用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 19-3-11 08:00
你兒子是否在房內關門打機,所以察覺不出玩多久,因為我兒子在廳玩,所以如玩上8個小時便很明顯,在網上說 ...

佢响房不過冇關門,通常玩到好夜,不過無論幾夜都好佢一定準時返學。或者咁講我跟兒子從小關係不错,我亦比好大自由度啲仔,有咩事大家有商有量,我亦從來唔會因成绩而閙只會闹態度,從小灌輸比佢知讀書求知識係為佢自己,自己的事就自己承擔責任,中三前佢成绩不錯一路在精英班,自從中三佢自己砌機後有段時間開始失控,不過我冇鬧佢。年青人反叛期谁没過失,甚至迷失,所以我只在佢心情好時同佢頃,佢班主任都好好家長日都冇鬧,不断鼓勵佢叫佢補左近期欠嘅功课先,S4果年學校罚佢拎唔倒成绩表,我就同佢講佢大個啦,嚇下佢讀完等於冇讀因爲冇证明,叫佢自己谂谂啦,S5知衰開始收斂。

佢哋已是成年人,好應該知道自己要啲乜,其實家長關心佢點會唔知。你兒子最大問題係習慣被你約束,自控能力薄弱,限制佢只會影響大家關係,有時真係要佢自己醒覺先得。

stanleypyk 發表於 19-3-10 16:43
今天和阿仔講開佢狂玩的LOL,說有9成運氣才會勝出,可否問下你兒子是否真的,還是靠什麽主要因素勝出,謝 ...
咁你同阿仔講, 你知道自己無運就好啦。一命二運三風水, 四積陰德五讀書。明知自己無運仲唔快D醒扒去讀書。

little_yolky 發表於 19-3-11 15:04
咁你同阿仔講, 你知道自己無運就好啦。一命二運三風水, 四積陰德五讀書。明知自己無運仲唔快D醒扒去讀書。 ...
先要停鬧上帝積陰德

little_yolky    發表於 19-3-11 16:16

little_yolky 發表於 19-3-11 15:04
咁你同阿仔講, 你知道自己無運就好啦。一命二運三風水, 四積陰德五讀書。明知自己無運仲唔快D醒扒去讀書。 ...
孩子过咗18歲, 就要佢自己承担,
越紧佢越惰, 唔洗自己咁辛苦同担心佢

回覆 stanleypyk 的帖子

LOL勝出唔係靠運, 同佈局, 隊友, 溝通, 反應, 戰術有莫大關係, 唔通專業電競世界冠軍靠運嬴得到咩, 人地每日專業訓練9個鐘以上. 你想了解或打開溝通渠道, 可以上YOUTUBE睇下片.

Diversifyedu 發表於 19-3-11 17:16
回覆 stanleypyk 的帖子

LOL勝出唔係靠運, 同佈局, 隊友, 溝通, 反應, 戰術有莫大關係, 唔通專業電競世界 ...

我仔話他玩那種不是打比賽,是玩單雙積分,5個隊友只有1位認識,其餘不認識,運氣佔很大,控制不到不認識的隊友質素而被拖累,他主要玩台服,阿仔又好奇想知你或你兒子是否有玩開,是什麽排位?

回覆樓主:

阿仔在家唔覺佢有明目張膽食煙,背後食就唔知,不過近期天天飲酒精類飲品如啤酒,不知有没有問題!

stanleypyk 發表於 19-3-17 12:48
阿仔在家唔覺佢有明目張膽食煙,背後食就唔知,不過近期天天飲酒精類飲品如啤酒,不知有没有問題!
...
唔上引的話咪冇問題,不過會有啤酒肚,仲有好似話有激素,咁個胸有可能變女人咁,佢接受到就得

樓主,

一路都有跟開睇你個貼。

最近我嚮圖書館借到本書“浮萍男孩”,非常建議你抽空睇下。

裡邊主要講及男孩對真實世界沒有熱情的原因,當中包括沉迷打機等等。書中也提及很多打機的原因,列舉多個與你仔相似的個案,所以你仔的情況並非單一個案。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-11 08:51
佢哋已是成年人,好應該知道自己要啲乜,其實家長關心佢點會唔知。你兒子最大問題係習慣被你約束,自控能力 ...
其實吾一定架。我身邊吾少人,活左一把年紀,都唔知道自己要啲乜。
跟開樓主貼,樓主仔仔好明顯成個人沒晒動機。打機的世界應該比真實世界要有成功感,控制感得多吧!

