用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 筲箕灣崇真學校 筲祟原來無融合教育!
go

筲祟原來無融合教育!

打電話去筲祟問有關融合教育問題,筲祟答我佢地唔做融合教育!但我問教署,佢又答我間間都有融合教育,教署有比錢學校做!

醒目開學勳章 王國長老

就算政府有資助, 唔代表學校願意去申請, 就算申請左, 亦唔代表學校會善用舊錢
建議你花D時間, 去區內學校網頁, 續間搵個校服報告黎睇, 睇完就知邊間學校著重D咩, 肯做D咩, 賣D咩

http://applications.chsc.hk/psp2 ... _id=2&lang_id=2

Charlotte_mom 發表於 14-9-18 17:02
就算政府有資助, 唔代表學校願意去申請, 就算申請左, 亦唔代表學校會善用舊錢
建議你花D時間, 去區內學校網 ...
Charlotte_mom

其實我睇過晒學校既校務報告架喇,知佢比較注重資優方面既發展,不過去左祟真既開放日,覺得學校環境好,老師亦有愛心,所以咪打電話去問下學校除左提供資優方面既支援,其他方面例如社交方面有無支援law!

回覆:筲祟原來無融合教育!

這是我對筲崇有少少保留的地方。為何一間關愛校園,以愛的教育作為賣點的學校不歡迎SEN學生。簡介會當天,有位sen家長問校長會否接納其輕度自閉兒,校長立刻勸該家長改選其他官校,講真我聽到後好失望

琪寶 發表於 14-9-19 19:11
這是我對筲崇有少少保留的地方。為何一間關愛校園,以愛的教育作為賣點的學校不歡迎SEN學生。簡介會當天, ...
我同你諗法差唔多,學校以愛心作為賣點,但唔歡迎SEN學生!我打去問時,答我果個人直頭話,“自行同抽奬時都會收到自閉既學生,呢D我地收左返黎都唔會有支援比佢,我地係唔做融合教育”!聽到即時對呢間學校既愛的教育有所懷疑!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

其實我唔明白,既然教育局推行融合教育,怎會容許有學校不參與?教育局應知道每所學校收到幾多個sen學生,教育局不會監察學校的工作嗎?

聽到之後, 令我對呢間學校有D失望
講o既一套
做就另一套

回覆 onceliuhk 的帖子

路過答嘴: 始終要做融合教育, 要有好多資源人手去配合,  有愛心的學校, 不代表就可以有足夠資源去做.

之前有jm話筲祟"比較注重資優方面既發展", 我個人有保留, 因"資優生"根本無理由報讀此校
我對校長印象几好, 校舍環境都滿意, 但每年畢業學生升讀band 1中學比率不高, 所以如我的子女有資優能力, 不會考慮讀筲祟

冇冇……