用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 子女升中後仲有冇join學童健康檢查?
樓主: 蝦碌媽咪
go

子女升中後仲有冇join學童健康檢查? [複製鏈接]

回覆 sum-yan 的帖子

我都係呢間。服務幾好呀,D姑娘好細心,同我對女傾好多野仲教佢做人處事。

個仔中五都會繼續,女今年上中學都會睇到冇得睇為止囉。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:我同意,小二時驗眼話有啲問題,轉介去到離

原帖由 MAYON888 於 14-09-20 發表
我同意,小二時驗眼話有啲問題,轉介去到離屋企好遠嘅診所,仲要返學時間,结果自己畀錢出去驗,政府與其嘥 ...
如果時間撞返學,可以之後打電話去改期咖。

唔同地區,有唔同服務態度!我先前嗰間d人真係唔願做,d態度直頭趕客咁除咗港島區,九龍丶新界仲有邊d centre好嫁,麻煩介紹吓...thz

回覆:錡E 的帖子

係呀,林士街嗰間D護士從頭到尾都滿臉笑容,在分析心理分數時更能引導囡兒說出唯一一項較低分事項(其實都是正常和合格的),亦不停很關心地問我們有沒有其他問題和疑問直至我們重覆確實沒有才完成保健。  👍

錡E    發表於 14-9-21 19:52
CFSS & SSGC

回覆:子女升中後仲有冇join學童健康檢查

中二後都冇join, 根本好求其又浪費時間,如果真係有事等佢排得黎都死得啦

我先前嗰間d姑娘對問巻時,會問好多次呢條答案'係咪真嫁''你明唔明呢條題目問乜'...直到家長話'唔係眞嫁,填錯咗',個姑娘會好滿意咁即刻叫你改咗個答案,跟住好流暢講佢要講既野,填問巻呢part係無野講揾野呢講,真係有事都叫你改郅無事!對學童服務印象極差,去咗幾年...直頭覺得俾人呃,浪費時間!

回覆:子女升中後仲有冇join學童健康檢查?

不如大家做個統計 - 邊間好、邊間ok、邊間差。
唔應該因部分護士或中心不好便被受害家長批評這保健。

CFSS & SSGC

有參加,服務唔錯。

唔參加係因為唔覺得有用!! 好似照條腰咁, 話你有些少內彎, 但係又冇方法去根治, 去到等都幾浪費時間其實有大問題佢都幫唔到你!!

未係,阿囡係CAUSEWAY返學架,點解要去西灣河檢查?自己轉返去林士街.排左好耐驗眼,驗完叫妳自己去配眼鏡,吾係幫妳點減慢近視方法..車,去眼鏡伯伯都有得驗啦,仲有汽水飲TIM~~~今年吾參加啦,15歲啦,吾係好方便問埋晒D問題啦..

呢個政府服務一年見一次學童,就叫照顧咗學童健康想問有幾多個中學生覺得呢個服務真係幫到佢地.

醒目開學勳章

引用:未係,阿囡係CAUSEWAY返學架,點解要去西灣河

原帖由 ydoris 於 14-09-23 發表
未係,阿囡係CAUSEWAY返學架,點解要去西灣河檢查?自己轉返去林士街.排左好耐驗眼,驗完叫妳自己去配眼鏡,吾係 ...
我女中二都無去啦,驗眼,自己比錢去理工驗好過,求求其其甘,還要side時間去西灣河

回覆:子女升中後仲有冇join學童健康檢查

我地住新界,囡囡喺香港島返學。我地收到檢查通知後改番去屋企附近中心檢查,日子夾返放假時間。我覺得一年keep住檢查一次 都ok呀………

我都係住新界,返香港島,不過吾LIKE係屯門元朗檢查.而且佢真係好求其,我自己去私家醫生度CHECK好過啦.問個D心理問題..好似玩遊戲咁,細囡小學我就JOIN,因為連埋牙檢..雖然成家有醫保,不過呢個小學既我就BUY佢啦..

醒目開學勳章

引用:我都係住新界,返香港島,不過吾LIKE係屯門元

原帖由 ydoris 於 14-09-24 發表
我都係住新界,返香港島,不過吾LIKE係屯門元朗檢查.而且佢真係好求其,我自己去私家醫生度CHECK好過啦.問個D ...
小學生可以只join牙,不join保建架,我仔只係join牙,果d保建又要請假陪佢去,我寧願自己帶佢去私家check

回覆 CrabPincers 的帖子

係咩??原來係咁..俾左FORM啦,算啦..阿囡6年班,好多牙都未換,去年同佢影左X-RAY片,姑娘話有D學生中學先換晒..我怕佢好遲先換,中學又無牙保,雖然可以睇C+牙醫,但咁複雜都係想睇政府.吾知可吾可以延長既呢??

醒目開學勳章

引用:回覆+CrabPincers+的帖子 係咩??原來係咁.

原帖由 ydoris 於 14-09-24 發表
回覆 CrabPincers 的帖子

係咩??原來係咁..俾左FORM啦,算啦..阿囡6年班,好多牙都未換,去年同佢影左X-RAY片 ...
我見我女上到中學,無牙科保建回條要簽wor, 係不係中學就無?

ydoris  YES...中學無架啦..  發表於 14-9-24 14:26

中學係咪無牙科保健?
‹ 上一主題|下一主題