用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+miffy^o^+於+14-09-24+發表我

引用:Quote:miffy^o^+發表於+14-9-24+05:42+我仔

回覆:stanleypyk 的帖子

去机鋪仲易学坏。

回覆:KKKK 的帖子

這個年代,电腦、手机,毁了許多孩子的前途,即使有才華、天份,也敗于电子產品中,孩子始終是孩子嘛……

MariaTsui  AGREE  發表於 15-7-9 13:58

回覆:KKKK 的帖子

鼓吹細細個就e learning的人,有無想到這些?还是有利益在背後?

引用:在網上看到的一篇文章.+如果您家孩子沉迷於

原帖由 qkhui 於 14-09-23 發表
在網上看到的一篇文章.
你這篇文章真係講得好!

stanleypyk 發表於 14-9-24 07:08
昨天我兒子因前天手机用多了時間,被停用手机一天,但昨天回来說和同學去机舖打机,所以遲了2小時回家,你 ...

我孩子沒去過機舖打機的.   
前天是星期日, 請問他用多了多少時間打機??  當天你有否與他一齊玩此GAME??  平日閒日, 放學後家中是否有屋企人在家??
其實, 這是預計中的少少"反彈".  .  不要責備他及自己不要氣餒.
樓主不妨表現及道出當日一起努力的協議, 現在家長受了衝擊, 講出你的擔心及不快就好了.  講出認同戒除此心引在開始時, 是會是十分困難, 但父母與他共渡.   
另一方面, 當日是否有道出限制打機理由, 不是單一為了學業,  嘗試再協議兒子不可"在外" (機舖, 有WIFI的地方打機, 這是作為家長的一道堅守底線.

ADD OIL!!

miffy^o^ 發表於 14-9-24 09:49
我覺得好啱樓主喎, 通常嘈咩, 咪叫佢唔好打機, 叫佢要做咩做咩, 裝咗個app咩都唔洗講

無做功課, block

但樓主孩子已14歲,  如上方法只可在小學時開始做, 唔做開依D方法, 唔係買佢怕, 而係如果依段時間去做, 擔心的只會是推了他了出門口.......mouth:" />  **個人覺得.*

Yanamami  Exactly!  發表於 14-9-24 13:57

黃巴士 發表於 14-9-24 11:53
但樓主孩子已14歲,  如上方法只可在小學時開始做, 唔做開依D方法, 唔係買佢怕, 而係如果依段時間去做, 擔 ...
都會係, 14歲LEE 个AGE 真係好難搞, 佢會覺得屋止咩都無嘅時候, 走出街玩,遇著不良少年結盟, 就死火, 最后離家出走有之, 都係先揾學校社工幫手比下議建啦

朋友囝囝小時都係搞到離家出走, 揾社工, 社工安排佢囝囝讀寄宿學校,
囝囝讀完書, 被安排去做救生員, 由于在校有玩音樂/水上活動
做咗几年野儲錢, 開舖買賣二手樂器同教人音樂

MariaTsui  都叫做有個出路,已經很好  發表於 15-7-9 14:00

引用:Quote:stanleypyk+發表於+14-9-24+07:08+昨

原帖由 黃巴士 於 14-09-24 發表
是週一回來後玩手机game至差不多十時,原本要求7点半停,計埋交通是4個半小時,可看youtube video或offline game佢自己玩,當天他好像在學校踢足球,回來7時一直用到九時許沒有電才停,週一至週四沒有电脑online game玩,家中我太太返半天上午,所以兒子回家我太太會陪他!

引用:+本帖最後由+miffy^o^+於+14-9-24+12:38+編

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-24 發表
嘈交當然唔work, 但你用CS 對客個套,個客有個客講、你有你講,完全無溝通唔了解對方心裡面諗乜,兩方面拒絕妥協,做客的可以走頭唔再幫襯,如果是自己孩子就會離開你,就算肉身還在、心都唔在。其實你給你仔都有很充份的打機時間,放學後只有一個鐘唔可以打機,你仔當然接受到無爭拗啦。

黃巴士  AGREED!!  發表於 14-9-24 13:29

stanleypyk 發表於 14-9-24 13:17
是週一回來後玩手机game至差不多十時,原本要求7点半停,計埋交通是4個半小時,可看youtube video或offline ...

再分細D睇, 你囝與同伴在沉迷(集中)在玩同一款ONLINE GAME中或是多款ONLINE GAME......
愚見--- 我提議你嘗試玩吓感受吓此ONLINE GAME的威力, 否則與他傾起計上來, 你囝會答你唔明咁多嘢架啦??  起碼你知道在ONLINE GAME上邊個位置, 邊個MOMENT上可以叫到佢停就停???

引用:+本帖最後由+miffy^o^+於+14-9-24+10:17+編

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-24 發表
你的方法我算是用咗一半,在電腦上只在限定時間才能用机,電話也有監控,但效果不太好,因為手机的干擾功能較多,如喜欢硏究手机的人要破解並不難,可能你用緊的apps夠勁,所以才出現勁用一天便停用一天的現像!現在我的看法是想他能加强自律和透過溝通去令他明白問題的存在,雖然現在於打机時間減少仍抱着不少的埋怨,但起碼讓他知道我們做父母的顧慮不是個人的想法,也是很多做父母的心聲!

黃巴士  ADD OIL!  發表於 14-9-24 13:47

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-9-24+13:31+編輯

原帖由 黃巴士 於 14-09-24 發表
這一年是集中玩英雄联盟(lol),經常說希望拿多点勝場,打机時間不夠,有時平日有同学要挑机,我說週一至週四是停打online game,所以明知不可以而答允挑机無效!

miffy^o^ 發表於 14-9-24 09:49
我覺得好啱樓主喎, 通常嘈咩, 咪叫佢唔好打機, 叫佢要做咩做咩, 裝咗個app咩都唔洗講

無做功課, block
最怕你唔俾他喺屋企打,他自己出去搵方法打。放學鼠左去又或者更甚唔番學去打。

staneypyk 發表於 14-9-24 13:52
這一年是集中玩英雄联盟(lol),經常說希望拿多点勝場,打机時間不夠,有時平日有同学要挑机,我說週一至週 ...

我曾與孩子說: 遊戲就是遊戲, 玩得幾叻, WIN都出神入化, 到底都只是一個虛幻遊戲.  你的能力及世界, 不在於眼下哪些同伴族群中.  
樓主要打動的, 是孩子的心, 是狠狠的不斷不停的去打動他......        
同樣地,現在兒子須要的是鼓勵,多於進一步的限制!

‹ 上一主題|下一主題