用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中) ...
樓主: sorjomui
go

[聽/語障] 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中)  

回覆:sorjomui 的帖子

Pls send me info about 感統!thanks

可以pm 我邊到做訓練?謝謝!

引用:Quote:原帖由+西瓜貓+於+14-09-20+發表想問

原帖由 feipow 於 14-10-11 發表
可以!我個女因為感統問題唔識講嘢,上咗therapy就唔停口!
Can I have the 感統資料?

上個月無更新到大B情況,今日1次過更新。

大B:家長日給我的印象都是唔太好,但星期五的家長日,給大B的評語都係好正面,老師話佢比起上學期,進步咗好多,明多咗嘢,同埋好多嘢都鐘意自己來做,所以老師都比佢慢慢做,再做唔到先幫佢,老師話佢咁樣係好現象,因為佢鐘意自主學習,進步就會快,仲叫我唔洗咁擔心,只要k2跟多d,佢一定ok、無用手打小朋友,只是間中拍一拍小朋友、同小朋友相處好咗、記得小朋友全名、記得好多顏色名、塗顏色夠力但空間感不足(塗唔哂d顏色)、可以雙腳跳、可以1腳1步上樓梯,但落樓梯就1時時,有時1步1腳,有時2腳同落1級梯,2個方法都是自己來做,唔要你扶、6月尾,爸爸買咗12时單車比大B,估唔到大B踏得咁好、近期好鐘意玩puzzle, 20幾30片的都可以了,一早起身都話要玩,得個15分鐘就要返學都話要玩、由滑梯爬下,爬滑梯邊的支架,扶住支架打鞦韆、跳彈床跳得不錯,雖然仍然有d唔穩、唔識數字同數目的關係。  佢講到唔洗驚,媽咪拾返比你 (妹妹跌咗花花)、粟米有營養、跌落地的食物有細菌,我覺得佢好似打機咁又升咗Level。

小B:可以講到“嫲嫲煮粥,一齊食”、主動講“唔該”(爸爸開門比小B,小B講唔該)、開始有對答如下:
我:尼個鞦韆好玩d定屋企樓下嗰個好玩d?
小B:尼個好玩d。
我:樓下嗰個無咁好玩
小B:係。

大囡同細B的對答:
大B:我鐘意食雞肶。
小B:我唔鐘意食雞肶。
大B:我鐘意食粟米。
小B:我唔鐘意食粟米。
大B:我鐘意食香蕉。
小B:我唔鐘意食香蕉。
……很長的對答。連平時佢喜歡吃的東西,佢都玩到唔記得咗,好攪笑。

學家姐用滑梯支架打鞦韆、屋企個3層滑梯架,現在上落自如、喜歡塗鴉、家姐玩puzzle,佢又要玩。暫時記得咁多,就寫住咁多先。講過落雨無得打鞦韆、游水要着泳衣。

可以pm 感統資料嗎?20個月可以做?

想要感統同埋評估資料。謝謝

小朋友真係大得快,就快4歲了,亦都好開心佢近期的進步,大囡現在成日講嘢唔停口,治療師話佢已開turbo,現在想佢停都難,她說的話有文有路,講自己發生過的事,想同人分享,唔係亂話傻話。
例子一:  大囡曳,我鬧佢,佢就哭,然後同我講: 媽咪鬧佢,我好唔開心。
例子二: 治療師同佢玩玩具,佢同人玩玩吓,見到一d佢都有的東西或事物,佢都會講出來分享。

小手肌唔得,要再努力。寫字唔夠信心。應該講未ready,要幫同唔好比額外功課比佢做。

細B學家姐話自己係大姐姐,學家姐玩爬架,成隻monkey,比人覺佢係野孩子,其實比小朋友4肢動得多,手腳手眼協調都會好,將來就會知好處。去茶餐廳食嘢,我問佢食咩,佢話要通粉,仲要腸粉;同waiter講: 叫嘢 (其實我哋未準備叫嘢食),家姐講: 雜菜煲少咸,凍奶茶少甜,熱杏霜……仲有妹妹會講: 襟住蓋蓋,唔會倒瀉水。

去日本入升降機時,小B叫大B唔好按升降機的電話掣,大B回答講:係啊!我知道啦!

可以介紹下去哪裡做評估和訓練嗎? 我排協康會要等幾個月。

回覆:2.2歲確診語言遲緩(3歲9個月更新, 進步中)

pls also pm me thanks

請問去邊度做評估好?謝謝
我囝囝26個月 淨係識mama
因排政府要9-12個月 協康要4-6個月

引用:+本帖最後由+sorjomui+於+15-4-25+06:08+編

原帖由 sorjomui 於 14-09-25 發表

回覆 ct926 的帖子
想問問點發覺感統問題?我女女宜家2歲半仲未識講野,基本上唔主動出聲,去左健康院認知無問題,n班老師話佢完成到指令,但就係唔講野⋯所以到宜家仲未戒到片,因為佢唔會表示自己要去廁所,但如果係屋企,佢自己會識去廁所⋯ 宜家佢只會說少量單字⋯等見醫生⋯

goodmorningsir 發表於 15-10-6 16:28
想問問點發覺感統問題?我女女宜家2歲半仲未識講野,基本上唔主動出聲,去左健康院認知無問題,n班師話佢 ...
感統係好大範疇,我囡中其中1至2樣,佢平衡唔好,身體協調唔好,我囡要用多d精力做好基本嘢,當基本嘢做得好,用在基本嘢的精力少咗,咁d精力就去發展其他嘢,例如: 語言,跑步……

請問可否pm感統資料及魚油牌子給我,thx

我也想要感統訓練資料,可否pm我, 謝謝!

