用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 20-7-27 16:53
昨天佢想整返好部notebook, 想打開機內移走電池清除密碼, 點知用力過度弄傷手指流了不少血, 現在碗都洗不 ...
吓,戴手套洗唔得咩?e加d後生仔咁唔捱得!

MrBeast 發表於 20-7-27 17:16
吓,戴手套洗唔得咩?e加d後生仔咁唔捱得!

可說是今不如昔

回覆 stanleypyk 的帖子

你責任大啊,樓主。太錫、太順住佢、太呵護備至,對佢唔係好事。

今天突然想起阿仔似乎一直用他所餘的資金炒賣, 至今已損失不少, 還好政府派了一萬元不致於缺乏資金投機, 其實我不是要求他完全不去投機, 只是他只掛住投機終日閒置在家不找工作, 其實在退休前還有數個月才離開, 現在疫情可能要再延後, 但疫情一過便會準確退休回國內居住。所以他在我們退休前找到工作是最著數的, 因為如果他肯短期工作, 現在他在家又不用付租金及包食包住, 只是要求他交數佰元電費, 所以我遲半年退休, 每月他分分鐘可儲起1萬元, 半年已有6萬做本錢, 近期他投機失利, 除了買錯方向外, 其中一個因素是他本錢不多, 不夠孖展金額出現斬倉情況, 如果他本錢多些, 有時做錯方向也有足夠本金守回來。況且我們退休後他才找工作, 到時要自付房租和食飯、交通等其他消費, 每月能儲蓄起的金額比現時少, 所以早找工作儲蓄會比較著數, 希望他識冧啦!

你回國內居住,是否會將現居所出租?你仔是否知道你們的計劃?如果你仔和你們回國內居住,你會點應對?

egg.plant 發表於 20-7-31 15:11
你回國內居住,是否會將現居所出租?你仔是否知道你們的計劃?如果你仔和你們回國內居住,你會點應對?
...
現居是租的, 所以他要另覓地方居住, 至於他肯跟我返國內, 一定要他工作不能終日遊手好閒! 不過在國內上網有很多限制, 不是他所想的環境。

阿仔自6月底前說暫停打機專心找尋投機發達之路, 但經過個多月的鑽研和實踐, 仍是一敗塗地, 近週已回復每天打機的以前狀態, 因為他沒法找到必勝的方法, 所以放棄研究的時間, 又回復打機消磨時間的嗜好, 投機時只跟風亂買算了, 即是半年多找尋必勝的方法已告一段落, 餘下的日子又看他胡亂操作最終會有什麼成果!

stanleypyk 發表於 20-8-12 18:49
阿仔自6月底前說暫停打機專心找尋投機發達之路, 但經過個多月的鑽研和實踐, 仍是一敗塗地, 近週已回復每天 ...

都話佢呢啲唔係投資係投機,根本係買大细,幾時見過賭仔會發達。
其實你仔仔真係爭唔落,我都話如果有心學投資,就試下入行揾間公司由低做起吸收經驗,學下究竟點運作,但佢似乎只想揾快錢, 刀仔鋸大樹搏一桶金,冇諗過要腳踏實地,最终只會原地踏步,不切實際。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-12 21:41
都話佢呢啲唔係投資係投機,根本係買大细,幾時見過賭仔會發達。
其實你仔仔真係爭唔落,我都話如果有心學 ...

因為他一口咬定打工無用, 去不到心目中的五千萬, 希望奇蹟出現, 在我退休之前, 賺一筆不用工作天天hea在家中, 這便是他的夢想!

stanleypyk 發表於 20-8-12 18:49
阿仔自6月底前說暫停打機專心找尋投機發達之路, 但經過個多月的鑽研和實踐, 仍是一敗塗地, 近週已回復每天 ...

總之你兩老小心D。佢咁沉迷打機,係會影響神智,同吸毒一樣,你哋強行離開,佢覺得自己被迫埋死角,小心佢對你兩老唔知會做乜。得閒上嚟報下平安!

little_yolky 發表於 20-8-13 10:51
總之你兩老小心D。佢咁沉迷打機,係會影響神智,同吸毒一樣,你哋強行離開,佢覺得自己被迫埋死角,小心佢 ...

謝謝關心!

回覆樓主:

剛才他兼職回來又討論他投機的情況, 今次他很清晰表示會一直投資/投機到失敗為止才會工作, 我又問他當他輸掉所有儲存才開始找工作容易嗎?他已答不出只說得啦!因為現在我們還供養着他, 他只是付出電費和一些私人消費, 加上有兼職每月有仟多元, 只要他的投機輸到某程度, 最多不投機也不用工作, 所以相信他只會在我們退休有較大的支出才真的出外返長工。

傻的嗎, 「覺得回家再要溫習閱讀不公平」這種說話根本不能接受, 父母返工回家還要打點家務照顧孩子等就公平嗎? 我覺得太多東西他當成理所當然。

但麻煩的是我們的說話他不會聽得入耳, 能否請學校強迫他每週見社工之類, 這樣他怕沒面子會改過, 而且回家時間晚了, 打機也會少了。

仔仔身邊朋友都是這樣?
打機、投資 ?

stanleypyk 發表於 20-8-14 23:52
剛才他兼職回來又討論他投機的情況, 今次他很清晰表示會一直投資/投機到失敗為止才會工作, 我又問他當他輸 ...
我諗你不如叫佢下個月開始比1/3 現時租金,講明你intention是幫佢儲起,第時比按金上期

沈天照 發表於 20-8-18 02:13

傻的嗎, 「覺得回家再要溫習閱讀不公平」這種說話根本不能接受, 父母返工回家還要 ...

年中已畢業閒賦在家, 年中曾說不打機鑽研炒賣, 但在沒進展的情況下, 又重投天天打機的懷抱!

Veron081207 發表於 20-8-19 09:29
仔仔身邊朋友都是這樣?
打機、投資 ?

都是打機, 投資相信受到佢媽咪的一些影響

MrBeast 發表於 20-8-19 11:16
我諗你不如叫佢下個月開始比1/3 現時租金,講明你intention是幫佢儲起,第時比按金上期 ...

相信佢已沒什麼流動現金, 如果比三份一租金, 三個月左右他便乾塘, 所以這年只要求他交電費, 如果明年因疫情還未退休, 叫佢交多幾樣雜費

stanleypyk 發表於 20-8-20 23:51
相信佢已沒什麼流動現金, 如果比三份一租金, 三個月左右他便乾塘, 所以這年只要求他交電費, 如果明年因疫 ...
我意思是佢要搵工(或加長part time) to cover 1/3 租金

stanleypyk 發表於 20-8-20 23:46
年中已畢業閒賦在家, 年中曾說不打機鑽研炒賣, 但在沒進展的情況下, 又重投天天打機的懷抱!
...

佢嘅情況一定要迫佢返工囉, 就轉做住part time都好,如果比佢留喺屋企只會越嚟越頹廢。
我仔超過大半年唔驶返學只係屋企online上堂,佢都好想返學校唔想留喺屋企, 佢話因為個人真係會冇曬動力越嚟越頹廢。
‹ 上一主題|下一主題