用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Kindle數問
樓主: fany
go

Kindle數問

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-09+發表我

IloveJJ 發表於 16-6-9 11:42
在haodoo.net找到的金庸,是否下載mobi版在電腦,然後再用usb過落kindle睇?免費的嗎?

我用 kindle 個 browser 去 haodoo.net 直接下載 .prc files 就可以睇到

詳情:
[url=http://haodoo.net/?M=hd&=prc]http://haodoo.net/?M=hd&=prc[/url]

IloveJJ  Thanks!  發表於 16-6-9 14:17

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-06-09+發表以我所

原帖由 IloveJJ 於 16-06-09 發表
謝解答!
我剛睇過深水埗的紅葉書室,2014年版的賣$790,2015年的賣$938,還包Amazon一年保養,好似唔錯,咁 ...
紅葉賣的是美國版 Paperwhite,  2014年跟2015年版的分別是:1. memory upgrade from 2G to 4G (其實日本版一開始便是4G)及2. screen resolution upgrade from 212 ppito 300 ppi

回覆:IloveJJ 的帖子

還有一個分別係舊版的firmware 上唔晒最新的features。

簡單講,買2015年版啦!

IloveJJ  簡單!明白了!  發表於 16-6-9 14:18

引用:1a)++https://sites.google.com/site/bible

IloveJJ 發表於 16-6-9 18:30
請問要睇繁體書,是否只有haodoo.net?在Amazon.cn只有簡體書?而且沒有台灣書?英文書則可以在Amazon.com找到 ...
你講個三個網站最簡單直接。Amazon.cn 有少量繁體書,不過唔啱低小。可以去 amazon.cn Kindle 商店 search "繁體" :

https://www.amazon.cn/s/ref=nb_sb_noss?__mk_zh_CN=亚马逊网站&url=search-alias%3Ddigital-text&field-keywords=繁體

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+18:30+請問要

IloveJJ 發表於 16-6-9 20:24
我响中國Amazon話不能買,因為我在香港,我聽講要設定是中國內地先得,但我找不到那裏可設定,你知道嗎?不 ...
之前係開個 amazon.cn account, kindle register to .cn account 就買到。
不過我好耐無上去買書呀,唔知係咪有野改左,睇下 Huba 幫唔幫到你吖

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+20:24+我响中

IloveJJ 發表於 16-6-9 23:30
其實Amazon,haodoo呢啲網,係咪其實係將啲實體書整成file俾大家download嚟睇?咁如果我想睇新書,係咪好難 ..
「其實Amazon,haodoo呢啲網,係咪其實係將啲實體書整成file俾大家download嚟睇?」:新書一定有 electronic copy,用 software 轉做 kindle format 就可以了。Haodoo D 舊書係 scan 實體書、校對完再整 e-files。

「咁如果我想睇新書,係咪好難會有呢?」:
我係 kindle 睇緊瑯琊榜 。佢本身係網上小說,copy and paste 落黎整個 word file 就得喇。

「我剛找到一個台灣書既網 https://store.readmoo.com/,見佢啲書都幾貴噃!kindle又係咪可以睇到呢?」
Copy and paste 唔到,所以唔得。

「係咪英文書會平啲呢?」:
平D, 貴D, 同價都有。任作者定架。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-9+23:30+其實Am

IloveJJ 發表於 16-6-10 10:33
謝謝你呀!你講嗰啲用software整書,係咩software?你點識架?我都想上網搵多啲資料。聽落好似好麻 ...
網上有教,你 search "how to make kindle books from word" 吖

醒目開學勳章

A-Mum 發表於 16-6-10 10:25
「係咪英文書會平啲呢?」:
平D, 貴D, 同價都有。任作者定架。

有啲仲唔駛錢添

A-Mum    發表於 16-6-10 16:15

引用:Quote:A-Mum+發表於+16-6-10+10:25+「係咪

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-10+10:33+謝謝

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-6-10 11:25
响邊度呀?

可以去amazon用kindle free books嚟search,又或者去http://www.ereaderiq.com/freebies/ 參考下,不過淨得英文書揀

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-10+11:25+响邊

回覆:Kindle數問

如果買實體書,真係幾本就回本。
但真係好似好複雜

我知kindle比手機、平板等無咁傷眼睛。但我想問吓用家kindle比睇實體書舒服嗎?

S-Kwok 發表於 16-6-10 14:55
如果買實體書,真係幾本就回本。
但真係好似好複雜
當實體書越睇越厚,d字越印越細,就會覺得 Kindle 方便、好睇。 成本問題好難講,新出/熱門書 Kindle 版都唔平架,仲要無得賣二手書。不過香港寸金尺土,慳左位可以當賺到嗎?

引用:如果買實體書,真係幾本就回本。 但真係好