用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

S-Kwok 發表於 20-10-9 08:44
請教點樣要小朋友做兼職揾零用錢比自己洗 ? 你意思係幫人補習嗰啲?
補習我有mention 過,不過佢成績平平,未必有人搵佢
its more abt setting expectation, 如果唔得,或許要等到夠大去搵暑期工,又或者義工都可以

stanleypyk 發表於 20-10-8 22:11
今天又和阿仔討論hea的問題, 他說是普遍現象, 我就覺得未必, 我話佢認識的三數位同學朋友, 就算真是hea住生 ...

我自己嘅做法係一日啲仔仲讀緊書,我一日都會養佢,不過當然唔係比佢無限咁讀。其實從小我已經同啲仔講,成功係靠佢哋自己爭取,我都係好早出嚟工作赚錢,今日所有嘢都係自己努力得返嚟,冇父母比過我,同樣我啲仔都好清楚將來生活要靠自己,而且佢哋希望自己將來生活得更好更自由,就更加要積極裝備好自己,所以從來冇擔心過佢哋會啃老。

我仔一早知道讀大學都應該係自己比,所以佢入大學時都有叫我借錢比佢(查實當然我都會供佢),就係因為佢哋知道要靠自己,將來想要過怎樣嘅生活今天就要付出,所以我大仔一早自己plan 好晒會半供讀供自己出國讀 master . 细仔去年中四已經有這個想法, 為自己定個目標追求自己想要嘅生活。人長大都要自己生活,逆境自強, 適者生存,唔會咁容易惶恐不安嘅。

我大仔有‍同學 HD 畢業後已經工作緊,其他有啲仲讀緊書,唔願工作嘅响佢班朋友中暫時只見到一個, 我仔話其他同學都有一齊勸佢,所以我都相信其實你近咩朋友都會有好大影響,而且做父母唔好幫佢哋樣樣安排好,否則佢哋遇逆境就好難生存。

stanleypyk 發表於 20-10-8 22:11
今天又和阿仔討論hea的問題, 他說是普遍現象, 我就覺得未必, 我話佢認識的三數位同學朋友, 就算真是hea住生 ...

講吓我外甥, 學業成績向來強差人意, 佢自幼就唔鍾意讀書, 三年前终於捱完副學士課程, 投身社會.  
佢有一樣好, 就係肯返工, 三年來未停過工作, 之前一份工做咗一年, 在主題公園做場地員, 戶外工作, 維持秩序, 又要回答遊客問題, 佢仲好自豪咁話普通話進步神速, 又節假日儘量爭取加班, 貪加班工资高.
之後轉咗現在呢份較好較有前途的, 又做咗年半, 但遇上疫情兼經濟衰退, 現在面臨被裁員風險.
佢係家中獨子, 父母雙職, 有屋兼唔駛供樓, 萬一佢真係被裁, 暫時唔時係問題.   佢開工唔足, 留在家中時間多了, 佢都鍾意上網, 我見佢房中两台高端電腦, 一台睇片一台玩, 但平日會做gym兼跑步, 仲知道幫忙家務, 又一個禮拜有两晚煮好飯餸等父母放工返黎唔駛再做就有得食.

Yanamami    發表於 20-10-11 08:37

各位家長, 也如我所料不是所有年青人都要hea活, 只是和我們不同處是你們和子女同住, 無論是否找到工作也不用憂心衣食住行, 所以hea與不hea的生活方式也不影響你們子女的生計, 但我退休後阿仔失去保護傘,  如果繼續hea便會生活無所依靠, 感到不安, 繼而產生埋怨!

MrBeast    發表於 20-10-10 19:50

stanleypyk 發表於 20-10-10 18:31
各位家長, 也如我所料不是所有年青人都要hea活, 只是和我們不同處是你們和子女同住, 無論是否找到工作也不 ...

佢唔驚就來冇屋住冇飯開,只是抱怨父母,可能佢知香港(暫時)唔會餓死人,仲有綜援可咬。

一直以來,父母說話佢唔聽,父母對佢既教導毫無作用......唔知你地既退休計劃對佢既成長心路歷程有冇影響?

各位家長, 也如我所料不是所有年青人都要hea活, 只是和我們不同處是你們和子女同住, 無論是否找到工作也不 ...

唔關事,其實你留意下唔少網友都有子女出國留學,畢業後都會留在當地工作和生活,都係靠自己,唔存在 hea 有保護傘,正如我仔都打算出國生活都要完全靠自己。如果其子女在外國生活唔掂真係要回來,父母唔通唔理你咩,正如樓主仔如果喺香港攪唔掂,佢返去國內找你唔通你唔理佢咩,情況其實一樣,所以問題根本就出在孩子自己身上, 佢究竟有冇心對自己負責。

October. 發表於 20-10-10 18:46
佢唔驚就來冇屋住冇飯開,只是抱怨父母,可能佢知香港(暫時)唔會餓死人,仲有綜援可咬。

一直以來,父 ...

我退休的計劃也不是為他而設, 只是他讀到今年6月, 再升不上主流學校, 再加上去年底已知會我退休的安排, 其實講退休, 2年前我也可退的, 只是待他學業有成才實行, 已有一年知會給他計劃, 不過他沒有裝備自己只顧娛樂怨天尤人, 只是疫情阻延了我的安排, 也不會因他的埋怨而轉變照顧他下去直至他開竅為止!

