用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教 - 沙田區有邊 d 校風比較好的 band 3 中學? ...
樓主: 1010mum
go

求賜教 - 沙田區有邊 d 校風比較好的 band 3 中學?

引用:Quote:homin-jai+發表於+14-9-17+18:10+You

原帖由 MonMonLam 於 14-09-17 發表
呢間會否好嚴。。
出名谷

homin-jai 發表於 14-9-22 20:28
出名谷
oh.... ic, tks.

lucia6119 發表於 14-9-19 15:24
回覆 happymama22 的帖子

同意 , 感覺 大家都係多討論 band 1 學校 , 但是 討論 band 2 的很少 , band 3  ...
非常同意.... 因為 BAND 1 唔髮點講, 都知係好, 只係無最好, 但有更好...
而 BAND 2 & 3, 則更加需要多些資料...

終於搵到個 post 係講 band 3,眼見好多 post 都係講 band 1 都無心機睇,阿仔都係 band 3;所以都唔知有咩學校可以揀
今日去左梁文燕,校長就強調佢地係中中,如果你既仔女英文好就千其唔好揀佢地,唔好浪費個 quota;聽到都覺得好笑!但係我鐘意佢夠真;但聽到佢地有好多活動都係推動英文,感覺佢地都谷谷地,可能想升級(個人感受),但同d同學仔傾計,感覺佢地都幾開心。佢地學校係外出食飯,校長話佢地地理比較遠,加上迫校生留校食唔一定係好;我都覺得幾啱;呢間學校都幾多元化,又有band, 劍擊,爬山咁;見佢夾 band 既同學仔,d樣都乖既,同埋好有自信,都唔錯!最可惜阿仔今日足球比賽去唔到,唔知佢鐘唔鐘意呢?

magtat,  

請問林裘謀/沙陪比較,校風同程度系點? 我覺得林不著重[文言文],各科ok. 謝謝您。

回覆 香香 的帖子

我囡係一個唔怕做功課既怪人,佢最怕就係思考!

回覆 香香 的帖子

想問你朋友係邊間小學?佢既頭4位係點排呀?最後派左邊間?多謝提供意見!

回覆 香香 的帖子

你話上年你朋友係沙田出名小學讀嗎?

名次唔等如banding,問番學校穩陣d.我舊同事個老婆係馬鞍山小學老師.佢話沙田band 2 比較慘,好多band 2學生都要去band 3因為唔夠band 2位.如果你親戚好勉強band 2,可能真係揾定band3頭資料好.其實學校老師最清楚自己學校學生的情況,問老師最安全.

引用:名次唔等如banding,問番學校穩陣d.我舊同事

原帖由 SIYip 於 14-11-20 發表
名次唔等如banding,問番學校穩陣d.我舊同事個老婆係馬鞍山小學老師.佢話沙田band 2 比較慘,好多band 2學生 ...
我問老師有邊D band 3較好,佢話差唔多,叫我自已睇下

引用:Quote:原帖由+SIYip+於+14-11-20+發表名次

原帖由 Cathleen 於 14-11-22 發表
唔好一相情願信哂、聽晒老師講,要自己揾多啲師兄師姐、家長問學校情況求証,經驗話比我知,唔好彩都會遇到A字膊老師!

Cathleen 發表於 14-11-22 12:19
請查看 收發訊息

引用:Quote:原帖由+SIYip+於+14-11-20+發表名次

原帖由 Cathleen 於 14-11-22 發表
現在有些B3校行「老師政策」。買埋禮物生果等比已升中的學生回小學母校探訪老師,給老師好印象,希望到選校時可幚手推介,所以選B3校不要盡信老師。

我指係小朋友BANGING同埋可以報哪些學校.除非同老師關係好.否則老師未必會真係話邊間好邊間唔好.免得到時家長有咩唔滿意會怪老師.一般會揀咗學校,問下老師意見.

B2最好應該系培基,St.Joseph,胡忠,基督果類
B3既話,5育同馮堯敬既整體評價比較好.潮館進步緊.台山既話..可能我住系佢對面,日日女女返學都見到佢地既學生覺得唔多掂,但其實總體評價都算B3中較好.唯一不足系得三班.
B3A可以試下搏楊中等..把握今年呀,升中人數仲少過上年.
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

引用:B2最好應該系培基,St.Joseph,胡忠,基督果類

原帖由 candyhmama 於 14-11-22 發表
B2最好應該系培基,St.Joseph,胡忠,基督果類
B3既話,5育同馮堯敬既整體評價比較好.潮館進步緊.台山既話..可 ...
五育、劉百樂、陳楷、YMCA,都是比較好的B3,至少仍然保持4班中一。其實可否進取些選B2C,例如梁文燕。