Ahbee02 發表於 19-3-20 14:26
其實吾一定架。我身邊吾少人,活左一把年紀,都唔知道自己要啲乜。
跟開樓主貼,樓主仔仔好明顯成個人沒晒 ...

我都同意樓主兒子應該冇乜成功感,就算打機佢都成日輸,基本上都唔會有太大成功感,相信打機係因為無寄託打發時間吧。

stanleypyk 發表於 19-3-17 12:48
...

先是打機,然後是酒精,你兒子似乎真的完全沒有自控能力。小心賭博和性,唉!

Ahbee02 發表於 19-3-20 14:26
跟開樓主貼,樓主仔仔好明顯成個人沒晒 ...

打機的世界也是生存不易,高手如雲。

回覆樓主:

其實亞仔由初中至今一用電腦只是打機娛樂,甚少見佢用電腦做功課或其他非打機用途,也沒要求買notebook上課時用,但我看大專學生經常帶notebook到圖書館或starbuck去做功課,奇怪阿仔無此需要?

stanleypyk 發表於 19-3-21 23:36
其實亞仔由初中至今一用電腦只是打機娛樂,甚少見佢用電腦做功課或其他非打機用途,也沒要求買notebook上課 ...

除非是小組習作,否則我高中和大學的女兒也不願意帶notebook出去。其實這種現象更多是一種潮流,代表時尚,不是實際需要。

回覆樓主:

昨天和太太講開阿仔情況有點感觸,我安慰說三年前曾上過一些沉溺網絡輔導的加油站,只是父母去聽,阿仔的情況不是最差,一些宅男終日留在家由父母照顧起居飲食,環境十年如一日沒有改變,相信二十歲、三十歲、甚至四十歲以後也未必有改變,而阿仔因我們肯幫他支付這兩年昂貴的學費,條件是他要負責所有自己的開支,下一步是在我退休後,他又讀完書出外工作及獨立生活,加上在去年底他已開始兼職,起碼能在工作上接觸不同的人,消除我們怕他因自小語言表達不清的疑慮,也有能力踏足社會,所以希望環境的逐漸改變,能帶引他踏上正途,但可能要一位伯仲的出現才可真正改變。

stanleypyk 發表於 19-3-21 23:36
其實亞仔由初中至今一用電腦只是打機娛樂,甚少見佢用電腦做功課或其他非打機用途,也沒要求買notebook上課 ...

你兒應該暫時未有呢個须要住,來年間中做 project 可能會用,不過若你兒非主力做寫果個應該都唔一定須要 notebook 。
我仔 sem 2 開始有用 notebook. 佢果科用嘅機會大啲,而且佢英文較好所以分组做野通常佢都負責寫,我仔部 notebook都係佢自己比钱自己去 Amazon 訂購。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-24 12:48
你兒應該暫時未有呢個须要住,來年間中做 project 可能會用,不過若你兒非主力做寫果個應該都唔一定須要 n ...

那你兒子的學費是他自己借還是父母比,私人消費是否全部自己比?

stanleypyk 發表於 19-3-24 16:06
那你兒子的學費是他自己借還是父母比,私人消費是否全部自己比?

學費佢叫我借比佢將來出做野先還比我,佢肯讀我都會幫佢比唔想佢一身債,未畢業我都會比零用錢佢,而家每月比$2200.  佢從不亂花费除平日洗费外餘款會全部儲起,因為佢已定目標打算自己儲錢日後到海外讀 master.
‹ 上一主題|下一主題