用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

felixfafa 發表於 17-1-7 19:30
回覆 麥兜MaMa 的帖子

阿仔尋日精神科覆診,醫生開左Ritalin(4hrs)俾佢,早上食5mg,午餐時再食5mg。呢個劑 ...

唔同架,一粒10mg 係4小時藥。而8小時10mg算長效藥,藥力慢慢放維持到8小時。係高一培藥量。

回覆 tutik 的帖子

暈暈地添!因為第一次開藥,醫生就話先開4小時藥效的藥俾阿仔,早餐後食半粒,跟住4小時後,午餐時間再食半粒,咁樣放學時都下午4點鐘啦,可以唔食藥,正常飲食就得。隻藥係10mg/粒。如果同你所講的,咁早上有效力的時間只得2個鐘?!

felixfafa 發表於 17-1-9 17:38
回覆 tutik 的帖子

暈暈地添!因為第一次開藥,醫生就話先開4小時藥效的藥俾阿仔,早餐後食半粒,跟住4小 ...

點會兩小時?粒藥本身係四小時藥效, 你食幾多半、一粒、二粒都係有4小時內起作用。
8小時ratinal LA 有膠囊。

felixfafa 發表於 17-1-7 19:30

阿仔尋日精神科覆診,醫生開左Ritalin(4hrs)俾佢,早上食5mg,午餐時再食5mg。呢個劑 ...

Sorry。近來日日 Day trip 坐4ㄧ5hr來回,冇時間覆。
下面是我某次上講座資料。最傳統ritaline 是只有4hr,之後失效。其他長效是其包裝上有特别設計,過了ㄧ段時間再䆁出另ㄧ劑量。
如孩子體重正常5mg真是很輕,只給身體適應。
CNS Stimulants for ADHD.JPEG

係真的好輕,食左一個星期,學校表現一如以往,想點就點,成日行出座位,搞搞震。胃口完全無影響,唯一我覺得有不同嘅係下午4點放學後,佢把口無停過,不停講嘢,真係頭都大埋。爸爸就話不如俾佢食1粒(10mg),唔好再食半粒,因為無料到,夜晚訓時仲狂出虛汗。⋯如果自己轉份量,唔聽醫師講,會唔會令阿仔身體適應唔到呢?

felixfafa 發表於 17-1-13 21:36

係真的好輕,食左一個星期,學校表現一如以往,想點就點,成日行出座位,搞搞震。胃 ...
估計你醫生是想俾佢一D適應再漸漸加.
我仔岩岩試長效, 果人太辛苦, 又多左請病假, 老師方面一樣反影冇進步.
你地岩岩食, 不要自已改, 最好打去同醫生相量.
同時太如果反應太急大,怕小朋友不肯吃.

自己經驗, 有D野唔好太急. 返埋今星期放CNY, 你可以在家看下佢藥前藥后的情況.
我仔首試CONCERTA 18mg, 遇上腸胃炎, 我問左醫生停左一陣, 等腸胃炎好D再食, 但都是有胃氣反胃易嘔, 甘一攪, 瘦左好多好.
後來用BB甘時的吳德物次, 叫佢一有胃氣便吳德物次 先好D. 當時因為不適, 老師反影校內專注亦沒多少改善.
之后醫生改左4hr+4hr, 等佢藥力退左可以吃多D野, 而且佢後來適應左又好D.

因此, 唔好諗住一定可以吃一粒叮一聲馬上變身.要俾D時間.

但當你見到佢一D微小的改善,要大大讚賞.佢知道自己可以變好變乖, 佢便會想自己做好D做叻D,希望人讚賞.

冇人想日日只俾人罵....佢地成日人俾人罵, 自信心低.同時佢地好奇心超強, 有時又易做D古靈精怪野, 家長亦要不停變更方針和期望.

