用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

MrBeast 發表於 19-6-17 17:21
學生不願意用功讀書,甚至逃課,也許會讓部份老師十分苦惱。中國山西朔州任教高中三年級的蘭老師,在 3 年 ...

唔係淋你冷水,幾多細路做到defer gratification,仲要係3年咁長?

Jane1983 發表於 19-6-17 20:52
唔係淋你冷水,幾多細路做到defer gratification,仲要係3年咁長?
media exagerate 左dd 都唔出奇,又或者個阿sir和學生關係好。不過呢家野係要從小開始,5/6歳後性格定左就好難

MrBeast 發表於 19-6-17 21:03
media exagerate 左dd 都唔出奇,又或者個阿sir和學生關係好。不過呢家野係要從小開始,5/6歳後性格定左就 ...
盡量推遲打機,小學仲控制到,就唔好俾打機,唯有咁。

October. 發表於 19-6-17 21:08
盡量推遲打機,小學仲控制到,就唔好俾打機,唯有咁。
老實說我也是摸著石頭過河,so far 都ok 但青春期未過,有時候和同學朋友一起,個個拿著手機,自己個得個望字,自己成績又羣唔到去唔玩手機的peer group, 實在兩難

MrBeast 發表於 19-6-17 21:03
media exagerate 左dd 都唔出奇,又或者個阿sir和學生關係好。不過呢家野係要從小開始,5/6歳後性格定左就 ...

Nintendo switch毒過ipad,手機毒過 switch。但兩者都唔够online game。盡量mon住啦。

一個細路可以為考試,延後打機或其他享受三個星期,我覺得都好難得ga。

MrBeast 發表於 19-6-17 21:25
老實說我也是摸著石頭過河,so far 都ok 但青春期未過,有時候和同學朋友一起,個個拿著手機,自己個得個望 ...
唔打機或唔沉迷已經好OK啦,成績中上就得,有鬥心既慢慢再追。

Jane1983 發表於 19-6-17 20:52

你搞清楚,班細路無defer到,老師話唔准走堂去網吧,無話唔准落堂/放假去網吧。

little_yolky 發表於 19-6-17 22:49
你搞清楚,班細路無defer到,老師話唔准走堂去網吧,無話唔准落堂/放假去網吧。
...

stanleypyk 發表於 19-6-16 08:32
昨天婆婆到我家暫住兩週,阿仔終於夜晚無出去打機煲煙,維持返個乖孫型像,希望這兩週不會再這麽放肆!
...
叫太太同阿媽傾下,可唔可以出婆婆攻略呀?有个傾到偈既中间人易辦事d.....

Yanamami 發表於 19-6-18 10:23
叫太太同阿媽傾下,可唔可以出婆婆攻略呀?有个傾到偈既中间人易辦事d..... ...

婆婆來到後確實收斂咗,至少回來少咗煙味,晚上沒出去網吧通宵達旦,但是否只維持到婆婆走後再故態復萌是未知之數!

stanleypyk 發表於 19-6-18 10:42
婆婆來到後確實收斂咗,至少回來少咗煙味,晚上沒出去網吧通宵達旦,但是否只維持到婆婆走後再故態復萌是 ...

請婆婆多同孫仔keep住联絡呀~唔係住两同就算。个个礼拜通下电話,得閒上黎食下飯,或每同末同婆婆食个飯……

little_yolky 發表於 19-6-17 22:49
...
果然是閲解高手

October. 發表於 19-6-17 21:56
唔打機或唔沉迷已經好OK啦,成績中上就得,有鬥心既慢慢再追。
鬥心已無乜,怕近豬者赤,見步行步

婆婆來到後確實收斂咗,至少回來少咗煙味,晚上沒出去網吧通宵達旦,但是否只維持到婆婆走後再故態復萌是 ...

咁個個禮拜叫婆婆嚟食餐飯啦!記得唔好響婆婆面前穿佢煲。真係家有一老如有一寶

MrBeast 發表於 19-6-18 13:17
鬥心已無乜,怕近豬者赤,見步行步
唔怕,有你係身邊MON住,唔會做出啲咩出格事。

little_yolky 發表於 19-6-15 17:19
我當年本身識英文打字,去中大校外進修,學咗個半鐘就識。明咗個道理就得。練得多,依家一分鐘6X字。地產 ...
佢可以學住速成先, 只係要打頭尾碼, 成排字出泥任你揀

仲有九方, 好多後生仔玩, 同手机筆劃差不多原理
倉頡最難, 3-5碼組,  同要識口訣
唔係咪拼音都得

TwinWong 發表於 19-6-19 10:16
佢可以學住速成先, 只係要打頭尾碼, 成排字出泥任你揀

仲有九方, 好多後生仔玩, 同手机筆劃差不多原理

其實依家小朋友識普通話,學拼音應該最快

咁緊係只可以維持到婆婆走啦!你仲想點?

little_yolky 發表於 19-6-19 10:23
咁緊係只可以維持到婆婆走啦!你仲想點?

給你言中,婆婆在打機無乜粗口,也無出夜街食煙及去網吧,走了後又粗口滿天飛,夜晚隨時不見人!

stanleypyk 發表於 19-7-20 10:30
給你言中,婆婆在打機無乜粗口,也無出夜街食煙及去網吧,走了後又粗口滿天飛,夜晚隨時不見人!
...

起碼知道佢鍾意婆婆,好事嚟。