用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

IloveJJ 發表於 20-2-14 10:11
我大仔都有唔願做,佢不嬲份人懶。我而家直頭唔叫細佬做,剩係叫佢做。

我上次講過,讀中學就要學做所有 ...

依家阿妹做得多佢好多喔!

stanleypyk 發表於 20-2-14 08:04
可能過往有阿印姐姐照顧, 沒有叫他做家務的要求, 直至5年前沒有再用阿印, 當時沒有掌握時機要他承擔家務,  ...
又好奇一問,咁你仲叫佢一齊上大6生活 ,莫非你真的有兒女債要還

October. 發表於 20-2-14 10:11
親子關係好,就咩都有得傾,仔女既使唔同意父母,都唔會下下起曬鋼。仔女小學時,我地對讀書態度及禮貌管 ...
記得之前有個po 我話會以0用$獎勵家務(more like 人工),很多網友都不同意,但我始終覺得比無勞而獲好。later i found out, 最好的方法是一起做,不過呢d都是是從小培養,青春期未必work

回覆 stanleypyk 的帖子

之前唔係話有跡象開始醒覺咩?又打回原形?

MrBeast 發表於 20-2-14 11:38
記得之前有個po 我話會以0用$獎勵家務(more like 人工),很多網友都不同意,但我始終覺得比無勞而獲好。 ...

我有見到呀,不過搭唔到嘴,因為我家2個由細到大,以金錢或物質去驅動佢地做野,都唔多有效,我都唔知點解?。

可能個份額唔夠大?

Jane1983 發表於 20-2-14 09:48
話說兩頭,若仔唔洗,唔通真的擺低唔理,搞到成屋小強,無奈硬食。但我curious 另一些家務是否也是阿媽代勞,eg 洗和浪衫,房間拖地

MrBeast 發表於 20-2-14 11:43

Yanamami一早講過,樓主無限LOOP.

October. 發表於 20-2-14 11:55
我有見到呀,不過搭唔到嘴,因為我家2個由細到大,以金錢或物質去驅動佢地做野,都唔多有效,我都唔知點解 ...
當時我係咁啱睇完一本ort ,抄它的方法用個表assign d rota, 之後儲埋先比,其實同d印仔星星計劃相似,只是獎勵是$

MrBeast 發表於 20-2-14 12:02
當時我係咁啱睇完一本ort ,抄它的方法用個表assign d rota, 之後儲埋先比,其實同d印仔星星計劃相似,只是 ...
仔女細時既特性,父母最清楚,各施其法,只要有效。

我女好細個時都中意印仔架,大大下,人大心大。。。

回覆 MrBeast 的帖子

父母要求仔女做合理的家務,乜原來可以真係唔肯做?即係叫極盤pair唔去洗碗,由佢臭?

Jane1983 發表於 20-2-14 12:28

父母要求仔女做合理的家務,乜原來可以真係唔肯做?即係叫極盤pair唔去洗碗,由佢臭 ...
你知toddlers 最叻就是找父母的底線,我不嬲都話樓主是衰心軟,阿仔明知唔做阿爸阿媽就死死地搞掂,比著我,會直接回:咁懶的話第時都是自己留在hk, 到時唔會有人控制你,咪跟著上大6要我服侍你一世⋯⋯之後阿仔又會眼濕濕話唔知點算,我就會話你都冇credibility 邊個會信你,咪la, 從今日起你做哂所有家務先講

MrBeast 發表於 20-2-14 11:31
又好奇一問,咁你仲叫佢一齊上大6生活 ,莫非你真的有兒女債要還
因為佢一向不鐘意返大陸, 我只是說如果他將來一個人在港生活不了, 回國內一齊開舖做生意, 但要改變在港的陋習, 否則就不用返國內一起生活了!

要改陋習就即時改,唔使等第日返大陸一齊住先改。
仔女一定有唔好的行爲,大小都好,一定要幫佢地改善。由得佢,心軟佢,只有害咗佢。

識人個仔好鍾意趴係度寫字和睇書,提過佢媽媽,佢就話「講過好多次,佢唔聽,無辦法」。結果未夠12歲差不多1000度近視。

MrBeast 發表於 20-2-14 11:43

醒覺只是知道危機的存在, 肯開放地傾談, 只是他對前景感到悲觀, 覺得將來打份萬餘元的工作只儲蓄到兩三仟元, 生活質素咁差, 便萌起投資期權的方法, 但投資又不太順利, 閒時又是和朋友一起打機, 現在只是等時間過畢業, 到時便不能天天閒在家游手好閒了。

Jane1983 發表於 20-2-14 14:31

要改陋習就即時改,唔使等第日返大陸一齊住先改。
改陋習真是要自己攞過心出來改, 記得少時候阿仔不願補習, 當時還可將他一手抬起送出家門, 現在已成人要靠佢自己行前一步, 迫也迫不到, 只能勸導, 但勸極都不聽, 只能有環境轉變才可驅使他改變!

stanleypyk 發表於 20-2-14 14:22
因為佢一向不鐘意返大陸, 我只是說如果他將來一個人在港生活不了, 回國內一齊開舖做生意, 但要改變在港的陋 ...
咁馮呢單野seems to me 佢係改唔到,你仲唔落閘等幾時?唔係到時上到大6變成佢係老闆你打佢工就榮休99

stanleypyk 發表於 20-2-14 15:27
改陋習真是要自己攞過心出來改, 記得少時候阿仔不願補習, 當時還可將他一手抬起送出家門, 現在已成人要靠佢 ...

係law, 一於放手咁佢先會自己成長,你諗下點同佢講
其餘的都沒什麼大不了,不要太上心,但記得先旨聲明炒燶股唔好搵你

ps, 佢租屋住唔洗按金的嗎?佢出定你出?

適度關心,適度放手。

stanleypyk 發表於 20-2-14 15:00
醒覺只是知道危機的存在, 肯開放地傾談, 只是他對前景感到悲觀, 覺得將來打份萬餘元的工作只儲蓄到兩三仟元 ...

唔腳踏實地做嘢,一開始就話炒股,何必呢?俾佢即刻搵到快錢,佢根本都唔會明白自己有邊啲地方要改進,只不過係有第二個氹佢踩. 又或者佢即刻已經搵唔到錢,又會覺得點解自己做乜都唔掂,咪其實係因為從來都冇試過將隻腳放落個地面度行.....似乎而家啲後生仔欠嘅係苦頭