用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-4-27 06:20
以前我都有拍枱和小李飛書,不過之後會補wok 話我都是frustrated,e加只出口術或另類體/睇罰,ie 做運動和 ...
佢哋細個時我做得最多都係拍枱拍凳,我女細時實在太有性格太硬頸,俾我鬧得多,但宜家大咗佢成個人好硬淨喎,唔通係自細受訓。

October. 發表於 19-4-27 09:43
佢哋細個時我做得最多都係拍枱拍凳,我女細時實在太有性格太硬頸,俾我鬧得多,但宜家大咗佢成個人好硬淨喎 ...
其實真係一個好好訓練: how to keep calm under pressure. 我見過同事比老闆照肺照到暈倒

EK有閱讀派vs練習派,而家再加多体罰派vs無為派

Yanamami 發表於 19-4-27 10:46
EK有閱讀派vs練習派,而家再加多体罰派vs無為派

無為派又唔係真係無為嘅,只不過明白體罰做多幾次就無效果,可以打到幾多歲吖

stanleypyk 發表於 19-4-22 22:41
我靠近你先生的說法,只不過希望他完成兩年高級文憑,起碼不是最低資歴踏足社會,也希望這兩年兼職和第1年 ...

在近月食煙的問題仍持續,聽過他說每天吸4至9枝煙,真不知食煙人仕吸多少枝才滿足,為表示家人對他吸煙的不滿,不准他帶烟返家,當然他會遮遮掩掩,我已對他發出通知,返家有煙味我便會懷疑他藏煙對他的衣物和房間雜物作出搜查,早前又沒收了半包煙及火機,他當然不滿意我的做法,但他明知故犯我也没辦法,最近他不用返工返學,多外出很夜才回家,相信他是流漣網吧吸煙多,路是他自己選的,我用whatsapp發了不少吸煙有害身體和如何戒煙給他,但仍無動於衷,也試過偷偷地給他貼戒煙貼,但他沒有戒煙的决心,所以成效不大,奈何!

stanleypyk 發表於 19-5-18 08:29
在近月食煙的問題仍持續,聽過他說每天吸4至9枝煙,真不知食煙人仕吸多少枝才滿足,為表示家人對他吸煙的 ...

都係嗰句,隨遇而安 but just curious, $從何來?

ps, 我有親友通完波仔,火鍋照煲旦糕照食,我都放棄左send info 比佢

Diversifyedu 發表於 19-4-28 13:45

無為派又唔係真係無為嘅,只不過明白體罰做多幾次就無 ...
體罰派再有一分支:操練/運動/軍校  

stanleypyk 發表於 19-5-18 08:29
在近月食煙的問題仍持續,聽過他說每天吸4至9枝煙,真不知食煙人仕吸多少枝才滿足,為表示家人對他吸煙的 ...

依家D後生,你越阻佢, 越要做,
一日一包半我都見过, 10支8支唔算多,
但当然吸煙係傷身, 仲傷埋父母心  

little_yolky 發表於 19-4-26 16:45
仲記得有一次,我一拳打落張飯檯度,撞親個手腕,睇咗兩次跌打。又有一次出鐵砂掌,點知佢用手擋,我手背 ...
之前去山東曲阜的孔府,請了三把戒尺,一人一個專用。我係。。。。。聖人派

Diversifyedu 發表於 19-4-28 13:45

無為派又唔係真係無為嘅,只不過明白體罰做多幾次就無 ...

最慘唔係個細路可以打到幾多歲,係自己年紀大咗,自己仲可以打到幾多歲至真。近年發現我打佢,我自己仲傷過佢。真係唔認老都唔得

October. 發表於 19-4-27 09:43
佢哋細個時我做得最多都係拍枱拍凳,我女細時實在太有性格太硬頸,俾我鬧得多,但宜家大咗佢成個人好硬淨喎 ...

