用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

2年級, 手冊抄唔足, 功課字體好核突, 上堂遊雲, 老師投訴多過食飯, 晚晚做功課都要吵吵鬧鬧, 係咪真係要面對現實, 轉間功課少0既學校? 到底邊間學校可以包容我小朋友?
   51    0    0    0

AmyLam2007 發表於 14-9-19 19:31
2年級, 手冊抄唔足, 功課字體好核突, 上堂遊雲, 老師投訴多過食飯, 晚晚做功課都要吵吵鬧鬧, 係咪真係要面 ...
唔係。我囝自三年級確診之後,立即睇醫生食藥,變成品學兼優的學生。
for every one criticism, three positives must be given.

我仔食藥後, 大有改善
下學期成績追前 20名

lillymarie 發表於 14-9-19 19:59
唔係。我囝自三年級確診之後,立即睇醫生食藥,變成品學兼優的學生。
請問你囝評估到確診再有藥食需時幾耐, 果時我仔k1時都覺得佢專注力差, 安排左去下葵涌做評估, 但到而家2年級都冇任何協助俾我仔

HermanWai 發表於 14-9-19 21:31
我仔食藥後, 大有改善
下學期成績追前 20名
請問你仔睇政府定私人?

仔仔在政府做完評估後,我們聽心理學家意見,立即安排看私家精神科醫生食藥。
for every one criticism, three positives must be given.

真係唔一定. 有朋友個仔有ADHD, 但係資優. 成績好好.
我阿囝同你囝一樣係2年級, 佢成日都唔寫手冊, 你閙佢, 佢先背寫番(我們學校功課唔算多, 正常4-5樣). 功課字體一樣好核突. 我返來擦晒再做過. 所以我們做功課都係吵吵鬧鬧. 其實佢可以寫字寫得好靚, 不過次次都心急.
我阿囝有食開藥, 所以上堂無遊雲, 不過有插咀. 好在老師都好體諒.
成績一年級算唔錯, 10名內.  
所以, 努力呀.

我阿囝K3係協康度確診, 即刻排期瑪麗, 好彩排得快, 1年級開學前有得睇.

曾經有一位喺外國大學做教授嘅心理學家分享過:

係多倫多有好多嘅 人被診斷為 ADHD, 但配合生活上、學習上合予合宜的調適加上努力,佢哋亦可以在學習上有出色嘅表現。 例如醫生、律師、教師、廣告人、設計師、專業運動員、 警察、軍人 ... 等等 佢哋用唔盡嘅精力,反而成為佢哋成功嘅優勢。 成功嘅關鍵在於了解佢哋嘅需要同埋如何給予有效嘅支緩使佢哋能夠發揮得更好,這是一門藝術。

lokbbmama  good good!  發表於 16-7-3 21:54
candyreeve  good  發表於 15-11-17 20:58
麥兜MaMa  Good  發表於 15-3-4 10:03

回覆:AmyLam2007 的帖子

我仔係小學時候三年級才吃藥,由全級9x去到3x,一路keep住3-4x,去到中學入到b1拉,可能佢正值青春期再加佢特質係急同懶,成績再一次滑落,今年甚至留班,我睇住佢好似恆生指數上上落落,我都心諗,佢地係咪讀吾到書架。我好吾開心,因為佢好反叛,幸好係佢小三的時候比佢學樂器(冷門),發現對音樂極有天份,佢係小六的時候已經同我講,想大學讀音樂,叫我揾定資料點樣行,我見佢呢份熱誠,令我勞氣變成欣慰,希望佢keep呢團火,所以發掘佢地的長處,多加鼓勵,我信佢地有所成就。

MissLavender    發表於 16-8-18 12:44

Carriecheun 發表於 14-9-24 12:47
真係唔一定. 有朋友個仔有ADHD, 但係資優. 成績好好.
我阿囝同你囝一樣係2年級, 佢成日都唔寫手冊, 你閙佢 ...

請問你小朋友個仔有冇食葯? 如果有, 我想問吓佢係咪認為真係食咗葯好啲, 同埋係咪冇影响佢個腦仔? 我個囡4歲, 啱啱開始食葯, 其實都掙扎咗好耐先比佢開始.

回覆 lillymarie 的帖子

Hi, Lillymarie, could you pls PM me the name of the private doctor?!
Thanks!

回覆 annie0517 的帖子

我阿囝有食開藥, 小一開始食, 食咗藥半個鐘後見效, 個人定D, 聽話D.

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書?

請問藥的成分有什麼?有副作用嗎?

副作用係無胃口, 但個個體質唔同, 副作用都唔同.

HermanWai  藥物有 LOSE WEIGHT 副作用. 所以無胃口加上 Lose Weight 一般會比較瘦  發表於 16-4-18 18:24

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

但我仔食左半年藥,成績一樣差……好氣餒……

HermanWai  如果有做運動會好 d. 我估妳個 case 係藥量唔啱  發表於 16-4-18 18:26
緣份的天空   ME TOO  發表於 16-4-8 11:56

annie0517 發表於 14-10-10 17:57
請問你小朋友個仔有冇食葯? 如果有, 我想問吓佢係咪認為真係食咗葯好啲, 同埋係咪冇影响佢個腦仔? 我個囡4 ...
4歲就確診&食藥, 早左D....

回覆:lillymarie 的帖子

請問食藥係咪只可暫時好,藥力一過就打回原形?食藥有咩好處唔好處?求指教,我正苦惱中  

‹ 上一主題|下一主題