用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-6-13 13:42
其实从小教导女兒識得愛惜自己,有正確价值观以及同家人关係良好,識到呢类人既机会係好微。物以类聚,女亦 ...
最近發現小朋友的好友attitude 、處事價值觀不太好,間中都會分析討論一下對錯

Jane1983 發表於 19-6-13 09:46
如果好高大靚仔,一時愛情蒙蔽唔出奇,但唔會長遠。

一個沉迷到日打6、7小時機、流連網吧、餐搵餐食餐餐 ...
所以,希望男仔女仔都好啦,為了“愛情”,可以振作、可以改變,做一個更好的人。

MrBeast 發表於 19-6-13 14:02
最近發現小朋友的好友attitude 、處事價值觀不太好,間中都會分析討論一下對錯 ...
呢个年紀,朋輩影响真係好大。

October. 發表於 19-6-13 21:09
所以,希望男仔女仔都好啦,為了“愛情”,可以振作、可以改變,做一個更好的人。
...
我倒情願佢遇上个mentor或伯樂可以改变到而唔係因為“愛情”。愛情當中亦存在責任感,雞蛋与雞,到底有責任感先談恋愛,定談愛会变得有責任感?好多人甚至做左人父母都無責任感,要讓愛情令人改变,就算非绝無可能,亦相當risky, 成效亦非顯著。

October. 發表於 19-6-13 21:09
...

為愛情振作的機會,確係大過為父母

不過俗語有云:好就女人,唔好就累人。想搵個令打機男奮發的女神,難!

MrBeast 發表於 19-6-13 14:02
最近發現小朋友的好友attitude 、處事價值觀不太好,間中都會分析討論一下對錯 ...

好朋友的影響好大,你覺得有d嘢唔太好,就要跟緊d。

Jane1983 發表於 19-6-14 08:54
好朋友的影響好大,你覺得有d嘢唔太好,就要跟緊d。
暫時還肯聽,不過青春期快到,自己都要認真改變comms style

Jane1983 發表於 19-6-14 08:30
為愛情振作的機會,確係大過為父母  

不過俗語有云:好就女人,唔好就累人。想搵個令打機男奮發 ...

以下几种男孩, 如果你係女生, 會掂選擇 , 你敢唔敢試

1/  校草, 185高, 大專畢業, 小康之家
     对長輩好, 但好裙腳, 有咩都要啊媽出頭
     為咗組織家庭, 要你放棄學業
2/ 麻甩有型浪子, 185高, 大專畢業, 住公屋
      新GAMES 上身, 玩到見夜唔見日 有JOB都肯做,
      做完永遠唔追人收錢, 任你拖佢数, 可拍拖,
      不會有婚姻承諾
3/  樣貌普通165高, MBA, 中上家庭
     浪漫, 温情, 肯承諾婚姻, X女友有同等學歷啊媽都唔鐘意
     好似好難过佢啊媽個關
4/ 樣貎普通175高, 中三后去讀專科,  住公屋
    之前好宅男, 父母送佢讀專科, 讀完后发掘到自己事業, 依家楂波子出入
    家人对女仔要求無所謂, 最紧要長情

TwinWong 發表於 19-6-14 09:46

睇我幾多歳啦。後生講愛情,咩都唔係障碍  

Jane1983 發表於 19-6-14 09:56
睇我幾多歳啦。後生講愛情,咩都唔係障碍
哈, 真係有障礙

4/ ......... 依家楂波子出入

搭吓咀嘴, 揸波子呢樣唔好, 我希望佢揸部豐田七座位.   

TwinWong 發表於 19-6-14 09:46

所以咪解釋左点解而家多单身女,唔係恨生仔恨到癲既話,無必要無称揾个陀。

Yanamami 發表於 19-6-14 12:20
所以咪解釋左点解而家多单身女,唔係恨生仔恨到癲既話,無必要無称揾个陀。 ...
而且依家女性都能自主, 不用靠男性
唔得令去養寵物, 又唔想累一下代,
仲要現時香港男少女多, 宅男宅女, 剩女都多

dlam141231 發表於 19-6-14 10:31
4/ ......... 依家楂波子出入

七座可以車埋四大長老

TwinWong 發表於 19-6-14 12:46
而且依家女性都能自主, 不用靠男性
唔得令去養寵物, 又唔想累一下代,
仲要現時香港男少女多, 宅男宅女,  ...
剩字好被动……無人要。现今女生主动選擇,所以剩字唔太適用。

Yanamami 發表於 19-6-14 12:53
剩字好被动……無人要。现今女生主动選擇,所以剩字唔太適用。
吓, 我身邊都剩低的係做过主动喎, 只係不適合对方

TwinWong 發表於 19-6-14 14:17
吓, 我身邊都剩低的係做过主动喎, 只係不適合对方

唔適合而選擇唔夾硬為嫁而嫁,咪就係主动選擇。我講既主动,唔係主动追人,係自身選擇。或者更正確用詞应係主導。

TwinWong    發表於 19-6-14 15:13

回覆樓主:

有幸福家庭,梗係結婚好。嫁着個loser,就不如做黄金剩女。

Jane1983 發表於 19-6-14 15:44
有幸福家庭,梗係結婚好。嫁着個loser,就不如做黄金剩女。

婚姻呢樣野,錢生話齋:城外的人想衝入去,城內的人想逃出來。我就覺得好似著鞋咁,要自己去試,先知岩唔岩腳型。

好在,呢個年代,一發覺嫁(娶)錯人,可以馬上離婚,即刻止蝕。

Yanamami 發表於 19-6-14 07:32
我倒情願佢遇上个mentor或伯樂可以改变到而唔係因為“愛情”。愛情當中亦存在責任感,雞蛋与雞,到底有責任 ...

mentor或伯樂遇到當然最好啦,好似我提過我女高中時遇到貴人,幫到佢提升數學成績咁。但係,樓主同個仔已經糾纏咗都幾年囉,應該仲未遇到mentor或伯樂,我係戥樓主着急,冇計可施之下,諗下年輕人有冇可能為"愛情”而改變,為咗追女仔而將自己變好,或者,建議去拜下神,乜都試下嘛。
‹ 上一主題|下一主題