用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 大圍迦密愛禮信小學功課, 測驗, 考試
go

大圍迦密愛禮信小學功課, 測驗, 考試 [複製鏈接]

-想請教大圍迦密愛禮信小學谷嗎?
-功課, 測驗, 考試多嗎?  
-學生算是快樂學習嗎?
-老師們有愛心嗎?

請家長們分享

2    0    0    0

我女初入學,佢暫時話功課唔多,每星期都有小測或默書,考試一年四次算多,但未知考試範圍多唔多

我問佢返學開唔開心,佢答我開心但又話d小朋友好嘈好煩,有邊間小學唔係咁?其實佢自己都係嘈個批

佢話老師好惡,會罰小朋友企,因為佢係同幼稚園比,以前跩老師會揇住佢地穩定情緒先講道理,我覺得小學跩會罰好正常
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:-想請教大圍迦密愛禮信小學谷嗎?+-功課,+測

原帖由 garynatalie 於 14-09-17 發表
-想請教大圍迦密愛禮信小學谷嗎?
-功課, 測驗, 考試多嗎?  
-學生算是快樂學習嗎?
功課每日平均8-10樣~ 最多試過14樣(包括默書改正、2-3樣抄寫)但專心做2個鐘內一定完成~ 每星期都有中默、英文就小測默書間住(小一默書、小測無咁多)考試1年4次~ 老師有愛心~ 小朋友係開心既~

那迦密大約8 - 14樣, 比其他小學多功課, 或是差不多? 迦密是否特別谷?

迦密超多功課, 日日做到死, 由期升上高小後, 更谷得勁, 臨考試前係咁吹谷默書, 測驗, 完全無時間溫考試, 仲之一句, 辛苦大人, 更加辛苦小朋友

回覆:garynatalie 的帖子

14樣功課當然係多啦

引用:那迦密大約8+-+14樣,+比其他小學多功課,+或

原帖由 garynatalie 於 14-09-25 發表
那迦密大約8 - 14樣, 比其他小學多功課, 或是差不多? 迦密是否特別谷?
出面補習社話果區學校中最多功課,意見接受,功課量照舊,係以功課量去谷行中英數,間中就攞d音體美堂去上主科堂,校方價值觀有眼睇.

hyma  完全認同  發表於 14-11-26 08:29

引用:回覆+hyma+的帖子 如果谷得黎,升英中率高

原帖由 最緊要健康 於 14-10-24 發表
回覆 hyma 的帖子

如果谷得黎,升英中率高的,而將來讀好中學又跟得好的話,我覺得係值的。但依家閉在,只 ...
有愛心既老師暫未遇上,惡又態度差既就有,佢哋都要交功課畀校長所以課程功課追迫得要命,科科老師都有機會同妳講佢嘅要求,其中一科80分都建議小朋友出去補習,常催逼家長,責任好似放左落家長/補習社上.
放學d家長話題都不離功課多,壓迫大,已有幾個轉左校,所以一定可以插班.

hyma  身同感受  發表於 14-11-26 08:30

引用:14樣功課當然係多啦 +

原帖由 wister 於 14-11-09 發表
14樣功課當然係多啦
但校方都可以答你:`每樣只2頁啫,有家長仲覺得功課唔夠多添.’

重要重複講N次咁官控.

回覆:hyma 的帖子

係!今年唔知係咪想上位!尤其是,考試前超多功課!多到温唔切書!

回覆:LilianLegend 的帖子

越來越谷!

引用:係吖!有啲感覺選錯學校……越來越谷! +

原帖由 呀b仔 於 14-11-18 發表
係吖!有啲感覺選錯學校……越來越谷!
我認我選錯校,一線校多功課都係6,7樣.
安排轉校中......

你小朋友幾多年級?如果轉,仲有邊間選擇?

引用:你小朋友幾多年級?如果轉,仲有邊間選擇?

原帖由 呀b仔 於 14-11-18 發表
你小朋友幾多年級?如果轉,仲有邊間選擇?
有家長轉左去國際學校,也有一個轉左去崇真,話冇咁多功課.
循道衛理小學一般都係3,4樣,6,7樣算多.

我初初都以為活動教學幾好吖,好似國際學校咁,點知中招.
讀左先知假象,講就話家校合作,實質唔聽意見,只有你去配合學校要求.學生只係幫學校上位(想谷上band1)既棋子!
對學生好嚴,欠帶常罰企,家課册唔記得簽名都寫欠,5個欠又記一個缺點,(家課的錯失用操行分去處罰,邏輯上已好有問題啦!)又令家長們都辛苦.

功課多又要跟佢d温習計劃,真係唔洗瞓?!
放學d家長們話題都不外乎係講依d問題(但可能又唔感向校方講),校方都仲要講到間間校都係咁,將所有問題正常化.

你所講嘅,我和我年級嘅家長都身同感受!
攪到大人細路都好大壓力!多功课到根本冇時間温書和睇課外書!

我完全後悔選呢間小學,不知所謂,校長態度差,sales 一個,嚟幼稚園介紹時講到点好点好,完全呃人,功課多到想死,一年差過一年,有小朋友都唔好比佢讀呢間,害死個小朋友,為上位,乜都做得出,個校長理念好有問題……

回覆:hyma 的帖子

屋企人都有小朋友讀緊小学,都話見我地好慘,咁細個要做咁多功課!佢地都冇咁多!唔知以為我地讀緊神級學校!
仲有,做完功课,仲要讀呢樣,聽呢樣!永遠都沒完沒了。。。。
電話comment,問卷.....根本就冇用!真係唔知咩叫家校合作?!

攪到我好驚,啱先收左我仔!
‹ 上一主題|下一主題