用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 20-5-23 16:27
所以我兒子做present時喜歡用英文多過中文!

可能佢對英文比較有自信,因為香港學生英文口語好既相對較少,所以佢就比較流利。

stanleypyk 發表於 20-5-23 16:37
你仔肯深造讀下去也好, 但也聽過有些子女只肯讀書, 不肯出去社會工作, 所以讀完一個degree又一個master,  ...

我仔一定唔係呢種人,因為佢係一個好固執嘅人,只要佢自己定左目標就會不停向前走,況且讀 master 係佢自己嘅 planning,係佢自己儲嘅積蓄供自己去讀。

stanleypyk 發表於 20-5-23 16:27
所以我兒子做present時喜歡用英文多過中文!

同我仔一樣,都係頃向喜歡英文,而家所有閱讀同書寫佢都用晒英文,英強中弱, DSE 考試英文可以見星,但中文只能取2,真係嘔血

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 17:21
同我仔一樣,都係頃向喜歡英文,而家所有閱讀同書寫佢都用晒英文,英強中弱, DSE 考試英文可以見星,但中 ...

吓!激死呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 00:21
我仔係好邊緣 Case. 當年我冇經驗老師又唔發覺,小學成绩又沒大問題,佢數學能力更比同齡小朋友高,唯獨中 ...

睇到你呢個留言,令我好有感受。
我仔同你仔一樣,但唔係邊緣case, 固執程度嚴重到要藥物去控制。
佢有好多負面情緒,成績唔差但未係好似你仔咁勁。
你講得好啱,用正常思維去理解,真係爆血管,佢越大,就越難糾正,佢覺得我講緊嘅每一件事,都係話緊佢,我仍然學習緊點樣同佢溝通, 有時真係令我好火,但我同自己講,我已盡我所能去教導佢,將來條路係點,要睇佢自己。但好多時,我都覺得自己好無力,無奈。

S-Kwok 發表於 20-5-25 08:54
我仔同你仔一樣,但唔係邊緣case, 固執程度嚴重到要藥物去控制。
佢有好 ...

同路人, 對於佢哋嘅固執同負面情緒, 無力與無助感不足為人道,外人係唔會明白。就算我仔現今已成年,有時佢嘅情緒都會影響到我,所以我係唔會同佢硬碰。
你要記住,其實你對佢至為重要, 尤其係主要照顧者,你嘅情緒亦會牽動到佢, 所以首先要控制好自己。 你可以話佢係蝦你,因為佢响你面前唔需要掩飾, 你就係最了解佢嘅人。
我曾經問過我仔,你對朋友其他人都可以好好, 對親人可以有禮貌 ,唯獨點解蝦我, 佢答我因為喺我面前完全唔需要掩飾, 因為我係最了解佢嘅人  

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-5-25 08:54
佢有好 ...
固執可以食藥改善?我見有啲A仔要食藥,但通常係抗抑鬱or bipolar之類,又或者食adhd藥無胃口要另加開胃藥等,但都唔係主打改善固執行為。。
我有少少建議,唔好成日諗住要佢改變,得閒攬下佢(我仔話一日要hug起碼3次)關心下佢個人感受(other than 學業),改善大家關係,第日有乜事都掹得到

bobbob 發表於 20-5-25 12:24
固執可以食藥改善?我見有啲A仔要食藥,但通常係抗抑鬱or bipolar之類,又或者食adhd藥無胃口要另加開胃藥 ...

當初政府開Abilify(抗抑鬱) 比佢,係針對佢固執行為。

我明白要保持良好關係,但有時真係好火

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-25 11:19
同路人, 對於佢哋嘅固執同負面情緒, 無力與無助感不足為人道,外人係唔會明白。就算我仔現今已成年,有 ...

你講得好啱,我真係覺得佢係蝦我 。我可以睇到佢對我最好嘅一面,但同時亦有最差嘅一面。
我覺得我對佢係忍多於包容,所以時候一到,我就忍唔住爆。

bobbob 發表於 20-5-25 12:24
固執可以食藥改善?我見有啲A仔要食藥,但通常係抗抑鬱or bipolar之類,又或者食adhd藥無胃口要另加開胃藥 ...

我仔都鍾意我攬佢同摸佢嗰頭

S-Kwok 發表於 20-5-25 13:54

你講得好啱,我真係覺得佢係蝦我  。我可以睇到佢對我 ...

