用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 識自己溫習嗎
go

識自己溫習嗎 [複製鏈接]

回覆:識自己溫習嗎

突然間,好像夢一樣,係學校開完家長會回家,仔仔話剛做完功課,接著就同佢傾打機的壞處,佢立刻話明又唔想我唔開心,立刻鏟了個遊戲,禁我同佢講,老師話可以係學校做功課,佢話都好想免得在家有引誘
我知道係長期戰爭,但都算有個好開始(≧∇≦)

tinlong89    發表於 15-3-22 19:27
TwinWong    發表於 14-9-21 20:35
Yanamami  乖仔,抵錫。  發表於 14-9-20 10:45

回覆:miffy^o^ 的帖子

你說得有道理。看到果d打機極端份子,如果恐怖份子一樣,真係好驚。但同你一樣,仔仔做好哂本份,功課、鍊琴、溫書串字後……要求打一陣機,實在唔忍心say no。他始於不是我的木偶公仔,換轉我放工回家後,做好哂媽媽本份,都唔俾我看一陣電視,我都吾制。

引用:你說得有道理。看到果d打機極端份子,如果

呀仔上年中一嘗試比佢自己溫書,但得出來的成績都不好。今年中二,會教佢點溫,而不是比佢自由發揮。希望佢D成績會比上年好些。亞鬥!

打机是壞事,但要適可而止,生活在現今社会可能斬脚止避沙蟲,耍教曉孩子能收能放這才算是懂得真正的自律,完全導絕他/她打机只是逃避和消極的安排,她/他們一有机会就冇法收手,重慘!

tinlong89    發表於 15-3-22 19:28
YDLFATHER  AGREE  發表於 15-1-25 01:29

回覆:Daddle 的帖子

同意

我 shortlist 範圍及重點資料, 讓她自己讀。

阿囝今月底總測. 我抽時間和他講解每課目溫什麼. 然後每天提醒他抽小部份時間溫習,  但由他自己來了.  當總測結果出了, 就知道他的溫習方法和態度是否正確或需要調節.
此終不能像小學般長時間陪伴在旁溫習.  他需要成長空間, 學懂承擔後果.   希望他漸漸掌握自己溫習方法.

我都深明打機的壞處多過好處.  從他開始對打機有強烈興趣和要求時, 我和他已訂下打機協意.  平時一至五, 日不準打機. 星期六只可打1至3小時. 當然要完成功課後才可打機.  考試最後一天放學後, 會批准他打機1, 2 小時放鬆心情.  他表情多雀躍.   有時他會要求更多, 但最後他敵不過我的堅持, 最終放棄.   所以家長堅持原則是非常重要.

我都不段地在學習做媽媽,  

各位家長繼續努力!!!!!

tinlong89    發表於 15-3-22 19:28
TwinWong    發表於 14-10-15 16:07

唔識,連點寫先可以取到分都唔識。

要時間去習慣。

醒目開學勳章

回覆:識自己溫習嗎

亞女今個星期uniform test , 佢話自己溫

宏頌媽咪^0^GARY 發表於 14-9-19 09:46
其實我唔知,可以點做,我只想做個平衡,仔仔每天放學就會打機,大約8點食飯前收機,同我傾下計禁,當我同 ...
啊囝有無邊科唔洗去補 成绩都會ok?

回覆 小木偶媽咪 的帖子

你的想法和我全相同

小木偶媽咪    發表於 15-1-19 00:34

回覆 bestwish 的帖子

我都是從小四開始訓練,今年小五成績令人滿意

引用:呀仔上年中一嘗試比佢自己溫書,但得出來的

原帖由 acwang0048 於 14-09-22 發表
呀仔上年中一嘗試比佢自己溫書,但得出來的成績都不好。今年中二,會教佢點溫,而不是比佢自由發揮。希望佢 ...
囝囝上次UT成績不好,看見題目,原來不懂答題技巧,又不知道重點在那裡。今次要出手

識,兩個女由小二開始就自己搵書、做功課。無補過習( 兩個女只有幼稚園至小一我會坐身邊教功課伴住溫書,之後上到小二冇耐我只會對功課有冇做齊,我唔對有冇做錯,測、考佢哋兩個互溫。 )問功課我只講點去搵答案亦從來唔比答案佢,錯咗大不了就改正,答對佢哋印象會深刻D,因為係靠自己知道答案,另外養成咗佢哋知道想搵咩應該點去搵。佢哋小學成績OK呀

而家中一喇,一樣無補習,測考自己搞掂,上堂識抄筆記、記重點,知道要溫咩。統測驗OK 呀 兩個都全部合格、考試成績剛剛派卷,兩個全部合格。

相比之下我大仔絕對係補習補出害,佢升小二開始補,未補前黙書都高分,之後越補越差,由唔合格去到0分,試過單對單補、一班人咁補,成績時好時壞,我後尾發覺佢會好依賴補習,變成佢就算上堂唔聽書都唔怕唔識,冇咗主動求知既動力,再者放學都3點幾冇休息又直接去補習社,一至五每日補到7、8點,計落佢有成十幾個鐘都係對住D功課同書,真係好慘。成績又唔係好呢。去到升中我唔再要佢補,佢自己亦都怕怕.....

後尾到兩個女升小學我有哥哥既經驗之下,我唔比佢哋補習,只係由細同佢哋講,妳上堂要留心,我唔會教老師教過既野,妳哋冇得補習,好早我就比佢哋知道唔好想會有後方支緩呀! 錯好對好佢哋每一分真係要靠自己。因為講到底我係一個超懶既媽媽,我相信呀媽懶做仔女既先至會勤力,呀媽太照顧周到做仔女既仲邊洗賣力。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]
‹ 上一主題|下一主題