用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中) ...
樓主: sorjomui
go

[聽/語障] 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中)  

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+15-1-18+03:54+編

原帖由 sorjomui 於 14-09-19 發表

自從阿囡做多咗感統的活動同上咗k1,再加埋阿妹1歲了,又開 ...
可以介紹食邊隻魚油and黑豆奶粉ma?

20150123: 今日是大囡k1的家長日,佢各方面都有進步,已經少了打人動作,有d追到同年齡,但認知仍然落後,老師意見是最好重讀k1或k2。

今日聽到阿大囡講:爸爸,我要食麵包。佢講到咁多個字,我真係好開心,我仲以為自己聽錯。

回覆:2.2歲確診語言遲緩(3歲3個月更新, 進步中)

可否pm 我統感訓練的資料嗎?

我也想要感統訓練資料,可否pm我, 謝謝!

回覆:sorjomui 的帖子

可否pm我邊隻魚油丸和豆奶,謝謝!

20150127: 今日治療師同我講阿囡又進步了,佢移開碟pizza,留咗dd位比杯可樂放下,仲同治療師講“有dd位啊!”我聽到,笑咗出離。

20150129: 大女開始識問我,“尼樣嘢係咩尼?”=開始有問句。

阿細16個月,入升降機見婆婆叫婆婆,開始想講早晨,講一串字的外星話,自己可以扶住上梯級,唔扶就只可上1級或落1級,試過1次自己過吊橋。近期成日講波波池。小B自發講包包食,渣車,砵砵車;而跟講狗狗車車,謝謝,hellokitty就講成ky;仲有好多不知名的句子。

sorjomui 發表於 15-1-14 19:10
我囡食緊BK介紹個隻魚油同在吉之島超市內的有機黑豆奶粉。

sorjomui

我搵唔到有機黑豆奶粉,只有有機黑豆粉.係咪黑豆粉?都係台灣出產.

回覆 cindychui 的帖子

一樣的

sorjomui 發表於 15-1-30 13:57

一樣的

sorjomui

唔同, 如唔係奶粉,只係黑豆粉,仲要加奶先可以食.

我個隻是黑豆奶

sorjomui 發表於 15-2-2 22:17

我個隻是有機青仁黑豆奶

sorjomui

thanks a lot

我會去吉之島搵下

引用:Quote:原帖由+feipow+於+14-10-11+發表可以

原帖由 sizzlers 於 14-10-12 發表
請問可否pm 我有關訓練詳情
請問可否pm 我有關訓練詳情?及有那些機構有這樣的訓練?謝

請問可以pm我有關感統訓練的詳情嗎?謝謝

回覆:tk_love 的帖子

回覆 sorjomui 的帖子

樓主,看到你分享,我仲有希望,因為我仔已經22個月啦,但一直只懂叫爸爸媽媽,同亂叫,教乜都唔出聲,日日教叫爺爺都唔識,令爺爺好嬲,我好無奈。
政府之前好似話排期做評估,但我們問個醫生多句做乜架,佢都話到時就知,我好驚錯過黃金期,因為醫生話只排評估都可能9個月,咁等埋d乜乜訓練米分分鐘排到佢4歲?!請問你囡囡點樣可以有感統訓練及言語治療?請指教一下個程序,謝謝你!!

另外,請也pm我訓練資料,黑豆奶,魚油等資料,好嗎?感謝感激。

Aomuimui 發表於 15-3-2 21:07

樓主,看到你分享,我仲有希望,因為我仔已經22個月啦,但一直只懂叫爸爸媽媽,同亂 ...

現在,你首先找私人機構做評估,之後才對正下藥(做治療或想其他方法),唔好估估吓先。第二,你要爬吓文,看吓書,睇吓有無嘢可以幫到你的小朋友。唔好咁擔心住,我囡1年前先接受治療,現在叫佢講新年快樂,佢都可以講到,但唔係好流暢,我已覺得效果唔錯了。

20150316: 大B已經3歲5個月,開始可以講到長一點的句子,例如:媽媽,我都可以“咁”到;媽媽,我要玩泥膠;爸爸,我想去公園;媽媽,我想玩泡泡……。唔玩芭蕾舞後,行路真係好咗,無用咁多用腳尖行路,行路都平穩咗。仍然喜歡同小朋友爭玩具,打阿妹,但有時會“疴”妹妹,錫妹妹。認知:有意識的數1至10,認得黄色。

小B剛歲半,已經開始跟講2個字或3個字,例如:早晨,多謝,唔該;仲可以講拜拜爸爸,拜拜媽媽,拜拜家姐,拜拜嫲嫲,拜拜嘉嘉。她早上起床後,走出廳就同我講泥膠,我問佢係咪要玩泥膠,佢答我係。仲有佢唔喜歡的事或物,佢會講唔好,唔制,唔要之類的說話。

20150404:
大B3歲半了,開始講長一點的句子,已經叻了很多,例如:我要坐媽咪隔離;妹妺,幫我'羅'住(d嘢);妹妹慢吞吞;爸爸好攪笑。顏色方面:佢認到綠色;大小,長短,高低好似有小小知道,但又未明得晒。

小B方面,她就快19個月了,講嘢又叻咗,識跟講爸爸早晨,婆婆早晨,識叫我坐低,“山”門,肚餓想食餅,會指住枱叫餅啊;坐swing時,叫高d;同我有對答。吹到泡泡,行平衡木,開始快跑,踢球,拋球

好攪笑:話說大B小B返屋企,我一定叫佢地除鞋除襪,大B就叫細B:妹妹幫我除鞋除襪
細B真係幫家姐除鞋除襪
咁我就講阿妹幫咗你除鞋除襪,你都要幫返妹妹
大B跟住立即幫妹除鞋除襪
我再叫佢地放返好對鞋同襪
大B再叫細B:妹妹幫我放好對鞋
細B又再幫了大B,之後大B又幫小B放鞋。好過引……

可否pm告知你孩子在哪里做感統練習?是私人機構嗎?謝謝啊!