用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

Jane1983 發表於 19-8-24 21:20
係担心父母啫,親戚閑言反而無乜嘢。
閒言閒語可能令他們難受,有時候壓力都是因為怕別人唔知點睇

MrBeast 發表於 19-8-24 22:02
閒言閒語可能令他們難受,有時候壓力都是因為怕別人唔知點睇

唉,做人已經够多煩惱。多口和鍾意講是非的親戚,真係唔要就算  

Danielhk 發表於 19-8-23 23:55
對,這樣處理好。
对, 預期終日担心個仔, 不如比佢搬出自立

回覆樓主:

想問大家做父母的,如果十多二十歲的子女不理父母勸告食煙飲酒,通常他們日後的發展大多數是否會較差,原因是價值觀低,不思進取?

stanleypyk 發表於 19-8-27 08:38
想問大家做父母的,如果十多二十歲的子女不理父母勸告食煙飲酒,通常他們日後的發展大多數是否會較差,原因 ...

食煙飲酒呢个行為大概同价值觀&不思進取&無人生目標無乜直接关係,唔食煙飲酒,亦可以好廢好宅。進入青春期开始已唔多听父母勸了,更何况廿歲?你仲諗將來?而家都未搞掂……

想問大家做父母的,如果十多二十歲的子女不理父母勸告食煙飲酒,通常他們日後的發展大多數是否會較差,原因 ...

好多專業人士係會食煙飲酒, 同價值觀低及不思進取冇直接關係。

20歲佢有自己人生, 父母已提過勸過鬧過, 斷水斷糧, 等佢自己搞掂自己。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

吓, 我老公做學徒已經食煙飲酒, 不能一概而論, 只係戒咗煙十年,
佢係好廿四孝老頭, 好進步喎, 十年不停進修扲證書IMPROVE自己,
以前係師傳, 依家係導師

Jane1983 發表於 19-8-24 22:16
唉,做人已經够多煩惱。多口和鍾意講是非的親戚,真係唔要就算  
...

呢D就真係可以老死不相往來。

Jane1983    發表於 19-8-27 15:41

你呢個問題答案好簡單,係一D關係都無既。小平同志係出名煙鏟,但我諗無人會話佢不思進取,價值觀低,發展差掛。

我18嵗左右開始,有學食煙,很快覺得無意思。就放棄了。如果保持舊朋友圈,也許會繼續食,但絕對不會上癮。18嵗至今不超過十包。

我18嵗開始也飲酒,和朋友兩人飲烈酒一斤不醉。但很快也是覺著沒有意思。我現今偶爾飲一聽啤酒,僅是解渴,時間久了,似乎也有點饞酒。

說這些是什麽意思呢?就是人要有强大的自制力。清楚食物的好壞和影響。
所謂食煙食的是寂寞,飲酒飲的是孤獨。還是太空閑,生活太空虛。甚至有人藉口減壓。這些都是消極,逃避的思維作怪。我減壓的方式是去跑步。
日後發展,是看處理食煙飲酒中處於被動還是主動。有人是主動選擇的結果。有人是被動上癮。

偉人如果戒烟,他們强大意志力決定,絕對可以戒掉。只是他們覺著是小事。

雖然吸煙與價值觀低,不思進取未必有關,但明知吸煙比飲酒的禍害較深,從香煙包裝上的警告宣傳已可看到,只有不顧自己身體的人才會不介意去吸食,如果自愛的人,應會理智處理愛惜身體。

stanleypyk 發表於 19-8-27 23:43
雖然吸煙與價值觀低,不思進取未必有關,但明知吸煙比飲酒的禍害較深,從香煙包裝上的警告宣傳已可看到,只 ...

倪匡係香港四大才子之一,
佢都係煙駁煙不離手,
終年84, 都係長壽的才子
我都唔讚成食煙, 但佢地度稿真係要靠支煙

雖然吸煙與價值觀低,不思進取未必有關,但明知吸煙比飲酒的禍害較深,從香煙包裝上的警告宣傳已可看到,只 ...
你真係試下放手, 看開一點
橡根越拉得紧, 越快斷

伸延你的理論,加班工作/工餘進修都是不自愛不珍惜身體的,因為寧願不休息不運動。

TwinWong 發表於 19-8-28 09:27
倪匡係香港四大才子之一,
佢都係煙駁煙不離手,
終年84, 都係長壽的才子

倪匡仲響度吧?咁大吉利是!你係咪講緊黃霑?

洋蔥頭媽咪    發表於 19-8-28 23:38

回覆 TwinWong 的帖子

倪匡還健在吧!不是終年84歲。

asweetmom 發表於 19-8-28 10:22
伸延你的理論,加班工作/工餘進修都是不自愛不珍惜身體的,因為寧願不休息不運動。
...

那食煙、吸毒、嫖妓也不用理會了,自生自滅吧!

stanleypyk 發表於 19-8-28 14:33

係唔到你理~我諗你仲未明白,佢已經係成年人,要成龙成蟲已唔到你控制同担心。盡左力勸过阻过,佢依然固我你亦只可以接受,因為睇死你係唔会放到手断絕关係。

stanleypyk 發表於 19-8-28 14:33

呢個post歷時咁多年, 樓主你仲未醒!!

放手吧!! 佢已經係成人, 佢嘅人生佢自己要負責!

養到咁大你地已經完成左責任, 唔好再比一毛子, 屋企cut埋寬頻!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-8-28 16:17
呢個post歷時咁多年, 樓主你仲未醒!!

放手吧!! 佢已經係成人, 佢嘅人生佢自己要負責!

只是在放手前還有期望會突然開竅,否則在滿18歲那年已放手,相信每位父母不到最後也不會放棄,是期望吧!他的婆婆聽說我退休要離開香港返國內生活,留下兒子在港獨自生活,很擔心容易學壞了。但如勉强留低,一是經濟問題,二是父母的角色似乎對他沒有幫助,勸也勸不聽,磨擦仍然存在,大家對相互的行為看不過眼,相處下去有好處嗎!