近期,我發現大囡又有進步。

例一: 老師話大囡寫字開始有意識去寫,學習上都跟到,只是認字未得。尼2次星期六功課,我只寫線,她不要我幫手寫。
例二: 大囡開始鍾意妹妹,常常話要同妹妹玩;有d嘢食佢話要留比妹妹,然後一齊食;刷牙又話要等妹妹起身一齊刷……
例三: 我同其他人講緊嘢,佢竟然留意到內容,然後問我去邊或幾時去邊?
例四: 我想去露營,但爸爸唔贊成,於是我同大囡講,爸爸唔比去露營,於是爸爸返離,佢同爸爸講爸爸唔比我去露營,好攪笑。
例五: 佢開始畫公仔,公仔個樣開始有眼耳口鼻。畫生果之類東西。

我在另一帖回應,覺得可能對其他人有用,所以帖於此,純粹個人意見。

我好欣賞你懂得欣賞你小朋友的進步,你知道昨天同今天的不同。

我大囡也是遲緩兒,在我的主題帖內有記錄她的進步。我也有另一女兒,她是正常小朋友。有大囡時,我同我先生都是少說話的人,所以我們的說話不多,再加上我有一個誤解,就是小朋友去到某一年紀就自然會識講嘢,會走路。但事實我錯了,小朋友在2歲前是腦部快速發展期,所有嘢在2歲前比小朋友接觸多,之後就輕鬆多了。
例子一: 我在大囡歲半還未開口講嘢先知有問題,於是立即常常講,但都不能報償之前無多同她說話的能力,要用七佰幾找治療師幫手,現在阿囡四歲先至叫做講到長少少的句子。由於大囡的問題,細囡我由細就同佢講嘢,佢8個月識講姐姐,家姐,到現在2歲已講到長句子。
例子二: 大囡歲半前去公園都少,於是佢大小肌都唔係好得,現在算追得好d,可以跑快d,雙腳跳,踏到單車,爬高爬低都好了,連行路都無咁飄;細囡由細玩到大,每日去2次公園,每次約1小時,人巨所有嘢差不多追到家姐,大小肌都發展平均。

所以我覺得照顧者是有影響小朋友發展的關鍵人物。唔想之後用咁多錢去做治療,就之前勤力d帶多d小朋友去玩,玩係小朋友在學習前的重要一環,唔好以為玩係花時間,玩的作用是大到你都想像唔到。

一篇很好的文章: http://mamaclub.com/learn/%E6%84 ... %E7%88%B6%E6%AF%8D/

好好的分享

sorjomui 發表於 15-10-30 11:43
近期,我發現大囡又有進步。

例一: 老師話大囡寫字開始有意識去寫,學習上都跟到,只是認字未得。尼2次星 ...

請問可否pm言語和感統資料及魚油牌子給我,thx.
其實已ASSESS 了DELAY, 排協康言語治療, 想找 private 的治療, 希望唔好錯過黃金治療期.....
thx a lot

我也想要感統訓練資料,可否pm我, 謝謝

2015年12月20日
我發覺阿囡都唔係認唔到字,都可以講到好多字。越來越錫妹妹,成日要拖住妹妹,成日講尼個係我妹妹,好似要保護妹妹咁。

昨天,妹妹在文具店睇緊嘢,有個男仔小朋友行過去一齊睇,點知佢同人講尼個係我妹妹尼,拖住妹妹走;過咗一陣,個ee玩佢,話妹妹呢,之後佢立即去找妹妹;妹妹找到elsa及Anna薄仔,妹妹立即去找家姐比Anna薄佢,真係有姐妹情,我好開心。我之後講要問爸爸買唔買得,佢哋就一齊跑去問爸爸買唔買得薄仔,多高興。

妹妹仲攪笑,2個星期前去過外婆家,佢哭,3姨話哭無得食嘢;2個星期後再去,3姨又在煮緊嘢食,大囡問3姨咩尼架?3姨答大囡麵尼,之後妹妹就講咗句恩恩無哭,果然好記性,好好笑。
仲有,我細囡有1個好朋友叫嘉嘉,細B有時會話去嘉嘉到或者去嘉嘉屋企,我話佢哋可能出咗街或唔得閑,佢竟然叫我打電話比ee問,認知真係不錯。

話說細B返緊n班,原來好多老師都好錫佢,放學會令到嬸嬸好願意抱佢,中午又有個admin專(整估)佢,又問老師有無嘢食(佢肚餓時),老師又鍾意找佢傾計,d老師同嬸嬸都話佢好醒,我諗應該係佢知人眉頭眼額,睇到大人的心理。

同爸爸的感情又增加了,2個都鍾意同爸爸玩。佢哋爸爸都進步咗,竟然同我講,爸爸角色都好重要,好影響小朋友發展,我好贊成。一個好的家庭環境,一家和諧,佢哋就會在一個安心的環境下繼續發展其他方面的所長。