用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

我唔知咁諗有無錯,食藥只為成績?因為我唔想咁,求大家解釋我知,等我再明白多d,有時我都在鑽牛角尖

引用:我同板主一樣,+不過仔仔小一,+成績好差,+皮

原帖由 IPBB 於 15-03-03 發表
我同板主一樣, 不過仔仔小一, 成績好差, 皮氣好壞, 排左期睇瑪加烈, 要去到8月, 到時應該升小二, 但係學校 ...
點解覺得一定比人笑?比邊個笑?
如果重讀幫到小朋友,又何防?
我見從讀嘅小朋友,因為表現好咗好多,有信心好多,有D仲可以幫下同學仔添,唔好諗得咁負面。6歲人仔讀多年有幾大件事呢?

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 係米我諗得太多呢?

回覆 wan_sosin 的帖子

係米我諗得太多呢?
我係想鼓勵你,多從小朋友成長著想,什麼對小朋友有益處,試過小一一年,如8月睇完醫生真要食藥,咁下年你又會分辦到無食藥同食咗藥嘅分別,睇到有無幫助!
咁細小朋友讀多年,唔會太大打擊嘅。

回覆 babyheima 的帖子

我仔未食藥之前,日日返學因上課不能坐定定而被罰小息。他日日放學回家時都好唔開心,然後每日都要大哭半個鐘才能開始做功課,因為他好驚自己要做好耐。因專注力不足再加小肌肉發展遲緩,他寫中文功課永遠都要改正,永無一次一take過。數學明明識哂,卻因一些大意錯,得80幾分。
我仔是個聰明仔,但adhd影響他很厲害。我怕他將來會誤入岐途。所以用藥物控制他的病。他小三才開始服藥,最重要是返學和做功課時要有專注力。

你或者可以等等看小朋友上學情況怎樣才決定。我朋友的兒子較我仔輕,四年班時已不大問題。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 多謝你!我其實好想

多謝你!
我全職湊,我都試過對住個仔喊,咁不如媽
媽去死好過啦!
我都好癲下架!所以呻下啦!
叫埋老公去上堂!
我生活盡量簡單,屋企連家私都唔多,少D嘢比佢爬,比佢攪,可以就盡量出去公園玩,我仔都小一,放學照去玩,唔會只顧做功課讀書,但你要返工就難D.

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 有呀!+有叫埋佢一

有呀! 有叫埋佢一齊上架, 初初第一堂只有媽媽出席, 第二堂就開始有兩公婆出席, 或 ...
爸爸都肯去上堂就太好啦,最少佢有心,只係未掌握。
之前我仔係精神科上小一預備班,都幫到小小,現在返學還可以,老師安排佢坐最前,排隊排最後,等佢唔會攪到人。
精神科覺得佢唔食藥都得,個CP問過我,如果想,都可以比佢食藥,生活方面會舒服D,煩少D,但如果唔係必要,我係唔想比佢食藥!
好在我仔係happy boy, 唔會太鬧情緒,只係唔停口,唔停手,成日咬指甲,咬到流血,學校直情打電話比我,話唔知點解佢流血!但我將呢D嘢已變成習慣,適應咗。
大家多D傾下啦,面對差不多嘅嘢!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-3-3+15:50+爸爸

咁都好呀! 有得上精神科小一預備班, 你仔仔鍾意咬食指, 我仔鍾意"me手指甲,腳指甲, 成日都冇得剪既,激死呀! ...
佢唔係咬手指,佢都係咬指甲,咬到手指頭流血,爛!因為上堂無聊,同埋如果做D比較用腦嘅嘢都會,因為要控制自己,集中精神!

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

請問大家係邊度做評估,收費係幾多?打過去協康會一直無回覆!可以分享下醫生資料嗎!萬分感激

引用:請問大家係邊度做評估,收費係幾多?打過去

原帖由 Vinymqq 於 15-03-03 發表
請問大家係邊度做評估,收費係幾多?打過去協康會一直無回覆!可以分享下醫生資料嗎!萬分感激

...
你協康係打邊個電話?係唔係2393xxxx?
我係政府check, 有排等,急嘅唔好諗,

Janet._. 發表於 15-3-3 19:03
我想分享我既故事黎鼓勵大家

我係有 亞氏保加 + 專注力不足 + 資優
你食的份量其實好少。我仔要食到最大份量才控制得好。四個人當中有三個過了中學就不需要食藥,你是那三個的其中之一嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+babyheima+的帖子 我仔未食藥之前,

原帖由 lillymarie 於 15-03-03 發表
回覆 babyheima 的帖子

我仔未食藥之前,日日返學因上課不能坐定定而被罰小息。他日日放學回家時都好唔開 ...
我仔日日做功課都做好多個中,晚晚要11點先訓得,仲要係不停提佢叫佢先做得完,如果由佢一個人做,天光都做唔完,老師無打比我投訴過,但拎成績表果日我問老師,老師都話佢有上上下堂行黎行去,我仔都係中文最大問題,英文佢係好d,我好怕d藥會令佢無胃口或有情緒問題,我仔原本都好瘦

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

我個仔個老師成日投訴話我仔成日跪係地下,上堂發夢,當然上堂唔留心成績都好差,去左睇醫生想做評估,因為學校需要份報告才肯跟進,打去約醫生時佢話要八千蚊,上到去同小朋友傾完叫我俾表學校填,我問醫生可唔可以俾份報告我番學校,佢只係同我講無咁既需要,我會幫你小朋友,我就無再去睇,好似俾人呃左咁!老師又不停催我攞報告,所以跪求姐妹有無醫生可以介紹,係一定可以出報告有醫德既醫生!

babyheima 發表於 15-3-3 20:54
我仔日日做功課都做好多個中,晚晚要11點先訓得,仲要係不停提佢叫佢先做得完,如果由佢一個人做,天光都做 ...
D藥真係會影响胃口。有些小朋友無事,但我仔就好受影响。食咗藥後瘦咗兩個碼。但佢自己睇到食藥前後的分別,好肯逼自己食野,所以幾年來勉強維持到體重增長。後來因ritalin副作用太大,轉咗strattera,胃口返哂來。
我俾我仔食藥是因為佢返學好唔開心,回家因要做功課亦好唔開心。ADHD影响到佢好多野都做唔到。例如他學鋼琴,未食藥前成日做唔到老師要求,搞到老師都以為佢懶無心機學,校際一級得79分。食咗藥兼換咗個老師,四個月後去考二級試,竟然得distinction 138分!嚇了我一跳!原來ADHD影响他咁厲害!

你仔返學若無投訴,又無唔開心。我係你,就暫時唔會俾佢食藥。先用行為治療幫佢,睇下有無改善。我當年用咗好多方法幫個仔,幫到三年班,發覺無能為力,屋企可以控制到,但返學真係無計。到最後連老師都頂唔順叫我帶他去做評估,我地先至甘心讓佢食藥。

麥兜MaMa  到.  發表於 15-3-4 10:56
麥兜MaMa  我完全唔敢比仔學琴, 因佢專注唔   發表於 15-3-4 10:55

有關食藥, 我地仲未有經驗. 但1月份尤德心理醫生評估後傾過有關問題.
係幼稚園, 經過訓練, 老師的調適, 同學的接納, 他開心返學, 進步很多.
我問小學估計要不要用藥(我們希望不用), 她說主要看他返學的情況.
如果能延續多鼓勵,包容, 少罵少罰, 開心上到堂, 便不用. 相反, 如果影響到上學, 返學, 便要了.
‹ 上一主題|下一主題