用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中) ...
樓主: sorjomui
go

[聽/語障] 2.2歲確診語言遲緩(5歲3個月更新, 進步中)  

回覆:sorjomui 的帖子

可否pm感統資料?謝謝!

feipow 發表於 14-10-11 11:34
可以!我個女因為感統問題唔識講嘢,上咗therapy就唔停口!
你好,你可否pm我資料啊!謝謝

可否有媽咪可以我資料關於言語治療呀, 我仔大概2歲多D, 都只係講到單字, 有些字都發唔到音, 有無咩機構可以幫到佢呢?

引用:可否有媽咪可以我資料關於言語治療呀,+我仔

原帖由 moledy 於 15-04-23 發表
可否有媽咪可以我資料關於言語治療呀, 我仔大概2歲多D, 都只係講到單字, 有些字都發唔到音, 有無咩機構可以 ...
pm u 上門st

C昨天,是升k2交雜費日,早前老師在上學期家長日講過阿大B的能力唔好,最好重讀k1或k2,所以老師打來,我驚佢又係話阿大B唔得,點知老師話佢能力好咗, 仲進步咗好多,明白咗老師講咩,亦有對答;大肌以前唔識跳,現在跳得不錯;以前有推或蝦其他小朋友,現在少了或沒有,有了自控能力; 但小手肌弱,力度不夠,所以寫字會辛苦;同理下年要記字,所以要努力d。最後我覺得總體平價不錯,真係好開心。

上星期,治療師的評語都令我開心,佢話阿大B有進步,突然間尼個星期進步好大,句子好多時一句一句咁出,例如:去嫲嫲度,Anan起邊度?,唔arm媽咪著(事原我叫大B比條底褲仔我著),我想去公園,我想食餅,我幫媽媽手……真係開心死我了。佢開始平衡好咗,夠膽爬上大山洞頂來當平衡木,1步1步行到尾。

注:近期買咗套煮飯仔比2個囡玩,唔知關唔關事。

小B近期又大了,開始講1d更長的句子,例如:我想玩多一陣,跟講唔該爸爸,我想去嘉嘉屋企,跟講紅色花花好靚呀,我想去公園園,我想食餅餅……
玩方面,佢玩到大小朋友的鞦韆,可以自己握住,仲唔比我扶佢。可以扶住牆上4至5級樓梯,在彈床上跳或行來行去都無問題。

後話:每次去外地旅行,大B都會有所進步,今次4月尾去了台北,去了很多個親子餐廳玩,大B細B仲玩到樂而忘返,去咗:1. 【騎士堡】室內夢幻兒童樂
2. 台北兒童新樂園
3. Bears World貝兒絲樂園……玩咗2次,每次3至4小時。
4. 深林公園

話說剛到達台北機時,細B剛剛睡醒,佢有1條好喜歡的毛巾仔,她簡稱毛仔,大B拿小B的毛仔,跟住小B1邊拉住條毛仔,1邊好緊張好大聲同大B講"放手",之後大B立即放手。

回覆:2.2歲確診語言遲緩(3歲7個月更新, 進步中)

請問你小朋友幾大講第一個字?

回覆 bonha 的帖子

歲半講過爸爸就沒有再出現過其他說話,直至到開始言語治療後才有其他言語。

回覆:2.2歲確診語言遲緩(3歲7個月更新, 進步中)

我睇咗前文,想請問你係咪做咗私人評估跟住去做訓練然後再去政府評估?
因我B24個月仲未講野

回覆 bonha 的帖子

係呀!我同時等政府評估,在等時,自己做私人評估再同時做私人治療,以免錯過小朋友治療黃金期。其實今年我排到i位,但因為路遠及沒有校車,所以放棄了,而改排E位。

我想你個小朋友應該更快講到嘢,因我囡28個月先做治療。

感統有上門治療師嗎?

回覆 tszkinmama 的帖子

唔知禾,如果有……你都有地方放佢哋的用具,才可以做到感統的效果。

唉 我bb一去到陌生地方就坐扭計

小朋友通常頭1個月會扭計同哭足全堂,但經過1段時間後,通常都無再哭。

sorjomui 發表於 15-5-18 09:07

小朋友通常頭1個月會扭計同哭足全堂,但經過1段時間後,通常都無再哭。 ...
咁我都去搵下附近有冇先!

以下是本人回覆另一帖時的文章:

我大囡有語言遲緩或障礙,我就係不想錯過3歲前的治療黄金期,所以去了治療。我大囡現在3歲7個月,由2歲2個月開始治療,到現在已可以一句句咁講,雖然仍有d情況,表達出kick住kick住,但都好咗好多,你可以看一看我之前的帖關於大囡的情況。現在我有另一囡1歲8個月,佢真係快過姐姐好多,佢現在已開始出句子,用緊句子表達,例如講:我想玩多一陣,媽媽執返佢啊!,媽媽食啊!,我要食餅餅……,間中仲有問句(咩呢?xx起邊?),佢跌咗嘢會同我講同指住(跌咗馬馬,Elsa起邊?馬馬呢?),所有說話佢都好自然出,最近仲開始用代名詞:你同我,不過都唔係好識用。我現在先知,正常小朋友係好容易教,我根本無點用心去教,佢已學識點用出來;相反,大囡我用好多精神比佢,買咗好多嘢比佢來刺激佢講嘢,仲比佢阿爸話我大花筒,但每次我買完,個囡又醒咗多d,佢就唔出聲。例如:我近排買咗煮飯仔比佢,佢同阿妹玩到好開心,根住治療師就話佢醒咗,語言多咗,仲一句句完整句子咁出,開心死我了。

「正常小朋友係好容易教,我根本無點用心去教,佢已學識點用出來」AGREE

我仔而家2歲8個月,語言慢D年,但愈大,對佢的語言要求愈高,真係要逐句不斷教,不斷迫佢練,有時都教到好攰。

legolas625 發表於 15-5-29 09:33
「正常小朋友係好容易教,我根本無點用心去教,佢已學識點用出來」AGREE

我仔而家2歲8個月,語言慢D年,但 ...
阿囡有語言障礙,所以我對佢的要求都無咁高,令佢同我都不至於吃不消。

回覆 sorjomui 的帖子

請問三歳半可以講到咩,才叫正常呢?

lauywa 發表於 15-6-10 08:53

請問三歳半可以講到咩,才叫正常呢?

http://verywed.com/forum/wedlife/1094139-1.html?from=about

lauywa  Thanks a lot  發表於 15-6-11 18:44

請問可否pm我你感統上堂之聯絡電話同地址。急需。謝謝