用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中) ...
樓主: sorjomui
go

[聽/語障] 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中)   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+15-12-20+08:00+

原帖由 sorjomui 於 14-09-19 發表

自從阿囡做多咗感統的活動同上咗k1,再加埋阿妹1歲了,又 ...
我也鄧你開心
請問你在那裏做感統訓練?

我大囡個治療師話可以比阿囡放2個月假,佢哋話阿囡同之前比好咗好多,又無古怪嘢,又無大的情緒行為問題,都係在正確軌道上前進,雖然仍未追得上同年齡,但相差不遠,而且都肯學嘢,也開始有能力由人哋說話中找到自己有用的嘢而成為自己可運用的資料。

回覆:sorjomui 的帖子

我都想要感統訓練資料,可否pm我?

大囡今日剛比我知,老師話佢做功課快,獎咗一塊朱古力餅比佢,佢好開心。但我同佢講有朱古力架禾,於是佢話比爸爸食。

我細囡歲半已識對答。我同老公都成日帶佢哋去玩,所以家姐阿妹越玩越叻,大小肌都越來越好。

所以玩係無問題。我大囡k2開始,寫字完全唔得,連有點點都唔肯做,我無比壓力佢,老師叫我比多d練習薄比佢做,我同佢講我唔會咁做,但我買咗1塊白板1塊黑板比佢畫,佢哋控制手部肌肉好咗好多,之後用點點已肯自己做,仲做得好快添,今日仲比老師話寫得快而送朱古力餅比佢。之後我見佢對塊牆仲有興趣畫,於是我買咗用水洗的筆比佢畫牆,而家可以畫到簡單公仔,好得意架。

好好嘅資訊

回覆 tszkwan2011 的帖子

請問可否pm言語和感統資料及魚油和黑豆奶牌子給我, Thx !

前幾日,我老公比咗2張相比佢哋睇,相內有好多人,其中有我同我老公,要大細囡找我們出來,最後佢哋都找到我們,仲講相裡面無琳琳恩恩,我就問佢點解?佢竟然答我因為佢未出世,我嚇了一跳,因為我估唔到佢會咁答我。

回覆 sorjomui 的帖子

昨日好攪笑,我大囡畫公仔,個公仔有個豬鼻,我問大囡係咩呢?佢話係媽咪,佢畫緊我,我話似我咩?我再問細囡個公仔係媽媽咩?細囡話公仔唔似媽咪,似爸爸。佢爸爸立即抱起佢,玩咗佢一餐,我就起度笑不停…… 昨日好攪笑,我大囡畫公仔,個公仔有個豬鼻,我問大囡係咩呢?佢話係媽咪,我話似我咩?我再問細囡個公仔係媽媽咩?細囡話公仔唔似媽咪,似爸爸。佢爸爸立即抱起佢,玩咗佢一餐,我就起度笑不停……

回覆:sorjomui 的帖子

我都想要感統訓練資料,可否pm我? 

引用:回覆+tszkwan2011+的帖子 請問可否pm言語

原帖由 nicholas123 於 16-02-12 發表
回覆 tszkwan2011 的帖子

請問可否pm言語和感統資料及魚油和黑豆奶牌子給我, Thx ! ...
我之前搵過言語治療師上門,有需要可pm 我

回覆:2.2歲確診語言遲緩(4歲2 ...

20個月囝囝  都唔識講單字。  只識爸爸,媽媽,拜拜但發音未完全正確)
一大堆bb話回應大人。   大人教他身體部分都唔會專注聽大人講野。   我擔心他認知也有問題。  但玩配對板是配得正確。  (例如:配對顔色,形狀,數字)
我係咪首先去預約協康會做評估先呢。  我見這裡講等4-5個月先有約見)

引用:20個月囝囝++都唔識講單字。++只識爸爸,媽

原帖由 pigpig1020 於 16-03-29 發表
20個月囝囝  都唔識講單字。  只識爸爸,媽媽,拜拜但發音未完全正確)
一大堆bb話回應大人。   大人教他身 ...
上協康會網站dl心理評估form,填好email上去,冇耐你會收到確認電話,我之前大概等左一個月多d便評估

可否pm 我統感訓練的資料嗎?言語治療師資料?萬分感謝

引用:回覆+濼晴+的帖子 感統除了上堂,你仲可以

原帖由 sorjomui 於 14-09-22 發表
回覆 濼晴 的帖子

感統除了上堂,你仲可以買d 感統書看,再自己教小朋友。 ...
請問邊度有感統書賣?

回覆:2.2歲確診語言遲緩(4歲5個月更新, 進步中)

請問哪裏做感覺統合訓練pls pm
Many thx !!

Shirleyloveyou 發表於 16-6-1 01:27
請問邊度有感統書賣?
現在各大書局都有少許相關的書,或上台灣書網訂會多d選擇

很久沒有更新
時間飛快,轉眼大囡已k2結業了,原本打算按老師上學期咁講考慮重讀k2或k3,但現在會選擇直升P1,有問題就大家一齊面對啦,我唔會比大囡孤單面對……

20160712:
今日好開心,聽到老師講學校下學期評核報告:
細囡: 完全無問題,大小肌同學習都好好,整體唷展唔錯。
大囡:
k2上學期,老師同我講最好重讀k2
k2下學期,追到好多,上k3無問題,但k3上學期會有些難,但以大囡的能力,應該k3下學期會追到。
中文認字: ok,老師問會答到,有時同學唔識,佢仲會話比人知個字點講。
寫字: 完全ok了,老師教寫1次,已可自動完成。
英文: 麻麻哋,老師問where do you live?佢回答9樓。
數學: 2O內的數字同數量未完全掌握,已學3內的加數,但未能掌握。
有記性: 老師讚賞佢有記性,老師講d嘢,佢會回來再話比我知,再帶回學校。
大肌: 弱,行平衡唔穩陣,單腳跳唔可以持久。

今日,我打咗比以前個總治療師,佢話我個大囡好多嘢都上緊去,有咩理由需要佢重讀k3呢?一年就係一年架啦,重讀k3會否令佢減少尼種辛苦? 重讀k3會否一定有進步呢?我話可以做多一年訓練,咁你能唔能保證佢重讀果年一定有進步呢?比佢問到我口啞啞,好似我囉阿囡個前途'交飛'咁!

20160714的老師回覆
其實暫時黎講,大囡係好似治療師所講咁,不斷進步咁,咁以同齡黎講,佢真係較弱,而家上K3係有啲吃力,需要媽媽沿途Keep住,但我好難講佢需唔需要重讀K3,我只係可以話,如果佢一上K3後,追得到的話,就唔使重讀,追唔到升小一就再吃力啲,其實好在乎大囡升K3後的進步幅度。

最後決定
阿囡今日結業日,又完成一年了,好開心阿囡的進步,老師讚大囡下學期進步追得好快,如果以現在情況,其實k3可以唔洗重讀,再加上之前同治療師傾過,我會繼續比阿囡上P1,有問題就一齊面對啦!大家一齊加油啦……

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+16-7-15+09:37+編

原帖由 sorjomui 於 16-07-15 發表

20170714的老師回覆
Jm點解打咗2017?

‹ 上一主題|下一主題