我都覺得係,好似我自己,成日俾阿媽鬧,前幾年老細發神經日日鬧我粒幾鐘,我覺得可以吞泡聽佢鬧人唔駛做嘢幾好。

又好似家姐,由細都好乖,好少俾人鬧,有次班主任誤會咗佢,鬧咗佢十分鐘,佢喊咗兩粒鐘,嬲咗一個禮拜,佢EQ真係有D低。

little_yolky 發表於 19-5-22 17:10
最慘唔係個細路可以打到幾多歲,係自己年紀大咗,自己仲可以打到幾多歲至真。近年發現我打佢,我自己仲傷 ...
咁唔係最慘,老左比子女打番轉頭先是

MrBeast 發表於 19-5-22 20:11
咁唔係最慘,老左比子女打番轉頭先是

你唔駛依靠佢,咪唔駛俾佢打囉

little_yolky 發表於 19-5-22 20:25
你唔駛依靠佢,咪唔駛俾佢打囉
佢可能會話,你咁中意劍橋,就送你入去住
我唔係講笑,身邊有個例子中學已打阿媽 (利申:清官難斷家務事)

MrBeast 發表於 19-5-22 20:33
我唔係講笑,身邊有個例子中學已打阿媽 (利申:清官難 ...

中學打阿媽?慈母多敗兒矣!

little_yolky 發表於 19-5-22 21:02
中學打阿媽?慈母多敗兒矣!

只可說個阿媽是緊張子女學業,但我唔會話係慈母,在家點教,有冇打就唔知啦

MrBeast 發表於 19-5-22 20:33
我唔係講笑,身邊有個例子中學已打阿媽 (利申:清官難 ...
我諗起好耐之前有个殺左父母,因細时被逼練琴?唔知有無記錯?

我兒子目前小六也遇到好大問題,借宝地懇請各位給些建議:
學習方面屬於band1,三次呈分1A,1C,1A。我個人認為他屬於智商普通水平小朋友。
遇到問題:固執,難說服,交不到朋友,內心不快樂,自我要求太高超出自身能力,總希望向老師,同學證明自己很厲害。
上課時,與老師爭論,自己觀點不獲接納,會當眾哭泣。小六當眾哭泣四五次。
分組學習,總覺得自己想法最棒,不獲接納,則歸結到同學友誼造成。時間短,同學想偷懶走捷徑,他會大吵,指責同學。最終,絕大部分同學不願意與他同組。
做風紀,及其嚴厲。同學上下樓,稍稍不靠左行,就會處罰同學。
每次作文功課,都要花費十小時左右,每字句斟酌。時間太長,我認為能力低,要求高的結果。
每晚都23:00之後睡。功課少也是如此。回家優先玩陀螺或其他自我娛樂。經常漏帶書或者其實已經完成功課。
書包永遠一團糟,班主任曾經連續一週請同學檢查他書包。現在仍然沒有改善。
有時課堂公開反駁老師,老師幾次都要花費大量時間和他解釋。在家,我也經常花一兩小時分析原因,告訴方法。最後,他仍然聽不進。
從很小,講話永遠不看對方眼睛或臉部,長篇大論,聽的人可能一頭霧水。
每次大便總感覺擦不乾淨(其他方面無潔癖),用約半卷紙,最後還要洗澡。最近一次,晚上無大便,第二天拉到褲子裡。(週六,我幫忙處理。)這件事,他主動向其他人提起,不覺害羞。
言論偏激無同情心,造句時,認為睡橋洞無家可歸人士,是自己不努力造成,是社會敗類。老師家長都糾正他想法,可他仍然不服氣。
最近作文,老師認為離題。他堅決不認同。花費數小時,也無法說服他。老師建議諮詢專業人士,提高社交溝通技巧,擔心中學受到同學孤立,情況更加糟糕。

Danielhk 發表於 19-5-24 00:38
我兒子目前小六也遇到好大問題,借宝地懇請各位給些建議:
學習方面屬於band1,三次呈分1A,1C,1A。我個人認 ...
有冇找社工幫忙?另外找一些親子技考講座。
listen 是最好的溝通技巧,肯定他的感受便可,未必一定要provide solution, eg 老師唔聽你意見令你很沮喪無奈。另外最近看楚漢驕雄,劉比vs 項羽,或許對你仔有啟發

MrBeast 發表於 19-5-24 06:46
有冇找社工幫忙?另外找一些親子技考講座。
listen 是最好的溝通技巧,肯定他的感受便可,未必一定要provid ...
睇情况不似-般資优偏執,似乎有点过态了。我細女都有自己-套跟常人不同既諗法,有dd輕微强逼症(以前抹眼鏡抹到-絲不苟……而家好d), 虽然有好多野好难改变佢想法,不过社交OK,佢既固執不影響曰常。呢位兒子睇黎係要專業人士先幫到手。

MrBeast    發表於 19-5-24 08:33
‹ 上一主題|下一主題