學校的社工姑娘都同我咁講:醫生應該試緊藥,等小朋友身體適應下隻藥。所以下次覆診時間係一個月後,我覺得已經係極速,到時候再反饋俾醫生聽。阿仔而家胃口無變過,體檢話佢過輕,如果D藥搞到佢無胃口食嘢,一定瘦得更加犀利。社工姑娘都好幫我,佢話會睇緊D阿仔係學校的情況,早前阿仔有向佢透露過唔想返去班房,因為成日俾人罰⋯而家好返D啦。

felixfafa 發表於 17-1-16 21:03

學校的社工姑娘都同我咁講:醫生應該試緊藥,等小朋友身體適應下隻藥。所以下次覆診 ...

學校能幫到手最好了,始終很多時孩子在校情況,師長最清楚。我們來說,成績外,小朋友的人際關係更重要。如果他控制不到,成日俾罸俾罵,易充滿負面感覺,更會俾同學定性為壞孩子,不肯做朋友。也因此受排擠,或更易與人磨擦。

轉去一間包容D嘅學校大家都舒服D啦。
何況間學校谷唔代表學生讀到書。
同埋好老實講讀到書都唔代表D乜野。小朋友開心真係好緊要。

回覆 MrsCLee 的帖子

唔好意思,有個疑問咁食藥控制到, 如果一停藥係咪就會返曬黎? 咁係咪=冇用?

AmyLam2007 發表於 14-9-19 19:31
2年級, 手冊抄唔足, 功課字體好核突, 上堂遊雲, 老師投訴多過食飯, 晚晚做功課都要吵吵鬧鬧, 係咪真係要面 ...

我仔一年級開始食藥,讀地區一線津小。
一年級開始成績keep住級十幾至三十之間,今年五年級,入精英班,剛剛那次考試再進至全級十名內。
當然,管教佢係有血有汗!

回覆樓主

請問有冇私家醫生介紹?

fionacat 發表於 17-2-10 18:35
一年級開始成績keep住級十幾至三十之間,今年五年級,入精英班,剛 ...

我小朋友有吃重藥的測驗就每科都合格 雖然都不是高分 但情緒較大 所以考試時就轉了輕藥 結 中 數常 都唔合格 我覺得自己做錯了 怕咗個仔

man811231 發表於 18-2-10 07:46
我小朋友有吃重藥的測驗就每科都合格 雖然都不是高分 但情緒較大 所以考試時就轉了輕藥 結 中 數常 都唔合 ...

你囝囝食邊隻藥?
我仔以前食Ritalin 、concerta,食完雖然專心,但會呆、情緒差,會發脾氣。
五年級開始轉咗strattera ,情緒好咗,冇咁呆,成績再進,全級十三左右,同同學人際關係好咗好多!
你可以問下醫生唔同藥嘅好壞處,睇下佢會唔會tune 下。
加油加油!

fionacat 發表於 18-2-10 08:50
你囝囝食邊隻藥?
我仔以前食Ritalin 、concerta,食完雖然專心,但會呆、情緒差,會發脾氣。
五年級開始 ...

現在又加重了藥,看看情況先。現在吃Ritalin la 40mg

fionacat 發表於 17-2-10 18:35
一年級開始成績keep住級十幾至三十之間,今年五年級,入精英班,剛 ...

你同仔仔都好叻!

我仔一直都被投訴上堂發夢,做自己野
日常生活成日唔見野,嬲起上嚟好大反應。
但因為成績幾好,又無過動,所以一直都唔發現。

我仔今年小五先知係專注力不足,請問有冇精神科醫生及訓練介紹?

回應樓主,專注不足唔一定讀唔到書,睇佢興趣係邊度,有興趣睇書,一樣成績好。

07mama 發表於 18-2-25 23:51
你同仔仔都好叻!

我仔一直都被投訴上堂發夢,做自己野

pm你。

MrsCLee 發表於 15-11-9 17:27
回覆 Leungwailam 的帖子

HI, 我仔都就要揀中學, 我都好猶豫揀唔揀B1,我出去聽TALK, 有社工同話佢地讀B1好 ...

你好,睇番舊post, 見到你幾年前有關選校疑惑,請問最終小朋友是否入讀band 1中學?適應怎樣?介意 update 下小朋友情況?

見此版青少年階段既家長留言較少,是問題 漸漸改善解決了, 還是開始大了管不著! 有冇其他jm 也可以指點迷津?
‹ 上一主題|下一主題