用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教 - 沙田區有邊 d 校風比較好的 band 3 中學? ...
樓主: 1010mum
go

求賜教 - 沙田區有邊 d 校風比較好的 band 3 中學? [複製鏈接]

回覆 magtat 的帖子

引用:沙田B2尾可搏一搏B2B的梁文燕+/+楊葛小琳/

原帖由 magtat 於 14-09-18 發表
沙田B2尾
可搏一搏B2B的梁文燕 / 楊葛小琳/覺光/馮黃鳳亭
B2C 黃允畋唔錯 近年持續進步
我之前做義工嗰度有啲潮的學生一齊做,我覺得佢地好好,對長輩義工和小朋友好有禮貌。

回覆 fionakong2008 的帖子

是呀,我也相信BAND3中學學生成績一般雖然稍遜,但當中都有很多乖而受教的学生,也有不少值得尊敬, 付出很多的好老師。但最重要是学校遇上顽劣行為的学童時是否仍有能力駕馭, 失控的課堂会使大部分乖的学生受影响。遇上没有信心学習的学童時, 学校能否重燃他們学習的動力

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 是呀,我也相

原帖由 happymama22 於 14-09-18 發表

是呀,我也相信BAND3中學學生成績一般雖然稍遜,但當中都有很多乖而受教的学生 ...
真係多謝你既分享!

正當全無頭緒既時候,有你既指引,非常感謝!

回覆 chingko 的帖子

如果去學校簡介會講座, 不妨好好把握「答問時間」, 有禮地問問學校有什麼辦法應付頑劣學生, 控制課堂秩序, 有什麼方法幫助學習動機弱的學生, 重燃學習的信心。我相信每間學校的領導人都會有不同的講法, 細心聽聽他們有沒有具體的措施, 留意一下他們說話時的態度和內容。只要比較一下, 這多少會幫你分辨得出哪間是較「有心有力有效的學校」。

回覆 happymama22 的帖子

同意 , 感覺 大家都係多討論 band 1 學校 , 但是 討論 band 2 的很少 , band 3 的竟更少 , 但覺得 band 2 . band 3 才需要更多資料 讓大家選擇

係呀, 我覺得這群同學更需多些人關心。這也是我今次加入討論的原因。不過家人提我吾做中吾做保, 吾做媒人三代好。所以大家都可理性的客觀的講和聽, 當參考好喇, 自己多去了解和找資料, 那才最真實。

引用:其實上年我常常在這個網站尋找沙田Band+2中

原帖由 happymama22 於 14-09-18 發表
其實上年我常常在這個網站尋找沙田Band 2中學的資料, 可惜給意見的人不太多。談Band3的更少。有很多乖乖的b ...
你也無私分享了很多寶貴意見給我們,我也衷心感謝你。

liuliu

我一聽聖若瑟就話好谷,可以講講點谷嗎?

引用:我一聽聖若瑟就話好谷,可以講講點谷嗎?

原帖由 蔚晴 於 14-09-20 發表
b2兩班英文班得呢間,簡介會上,校長話唔主張學生參加課外活動(補習老師呢間畢業,佢都話係,初中可能仲有學生放學打下波咁,中三四都無咩人玩㗎喇)

補課—補習老師話:全級名次頭四分一拔尖補課,尾四分二補底補課。長假、星期六都係補課。

對你們來說可能係缺點,但對我地來講係優點,所以我年初自行選佢。

多謝您提供!其實我女好乖好單純,就係無責任心,對於學業就求求其其,所以成績平平,其實我想揾一間校風好,學校對學生有要求既學校,可能聖若瑟都係我杯茶,我想問吓功課會不會好多?程度會不會好深?聽聞學校好嚴,真的嗎?thx!

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 多謝您提供!

原帖由 蔚晴 於 14-09-20 發表

多謝您提供!其實我女好乖好單純,就係無責任心,對於學業就求求其其,所以成 ...
都係引用返簡介會上校長講,校長話佢地對小朋友嘅學業係有要求嘅,不過家長唔使怕,小朋友唔識,佢地有老師補到佢識為止(所以補習姐姐推薦我女呢間,係因為佢知道,我女本身成績唔太好,但考自行佢地嘅要求係注重學生嘅品格多過成績,因為校方相信,佢地一定有方法提昇學生成績。)

至於嚴呀,姐姐話係嚴㗎,個訓導太有責任心,一般學校對放學後著街衫都唔多理,但佢地唔係囉,放學換衫後在新港城等家人,訓導都會走黎問,十分鐘後再返黎見到仲喺度,就會通知家長喎

引用:Quote:原帖由+蔚晴+於+14-09-20+發表回覆+f

原帖由 fionakong2008 於 14-09-20 發表
都係引用返簡介會上校長講,校長話佢地對小朋友嘅學業係有要求嘅,不過家長唔使怕,小朋友唔識,佢地有老師 ...
仲有,自行面試嗰陣,校長再次向家長重申,學校唔比帶手機,有需要帶返校要放低校務處,放學簽收取回,呢點係我女接受唔到嘅

都幾好呀!起碼唔會學壊,而且節省唔少補習費。

回覆:magtat 的帖子

我都係一個㥬惶中的媽咪,希望大家能提供更多寶貴意見

馮堯敬、5育、台商
2尾:楊葛

蔚晴 發表於 14-9-20 18:22
St joe附近的學校比較差, 聽講1x年前仲係新校都係b3
跟住推行高壓式手段, 全校中一至中六都要留校午膳, 以免出外學壞
全方位谷成績 功課多 最後依家升到b2, 仲要開到英文班
感覺上學生不太喜歡學校 覺得像坐監
但如果真係想逼小朋友讀書 唔想佢學壞
未嘗唔係好選擇

如果成績有b2a-b, 馬鞍山的陳震夏幾好
據聞學生乖 成績ok 對學校有歸屬感

其他關於沙田區的中學問題, 都可以pm我討論下
我知既都盡量講下啦

蔚晴  THX  發表於 14-9-22 12:12

回覆 magtat 的帖子

選校要考慮什麼教育模式能使子女能健康成長。
我對陳震夏的觀感也很不錯, 但考慮一下一條龍制度對它的影響。

我舊年聽過陳震夏簡介會,當時已經十分欣賞,而且間學校教學模式,亦都好吸引,但補習老師覺得可以有更好選擇,建議我考慮培基,我囡自己就比較喜歡培基,但我就鍾意陳震夏&聖若瑟.其實三間都各有所長,真係頭痛!!
‹ 上一主題|下一主題