用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Kindle數問
go

Kindle數問

隨著小朋友開始看較多字,黑白的書,考慮緊買kindle可能性

1. 最需要有中文聖經,中英字典,應該容易找到?

2.中文童書易找嗎?尤其台灣書

3.邊款最好?邊度買最好?

謝謝大家幫忙!

1a) https://sites.google.com/site/bibleforkindle/cuvt

1b) http://hkgolden-kindle.blogspot.hk/2010/11/blog-post_08.html

2. 繁體字台灣童書很難找。amazon.cn 有簡體字的,推薦:

http://www.amazon.cn/s/ref=nb_sb_noss_1?__mk_zh_CN=亚马逊网站&url=search-alias%3Ddigital-text&field-keywords=管家琪

http://www.amazon.cn/s/ref=nb_sb_ss_i_2_2?__mk_zh_CN=亚马逊网站&url=search-alias%3Ddigital-text&field-keywords=最美最美的中国童话&sprefix=最美%2Cdigital-text%2C612&rh=n%3A116087071%2Ck%3A最美最美的中国童话

高小以上可去 haodoo.net

3. 唔肯定自己的需要就買最多人用的 Paperwhite 吧,格價可上 price.com.hk

lisinchi    發表於 14-11-4 20:14

上 amazon.com 睇下啦,剛剛出了新款  Kindle Voyage, (Basic) Kindle 都唔同左

回覆:fany 的帖子

Kindles comparison:

lisinchi    發表於 14-11-4 20:15
lisinchi    發表於 14-11-4 20:15

回覆:Kindle數問

謝謝A-mum and huba!

A-Mum    發表於 14-9-20 08:44

醒目開學勳章

My daughter asked me this morning to buy her a kindle as her birthday present. . .

回覆 Laputa 的帖子

Kindle Voyage 好吸引 ,唔知可唔可以熄晒盞燈?你如果買左,話我聽 please!   

引用:回覆+Laputa+的帖子 Kindle+Voyage+好吸引

原帖由 A-Mum 於 14-09-20 發表
我都想聽下真實用家意見,不過要等多個月先。另外,Amazon唔送Voyage來香港。

回覆 huba 的帖子

amazon.cn 有套歺:有 100 RMB 書券、有個 60 美金嘅套,仲應該係無廣告版 ⋯ 好似仲抵!

引用:回覆+huba+的帖子 amazon.cn+有套歺:有+1

回覆 huba 的帖子

amazon.cn 有套歺:有 100 RMB 書券、有個 60 美金嘅套,仲應該係無廣告版 ⋯ 好似仲抵 ...
係?我都睇下先。

引用:回覆+huba+的帖子 amazon.cn+有套歺:有+1

回覆 huba 的帖子

amazon.cn 有套歺:有 100 RMB 書券、有個 60 美金嘅套,仲應該係無廣告版 ⋯ 好似仲抵 ...
剛上去查看,發現同樣不配送到香港,而且價錢是CNY1,999...

回覆 huba 的帖子

下?咁香港去邊到買?

回覆:A-Mum 的帖子

1. 出差或旅行行過自己買。2. 托朋友買。3.等水貨到港。

A-Mum    發表於 14-9-20 20:12

回覆 huba 的帖子

用部 iphone 6 來交換!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 A-Mum 的帖子

真係好吸引!我都想知係夜晚黑唔開燈睇唔睇到。不過依家用得最多嘅反而係 audible book!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

HKTHK 發表於 14-9-20 21:36
回覆 A-Mum 的帖子

真係好吸引!我都想知係夜晚黑唔開燈睇唔睇到。不過依家用得最多嘅反而係 audible book ...
夜晚唔開燈只靠部機,Paperwhite 得喎,所以我估 Voyage 都得?
不過我同你相反,我希望可以有掣將 Kindle 盞燈熄晒。Paperwhite 較到最暗都仲有光出,所以我唔鍾意。我希望睇緊嘅"書"同背景係一樣咁光。

醒目開學勳章

諗緊自己舊嗰部俾阿女, 自己買部新

醒目開學勳章

我仲想老左仲可以自己睇書, 所以唔會響陰暗嘅環境睇書, 所以唔係好BUY paperwhite. 覺得依然係會好傷眼

唸住買邊款呀?Basic Kindle 無左揭頁鍵,我覺得唔方便 ⋯ 今朝講俾兩隻馬騮聽,結論係今年唔好壞機,否則會越換越差

醒目開學勳章

揭頁鍵係好重要, 唔鍾意TOUCH SCREEN.

頭痛中. . . Voyage貴左D

A-Mum  不過好吸引……   發表於 14-9-22 16:22