用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中) ...
樓主: sorjomui
go

[聽/語障] 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中)   [複製鏈接]

Shirleyloveyou 發表於 16-7-15 10:12
Jm點解打咗2017?
寫錯

回覆:2.2歲確診語言遲緩(4歲9個月更新, 進步中)

樓主你好  我囡就快2歲,返健康院醫生俾轉介信排政府。請問樓主你可以pm私人評估俾我嗎?我大囡完全正常,但唔知點解細囡會慢?我係全職媽媽,身邊冇朋友相同情況,而家好亂又擔心。希望有相同經歷媽媽可以幫幫我,謝謝

回覆 sorjomui 的帖子

話咁快,大囡已5歲了。講返佢進度,上星期五,我帶咗大囡去見以前個私人治療師,因為有咗細細B,太遠唔方便,同阿囡進度ok,所以治療師提意暫時停咗個治療無再做,個治療師好好,叫我有時間就打去話比佢聽進度。點知佢現在開分店開在我對面約行十分鐘,再加上我家姐個仔在那裡做治療,所以上咗去比佢睇睇阿囡情況,佢無收我錢㗎,真係好好人。

見面後,好開心,今日見治療師,佢話琳琳情況理想,醒醒地,唔似以前咁,而且講好彩阿囡早做治療,所以現在ok,d字d畫都唔錯; 但好似我家姐個仔咁小三,就要d時間先可以攪好。但寫的英文字,唔跟紅線藍線,d字升咗上去或者落咗落去,有d會唔見咗,例如:This is my family. 佢會寫寫吓變咗成This my family; d中文字有時唔見咗某d筆劃或方向寫錯(雨),有時大細不合比例。

而且我係懶媽,完全無同佢温書,更無同佢做訓練,只係同佢玩,差不多日日都帶佢落樓下玩,之前生細細B停咗1個月無落去玩,我睇到有去玩同無去玩真係有d唔同,只係1個月都有分別。

否pm 我感統課程和治療師節資料, 謝

sorjomui 發表於 15-1-14 16:24
我沒有每天好努力同小朋友做訓練,我只是多d帶佢去公園玩,現在每日差不多都有9個字至1個鐘在公園玩,1星 ...

我都想知邊隻豆奶同魚油呢?

20161121:我幫大囡揀咗間寶校,唔知對於佢好唔好,希望佢適應到同開心啦!

20161123:大囡老師打來,話大囡認多咗好多字,教1至2次就識。

20161201:
前2日,我見大囡又進步咗少少,可以前後腳落樓梯。而阿細差唔多尼段時間,又係可以前後腳落樓梯。一齊玩一齊開心一齊進步,咁我就好開心了。

20161123:
今日細囡老師打來,原來今日有k1適應會,但我唔記得咗,之後我叱佢長話短說,因為細B要飲奶,老師話恩恩係個開心小朋友,無咩負面情緒,而且好多嘢都可以自己做到,食得瞓得玩得,但最後老師加咗句,總括來講恩恩比琳琳叻,我立即打個凸,因為老師竟然講尼句,我盡量唔把她們做比較,而老師自己都將小朋友比較。

你好 我想請教下媽媽感統訓練同職業治癒係咪一樣架?

回覆 kiki8958 的帖子

我唔知有無分别,但阿囡真係好咗好多。

20170120:
好開心,今日係今年學期的家長日,老師話大囡在學術上,社交上同同齡差不多,即係追到同齡。尼方面好咗但排隊差咗同多口咗,表達上多咗好多自己意見。老師仲分享咗d少少學校上d生活,話說聖誕後大囡寫嘢無咁專心,老師就話佢2句,點知阿大同佢講,假期後d嘢難咗好多,所以寫得慢咗,開始識攪笑,老師話估唔到佢咁講。

當老師講到追到同齡,我真係好感動,感動阿大自我提升能力,尤於阿囝仲細,我尼段時間真係少咗理佢哋,但仍然日日都同佢哋去玩,阿大的努力,我真係好 驕傲。

仲有阿大好鐘意人讚,當人們讚她,她會越做越好,但某方面,我會覺得佢自信心還欠少少。

阿細把口超叻,好多嘢都可以自己做到,而社交上同任何人都可以相處,我真係好開心。

睇到你囡囡的進步很開心,同時亦给了正能量我.我想要魚油和豆奶及言語師的资料可否PM我,我囡21個月今日評估左,係迟缓兒,现想多方面帮佢.謝謝你!

sorjomui 發表於 14-9-19 06:37
自從阿囡做多咗感統的活動同上咗k1,再加埋阿妹1歲了,又開始跟我們講話,所以佢又進步咗啦! 開始由講疊字 ...

請問吃咩牌子油丸?

sorjomui 發表於 14-9-20 23:50
回覆 西瓜貓 的帖子

係呀,阿囡由2歲2個月,只講過爸爸,至現在2歲11個月,佢可以講到女麻女麻走啦!一齊( ...

請問有無咬字不清的情況?

sorjomui 發表於 16-10-12 10:51

話咁快,大囡已5歲了。講返佢進度,上星期五,我帶咗大囡去見以前個私人治療師,因 ...

可以pm我邊隻魚油嗎?Thx

請提供一下感統資料,萬分感激

回覆樓主

Hi, can u pm me with training details and the DHA? Thx

sorjomui 發表於 16-10-12 10:51

話咁快,大囡已5歲了。講返佢進度,上星期五,我帶咗大囡去見以前個私人治療師,因 ...
請問可否pm我你感統上堂之聯絡電話同地址。謝謝

我仔BB2歲5個月,比較少講說話。要東西是只會「呀、呀」,要教佢講佢先至肯重複。有啲擔心佢語言遲緩,唔知有冇地方可以做評估呢?

sorjomui 發表於 16-1-14 23:05
大囡今日剛比我知,老師話佢做功課快,獎咗一塊朱古力餅比佢,佢好開心。但我同佢講有朱古力架禾,於是佢話 ...

請給我感統訓練資料,吾該!
‹ 上一主題|下一主題