用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 識自己溫習嗎
go

識自己溫習嗎

其實我唔知,可以點做,我只想做個平衡,仔仔每天放學就會打機,大約8點食飯前收機,同我傾下計禁,當我同佢傾計時間,都叫會叫下佢溫下習,做下功課,問題就開始了,功課唔會提早做,明天交今日先做,溫習佢話,在家中就懶散唔想溫,做功課都還好D,佢有時會係學校小息時做。
佢現在都有去補習1,3,5禁,我現在想好唔好叫佢1至5都補,禁回家就可以休息。
唉~唔知係唔係,因為小一開始,已經補習,習慣了,出去先溫書,在家就休息(>_

我相信升中一真係未識自己溫書..

回覆:識自己溫習嗎

我只係怕比佢去補習變了害佢

回覆 宏頌媽咪^0^GARY 的帖子

是的, 中一可以比佢自己TRY下, 唯有從傍提佢
因真係要他們自己學習

唔好再俾仔打機啦。有版你睇~~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5186&extra=page%3D1

男仔,趁他而家仲聽你支笛,俾他操一樣運動啦,游水好,打籃球好,排球好,田競好,點都好過打機。打機好似吸毒禁,到他青春期,真喺神仙難救啦。別人既經驗好作借鏡~唔好等到為時已晚呀!

tinlong89    發表於 15-3-22 19:26
Johnnylaisma  同意~  發表於 14-9-19 12:25
黃巴士  同意啊!!  發表於 14-9-19 12:17

係, 打机毒引深咗難撇除

醒目開學勳章

回覆:識自己溫習嗎

亞仔幾大呀?平日返學點可能比打機,仲要打到八點,夾硬都要cut,否則一直沈迷唔得掂。
我囡沒補習,佢係自己溫習,做功課。
由小學開始講好平日唔可以玩,
星期六,日攪掂好功課/溫習就比佢上網,
睇佢自己鐘意既野,玩下d Apps小遊戲。
放長假例如聖誕,新年,復活節.....
就再比埋打機(電腦,電視都沒問題)。
可能知規矩,一直好自律,平日做完功課都會溫書。
星期六,日亦唔會因為想快D玩而話我知攪掂,
因為如果係因為此理由而測驗默書有咩問題的話
(睇得出有冇溫),就之後個星期冇得玩,全日睇書。
不過暫未試過此懲罰,所以一定要佢學自律,
亦唔好過於遷就。

中學生要自動自覺,自己有目標,知道讀書喺為自己,唔喺為其他人包括父母,禁先會讀得好。而家有兩件事令我好擔心既,就喺小一開時補習到而家,慣性依賴,要補習先做功課溫書。唔知他知唔知都書喺為自己,而唔喺同人交待。第二就喺打機習慣。

我女小學已經開始訓練自己溫書。

現在我女中一開左學, 幾次quiz我都唔知, 佢自己溫左, 成績都唔錯。

其實係從少訓練讀書不可依賴別人。

tinlong89    發表於 15-3-22 19:26
connielam    發表於 15-3-19 13:54
MariaTsui  yes  發表於 14-9-25 10:25

是功課輔導班??

Yanamami 發表於 14-9-19 11:59
唔好再俾仔打機啦。有版你睇~~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 5186&extra=page%3D1

完全贊同Yanamami的高建! 做乜都好,千奇唔好比佢開始打機!  
隔壁樓主的case已不用多説,希望還未上癮的同學嘅家長引以為戒。

P.S. 我小朋友今年Form 1,完全不打機,連亞婆電話都冇。自己撘地鐵返放學,至今冇投訴。佢仲覺得自豪開心,因佢知道我信任佢,佢會更加自律。

不便在此再老生常談,如希望交流經驗,可PM再談。

abfather 發表於 14-9-19 16:25
完全贊同Yanamami的高建! 做乜都好,千奇唔好比佢開始打機!  
隔壁樓主的case已不用多説,希望還 ...

睇多個case,

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2407591

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2544067&highlight=%E6%BF%80%E6%88%91

咪話唔驚~

miffy^o^ 發表於 14-9-19 18:01
我家一向無iphone ipad, 我自己亦唔打機, 屋企從來無psp果d, iphone潮我自己都冇出, 用住部阿婆電話, 我依 ...
同你一樣,家中乜 “i"都無。阿女部電話無data,但番到家一樣用wifi,whatsapp,上youtube(女仔唔打機,都有其他野)。好彩她仲知要顧學業,叫做交到”功課“俾我。但我成日諗,如果她善用埋果d上網時間,成績應該會更上一層樓。

我囡部手机得4GB 放便打出打入 臨時揾资料
唔夠力downdload GAME  有時见group chat
太多同學嘅对話 佢就自己全部刪晒至唔hang机
所以電話基本用到 聽到歌就得

miffy^o^ 發表於 14-9-19 18:01
我家一向無iphone ipad, 我自己亦唔打機, 屋企從來無psp果d, iphone潮我自己都冇出, 用住部阿婆電話, 我依 ...
Whatsapp可以send落我電話度,我再比番佢睇。又或者真係有急事咪打電話黎屋企講囉。
小朋友聯宜? 用Whatsapp交換答案互抄就最方便嘞?!

達唔到要求就收機? 小學還可以,上到中學? 隔壁版主個囝中三,個case你自己睇啦。

miff^o^ 發表於 14-9-19 18:01 我家一向ihone ipad, 我自己亦唔打機, 屋企從來娛lp果d, iphone潮我自己都冇出, 住部阿婆電話同 我依 ...
唔好心軟俾佢有藉口每天打机。其實個個同學都係返咁多個鐘頭。返学日最好控制不要打机,最多俾佢覆吓whatsapps便算。1個同學倫陷在online game上,会傳染到另一個同學,再致一大堆同學,連唔玩的都会嘗試。如果每個家庭管束自己仔女依样嘢,同學間自然少了此引誘。雖然不可斷絕此禍害,起碼减其威力。中一未見此問題,中二三以上会浮出机不離手,家長会有眼火爆情况。要打机,假期玩一陣好了。……樓主,不好意思,好像離了題!

有些孩子出外補習後,不會在家温書。如是這樣,個人倒認為反而减少補習為妙.

MariaTsui  agree  發表於 14-9-25 10:25