我有一段時間都係,自問自己eq已經算高,但都差啲頂唔住,所以間中見下心理學家,有個第三者聆聽下,都算係釋放我嘅情緒, 比大家抖抖氣。而且好彩我仲有個细嘅,太疲累就會轉移心思落細嘅身上, 比心機栽培細嗰個, 對長子唔好有太多要求同期望,咁大家都會舒服啲。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-5-25 13:47
當初政府開Abilify(抗抑鬱) 比佢,係針對佢固執行為。

我明白要保持良好關係,但有時真係好火 :igiveup ...
佢哋係唔會用"正常"諗嘢方法,試下問多啲佢哋背後原因,佢哋會有解釋,耐心聽會聽到啲道理,再引導下去返『正常』諗嘢方法。。。不過呢啲情況起碼repeat 幾十次先會有成果

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-25 15:05
我有一段時間都係,自問自己eq已經算高,但都差啲頂唔住,所以間中見下心理學家,有個第三者聆聽下,都算 ...

帶仔去睇心理醫生,我都覺得其實有一半時間係睇家長,一半時間睇細路。 每次睇完心理醫生,嗰刻真係會釋懷,不過,日復日嘅挑戰,好易忘記所有

回覆樓主:

原來也有一些算是同路人的case, 但是邊緣case的沉迷不一定是打機嗎?負面情緒也是這些人的特徵, 但這些特徵不知會持續多久才會減少或者消失?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-25 11:19
同路人, 對於佢哋嘅固執同負面情緒, 無力與無助感不足為人道,外人係唔會明白。就算我仔現今已成年,有 ...

你兒子現在與人相處有無改善, 正因為我仔不想和人相處, 除父母外, 連出去拜年去婆婆也不願去, 出外吃飯又要外賣回家吃, 不習慣堂吃, 解釋道不習慣被陌生人睇到自己, 令自己好像有束縛不能無拘無束做任何行為, 例如撩鼻屎都唔方便, 連一些禮儀自我克制都覺得有問題要避開!

stanleypyk 發表於 20-5-29 08:10
你兒子現在與人相處有無改善, 正因為我仔不想和人相處, 除父母外, 連出去拜年去婆婆也不願去, 出外吃飯又 ...

我仔又未至於咁樣, 從小已教佢點都好,一定要有朋友,佢中學都有同學玩開,HD都有,大學都有GP, 不過fd嘅應該得一兩個,係少啲朋友囉。佢亦好少出街, 間中會跟我出去食嘢或每年去旅行,佢只會跟我去日本或外國, 其他冇興趣佢唔會去,平時佢都响網上交流多, 網上一齊打機 ,有時夜晚會聽到佢地成班fd online傾計。

你仔又冇乜嗜好,又冇乜活動,佢又唔會喺網上同人傾計,所以咪形成佢完全唔想應酬人唔想交流囉。 當佢出去做嘢人與人交往就會唔同,到時自然會改變㗎啦, 所以如果佢HD畢業一定要迫佢做嘢, 唔可以比佢長期留在家中。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-29 10:37
我仔又未至於咁樣, 從小已教佢點都好,一定要有朋友,佢中學都有同學玩開,HD都有,大學都有GP, 不過fd ...

其實他上週考完試, 證書未有得攞住, 應該可照報履歷是HD, 證書後補吧!我6月準備通知他揾工, 7月份要找到工作, 如果到6月中不見他有實際行動揾工, 那可能要求他在便利店做全職, 不能游手好閒在家!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-5-29 13:15

stanleypyk 發表於 20-5-29 12:33
其實他上週考完試, 證書未有得攞住, 應該可照報履歷是HD, 證書後補吧!我6月準備通知他揾工, 7月份要找到 ...

睇下佢 HD 考得好唔好, GPA 高唔高,如果高都可以叫佢考慮一邊返工一邊進修,如果唔高就出社會大學工作算了。

我仔係好邊緣 Case. 當年我冇經驗老師又唔發覺,小學成绩又沒大問題,佢數學能力更比同齡小朋友高,唯獨中 ...

很好的分享。thx.thx

請問你仔當時看心理評估, 他有沒有好似我個仔避開不回覆真正的答案, 令心理學家不能準確評估? 另外當時你仔聽到是邊緣亞氏有什麼反應, 是接受還是迴避? 如果是迴避怎令到他接受這事實? 他是否最終接受嘗試治療有所改進? 我個仔自從上次評估後, 就算父母指出他的行為偏離正常的做法, 但他用一些似是而非的理由辯駁, 最終都是我行我素, 我打算6月和他討論正視這問題, 他可能是邊緣亞氏或者不是, 如果他承認則要求他接受治療作出改善, 如果不承認, 便當作正常人繼續找工作在社會打滾。
‹ 上一主題|下一主題