此言差矣!Hea与唔hea唔係用同唔同住黎分野。呢个係種生活態度。年紀小小如小学生,雖然要父母供給,但亦可以活得積極進取,事事自理,生性唔洗父母憂心……當然人越大能掌握既野越多就更独立,直至有-日完完全全脫離父母供養。

回覆 ponnychan 的帖子

唔係人人鍾意讀書,有時呢d嘢無辦法強求。你外甥好識諗,好乖仔。佢肯努力工作,會為自己打算,轉份有前途的工,呢樣固然抵讚。但識得煮埋飯等父母回家吃,呢份愛惜父母辛苦,孝順的心,更加難得。

stanleypyk 發表於 20-10-10 19:16
我退休的計劃也不是為他而設, 只是他讀到今年6月, 再升不上主流學校, 再加上去年底已知會我退休的安排, 其 ...
N年前,我睇《經濟日報》,其中有個副刊好吸引,係一位“家庭治療師” 將每個CASE寫文刊出,佢嗰啲案例,唔少表面係細佬出事,但抽絲剝繭後,內裡往往有深層既家庭原因........建議你請教專家.......

October. 發表於 20-10-11 21:01
N年前,我睇《經濟日報》,其中有個副刊好吸引,係一位“家庭治療師” 將每個CASE寫文刊出,佢嗰啲案例,唔 ...
前幾年也曾看過一些家庭治療師和語言治療師, 但最終都要雙方向前踏出一步, 只是父母踏出也沒用, 半途而廢, 最緊要都要佢自己開竅向前行多步才有用。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-10-11 08:14
回覆 ponnychan 的帖子

唔係人人鍾意讀書,有時呢d嘢無辦法強求。你外甥好識諗,好乖仔。佢肯努力工作,會 ...

假如我仔女係好似你個外甥咁款, 就真係安樂.

;-)

回覆 常歡笑 的帖子

唔係我外甥呀 ,不過個男仔確係乖仔。

近來我太太和阿仔閒談, 似乎他的儲備已因炒賣不利蝕了一大半, 怪不得近來他已少講炒賣, 大部份時間又變為娛樂過日晨等運到, 相信到通關後他才會有所警惕作出改變, 可能他覺得疫情反反覆覆, 有排都未通關, 繼續過他的享樂日子!

回覆樓主:

阿仔因為夜睡, 中午差不多一點才起床, 起床刷牙後便開始打機, 直至我們預備了午餐, 要三催四請等他打完手動的一鋪機才出來吃飯, 所以現在叫咗都唔等佢, 我和太太食先, 食到一半才出來。前天可能佢見就來食飯, 就出來梳化椅, 半坐半臥用著手機, 我本叫他食飯前停一陣手機比對眼休息下, 因為平時他真的機不離手, 用手機和打機交替著, 如果不用兼職, 每天用機有十多小時, 本來勸他休息被他冷言嘲諷, 說我在暗示他不工作只顧玩樂看不過眼, 所以就算出自關心的說話對他來說是嘲笑他, 真是以後也不用關心他, 日後他只能好自為之。

到了11月了, 要推出健康碼的可能性又大了一點, 但還需看疫情的變化, 但一直不通關對香港旅遊業的打擊較大, 而政府的保就業計劃將於11月底結束, 看來要通關的壓力會日漸增加。我也是待通關後返國內了解一下退休後在國內的一些事情安排便可落實何時退休。    話說阿仔情況依舊, 由年初至今手頭上的儲蓄已剩下一成左右, 原本在年中還有一半的儲蓄, 但他看情況仍不能如他所想賺到第一桶金, 最終在近兩個月有三次大筆資金去投機希望能返身, 但又是事與願違全軍覆沒, 所以近月中午睡醒便開始打機和用手機直至深夜起碼四至五點後才睡覺。通常返兼職安排在週六、日, 但一返時間就頗長, 兩份兼職最長有10小時左右。
    因為近期疫情減退, 我在年初的在家工作已接近8個多月, 終於近週公司要求多返公司工作, 加上我太太上週找到一份全天的新工作, 所以不同以前我們夫婦多留在家, 就算阿仔睡到中午12時多, 我們仍會煮好中午飯約1點多叫他出來吃午飯, 但通常剛睡醒沒什麼味覺, 如果不是合意的餸菜, 通知會有半碗飯餸要捨棄, 真是浪費, 晚餐就好一點基本能吃完飯餸, 但有些不合胃口也會浪費掉。
   但近期我和太太上班, 基本沒叫醒他, 所以他在中午自然睡醒後, 便開始打機玩至下午4時後才出去買外賣回家吃他的午餐, 本來我昨天放工約6點前Whatsapp問他是否要晚上返便利店, 但他沒回覆, 問他為何不覆還說前天已講過, 覆多一句也嫌麻煩, 我本來想知要不要趕回來煮飯給他吃, 加上他4至5點才吃午飯, 如晚上7至8點吃晚飯他也說吃不下, 所以日後我和太太外出工作, 也不用理會他的午晚飯, 只有我們在家才會煮給他吃, 否則就由他自行解決兩餐, 讓他邁向自供自給的路。

回覆 stanleypyk 的帖子

一家三口,兩個老的返工,仲要勞心煮埋佢飯。最年輕力壯的,日日睡懶覺,打機渡日,答米飯班主一句都嫌煩。
事情去到呢個位,其實無辦法。你一係要佢搵工自力更生,一係養佢過世。你對佢一向心軟加無符,後者機會大

回覆樓主:

這兩天早上見阿仔走出大廳睡覺, 今早收到他whatsapp話幫他買殺蟲劑, 剛他醒了一會話有蟑螂, 見他慣常在房中吃食物, 吃完的碗筷, 包裝留在房中一枱一地都係, 真有點像流浪者之家堆積垃圾, 一日不改習慣治標不治本。

stanleypyk 發表於 20-11-5 09:42
這兩天早上見阿仔走出大廳睡覺, 今早收到他whatsapp話幫他買殺蟲劑, 剛他醒了一會話有蟑螂, 見他慣常在房中 ...
咁你有冇幫佢買?

回覆 MrBeast 的帖子

越睇越無眼睇