢哋轉介。
幼稚園課程較簡單,如果智能正常甚至很好,聽下望下,小朋友都可以識,但小學係需要細心好多,如果唔專心,就算識都未必做得好要求好細心嘅題目,好易大意而錯