用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟愛德小學 自行選擇德愛的,打個招呼呀
go

自行選擇德愛的,打個招呼呀 [複製鏈接]

自行選擇德愛的,打個招呼呀

2    0    0    0

回覆:自行選擇德愛的,打個招呼呀

我都想自行愛德,請問這間學校好不好呢?

冇精英班, 課程要遷就大部份基層和新移民學生.

引用:我都想自行愛德,請問這間學校好不好呢? +

原帖由 GOBBILY 於 14-09-20 發表
我都想自行愛德,請問這間學校好不好呢?
下面再答埋你,我的看法

引用:冇精英班,+課程要遷就大部份基層和新移民學

原帖由 mall 於 14-09-20 發表
冇精英班, 課程要遷就大部份基層和新移民學生.
我覺得每間學校都各有千秋,如果計學術和升學成績,個人覺得父母希望望子成龍是必然的,但只是在幼稚園玩了三年,入什麼學校就能定位孩子一生嗎?今年愛德59%升到英中,一定唔會差或太淺!而且新移民問題,周圍都有啦,就算私校名校都有,邊間學校講明唔收先!
至於基層問題,你係話深水埗個區居民,定係話讀緊的學生家庭呀,小心回答

59%升英中,其實唔錯,好多學校都無喎!

但我資訊係佢地每年有分班架喎!而且大陸人區區都有,好似711總有一位在隔離 ,深水埗區校網都唔係淨係基層家庭,我主要睇校風和升中派位!

引用:但我資訊係佢地每年有分班架喎!而且大陸人

但我資訊係佢地每年有分班架喎!而且大陸人區區都有,好似711總有一位在隔離 ,深水埗區校網都唔係淨係基層家 ...

我唯一擔心反而接送問題,因為無校車

引用:我唯一擔心反而接送問題,因為無校車 +

我唯一擔心反而接送問題,因為無校車
你住邊區,小朋友K2定K3,其實學校好近石硤尾地鐵站,如果有家人接送都方便的

愛德較多附近公屋學生, 而瑪小和荔天較多附近四小龍和美孚學生.  我不是看低新移民和基層.  只是這是事實.  父母叻, 智慧遗傳比子女都會較叻, 如語言天份,轉數高, 記憶力...等.  你看很多名校學生,狀元和本地出名大學的熱門系學生都是來自中產就知.

回覆:mall 的帖子

每人見地際遇都不同,個人覺得,父母成功或有錢,對孩子只是贏在起跑點,後天如何教育學習才是重點,朋友家人影響才是關鍵,小朋友個人心態才是重要。
也許你識的都是中產以上,但你又識晒人地的全家嗎?李嘉誠出生都不是中產,不管他是如何成功,每人機遇都不同,但心態是緊要的。
我做為媽媽的,家里有幾多財產是夫妻兩的事,我們會提供安全健康的膳食和居住環境,但不希望自己仔仔太物質,咩都給人定義標籤。
現在仔仔仲細,只是希望他懂得尊重別人,照顧自己,明白人生是要自己負責的

回覆 kate12210 的帖子

我提中產,不是講錢而是講讀書天份,  科學理解是遗傳基因,大腦分泌. 當然少數也會有分差.  叻人生叻仔机會較高.  7成天份,3成後天努力.  就算有幾好的學校教導和個人心態, 如本身冇語文天份, 理解力弱, 記性差都是力不從心.  另李嘉誠是一個醒目, 轉數高, 分析能力強的人.  他很久前己比別人超前看到香港地產可赚大錢, 他雖然中學程度, 但這也証明人叻自會成功.

回覆 kate12210 的帖子

回覆 mall 的帖子

不同意,公屋學生一樣可選擇荔天和瑪小(只要同區),近那些私人屋苑就可斷定學生水平和學校質素高嗎??
一切都看數字,尤其升中!

引用:回覆+mall+的帖子 不同意,公屋學生一樣可

原帖由 EFJ3 於 14-09-22 發表
回覆 mall 的帖子

不同意,公屋學生一樣可選擇荔天和瑪小(只要同區),近那些私人屋苑就可斷定學生水平和 ...

我都想報愛德。

我唯一擔心反而接送問題,因為無校車 x 2

不過愛德無開放曰又無簡介會,了解機會較少。

它是新校舍嗎?

引用:不過愛德無開放曰又無簡介會,了解機會較少

原帖由 vchu 於 14-09-22 發表
不過愛德無開放曰又無簡介會,了解機會較少。

它是新校舍嗎?
愛德是深水埗區的是名校之一!你可以上網搜尋一下,至於交通方便,其實好近石硤尾地鐵站的

選擇愛德了,25分,大家可能有機會將係同學仔

‹ 上一主題|下一主題