用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中) ...
go

[聽/語障] 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中)  

自從阿囡做多咗感統的活動同上咗k1,再加埋阿妹1歲了,又開始跟我們講話,所以佢又進步咗啦! 開始由講疊字去到二個字加埋的詞語,例如:講琳琳"咁"到(升降機),講積木,著鞋,著襪等等。雖然仍未追到同年齡的小朋友,但佢都好努力了,也好努力咁玩。
PS:唔記得講,佢近期食咗魚油丸,唔知關唔關事呢?
20141106:今天是我的生日,我同大囡講今天是媽媽生日,同媽媽講生日快樂啊! 跟住阿囡就講咗生日,之後我再同佢講係生日快樂,跟住佢就講生日“快”快“樂”樂(“”是我講的說話),我真係好開心。同1年前比,真係進步咗好多,叻咗好多,由之前唔肯講嘢,到做了治療2個月後,會叫媽媽,開心到不得了;疊字再到現在可以講到“嫲嫲走啦,一齊”,老師再見 (n班老師說佢只講師,代表老師),之前數不了數字,現在識講1234,英文佢識講appIe,boy;n班全年用片,但到了k1開學到10月,佢突然懂得表達去厠所包括大小,之前非常抗拒去厠所或用痰盂。而最令我窩心的事就係阿囡當知道我弄痛我自己或她弄痛了我時,她會主動在我通的地方錫一啖,當時真係甜入心裡。情緒方面仍是反覆,一段時間無打人,之很又會打返人,老師說佢可能還未識表達,所以才用手。最後總結,理解力差,專注力進步中,行為上有待改進。
PS:近期我繼續食魚油丸,用黑豆奶代替奶粉,再加每天一有時間便帶她去公園玩。一星期1堂感統+語言治療。

20141117: 今個星期聽到阿囡識講琳琳瞓覺,代表佢眼瞓想瞓覺,叻!

20141112:阿妹真係講嘢叻過家姐,現在14個月,早在8個月時已叫家姐,之後9至10個月見到車,就叫車車,現在可以不用扶,行到1X步,可以講到爸爸,嫲嫲,公公,婆婆,花,草,葉, 樹,桔,拍,打,握,雀,鴿,拜拜,伯伯,“督督”檸檬,跌,“執”垃圾,搽,抱,仲有最緊要講“食” 同 “包”。佢識用手表達拜拜,hello, 點蟲蟲,拍手掌,問佢飽末佢會放手在肚仔上,用飲管飲水,用手拿杯飲水,請請,握手,梳頭等等。希望阿妹多d嘢講,令家姐都加快腳步。

#更新在新的層數#

引用:自從阿囡做多咗感統的活動同上咗k1,再加埋

原帖由 sorjomui 於 14-09-19 發表
自從阿囡做多咗感統的活動同上咗k1,再加埋阿妹1歲了,又開始跟我們講話,所以佢又進步咗啦! 開始由講疊字 ...
我個仔都有上感統,見到自己小朋友有進步真係好開心架!

GOOD NEWS

自從阿囡做多咗感統的活動同上咗k1,再加埋阿妹1歲了,又開始跟我們講話,所以佢又進步咗啦! 開始由講疊字 ...
想問下做感統可以幫助講野嗎?

回覆 西瓜貓 的帖子

係呀,阿囡由2歲2個月,只講過爸爸,至現在2歲11個月,佢可以講到女麻女麻走啦!一齊(走啦)。

引用:回覆+西瓜貓+的帖子 係呀,阿囡由2歲2個月

原帖由 sorjomui 於 14-09-20 發表
回覆 西瓜貓 的帖子

係呀,阿囡由2歲2個月,只講過爸爸,至現在2歲11個月,佢可以講到女麻女麻走啦!一齊( ...
囡囡叻叻,加油
我囝十月開始上感統,佢連單字都未有⋯希望可以好似你囡囡咁有進步啦!

回覆:sorjomui 的帖子

感統活動除左上堂 仲有咩 請分享 唔該

請問你係邊間做感統訓練?

引用:感統活動除左上堂+仲有咩+請分享+唔該 +

原帖由 濼晴 於 14-09-21 發表
感統活動除左上堂 仲有咩 請分享 唔該
用刷刷身,玩花生波,千秋等

回覆:taylortse 的帖子

唔該你

回覆 濼晴 的帖子

感統除了上堂,你仲可以買d 感統書看,再自己教小朋友。

我有書 不過湊住兩個 冇時間睇

回覆 濼晴 的帖子

我都係2件,得閑睇1至2頁。

我阿仔都是語言遲緩,可否分享有什麼令你去做感統訓練?我唔覺阿仔有感統問題,但都約下月去做感統評估。

回覆 ct926 的帖子

我囡語言遲緩,2歲2個月前,都只見佢叫過爸爸,所以覺得唔可以再等,於是去做評估,個治療師最後話我囡可能都有感統問題,所以影響語言表達,或是有語言失用症。約做了4至5次,便開始看到治療前後的分別,再加上我囡行路行得麻麻,所以就肯定佢感統真係有問題了。

回覆 西瓜貓 的帖子

一定會叻叻架,希望佢講得多過我囡。

回覆:進步了

加油

回覆:濼晴 的帖子