用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

stanleypyk 發表於 17-5-30 17:23
各位家長的高中子女,有無好似我兒子咁,一邊聽歌(很Rock那類),一邊溫書,間中又掉低書本打手機遊戲咁温習,因 ...

其實聽住歌溫書好多人都會,包括我2個仔都有,只要佢地知道自己做緊咩,父母可以不用管太多,給予佢地空間自行處理吧!我樓上都有提過,中五升中六學校未必可以留班,而且中六時間緊迫,通常只返幾個月學,約一月已畢業全力備戰dse。樓主已預期兒子未能繼續升上去,何不與兒子協商搵門手藝學?行行出狀元,試試幫兒子認清目標,總會有嘢係佢有興趣或想做嘅,就鼓勵佢去學,好過佢漫無目的,又冇目標,想唔宅都唔得啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-30 22:53
其實聽住歌溫書好多人都會,包括我2個仔都有,只要佢地知道自己做緊咩,父母可以不用管太多,給予佢地空間 ...

不單是聽歌,也有打手機game,一打開便無時間觀念!

打機浪費時間, 看壞眼睛

YDLFATHER 發表於 17-5-30 23:35
打機浪費時間, 看壞眼睛

無辦法,擺脱了on-line game的毒害,但擺脱不了手機game的毒害!

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-30 22:53
其實聽住歌溫書好多人都會,包括我2個仔都有,只要佢地知道自己做緊咩,父母可以不用管太多,給予佢地空間 ...

阿仔上週備考至今天開始考試,在家温習的時間,一直聽歌直至睡覺為止,週六、日一聽便十多小時,真是被歌曲洗腦,直至晚上十時要求他停手機,便停止温書很快睡覺,我聽1至2小時歌已覺得頭痛,所以他聽這麼長時間真不敢想像,都唔知佢温書如何入腦!

stanleypyk 發表於 17-6-5 23:47
阿仔上週備考至今天開始考試,在家温習的時間,一直聽歌直至睡覺為止,週六、日一聽便十多小時,真是被歌 ...

放鬆啲啦,兒子已經長大並非小孩,會有自己生活模式,他沒有太多興趣,在家便會看電視、上網、玩手機,聽歌,由他吧!若你樣樣都管,樣樣都規定時間,講真做人真的很沒自由。兒子若有心要溫習,聽著歌亦可以溫,若他冇心理會,就算拎著書本亦是發夢,路是他自己的,放開點吧!放下嚴父面孔,多向好方面去看,想想兒子優點,孩子總會有自己要行嘅路。其實你兒子只是一般平常年青人嘅行為,已非反叛很正常吧。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-6-6 07:51
放鬆啲啦,兒子已經長大並非小孩,會有自己生活模式,他沒有太多興趣,在家便會看電視、上網、玩手機,聽 ...

希望睇識冧,計劃將來啦!謝!

stanleypyk 發表於 17-6-5 23:47
阿仔上週備考至今天開始考試,在家温習的時間,一直聽歌直至睡覺為止,週六、日一聽便十多小時,真是被歌 ...

我老公同仔仔都係要聽住歌計數,我自己就要好靜好靜才計到數。
相比之下,佢哋有時係環境嘈少少嘅地方都做到文件工作,而我就嘈少少少少都出錯。所以聽住歌係可以温書的,放心!

yovin 發表於 17-6-9 08:36
我老公同仔仔都係要聽住歌計數,我自己就要好靜好靜才計到數。
相比之下,佢哋有時係環境嘈少少嘅地方都做 ...
但問題不只是溫習期間有聽歌,就算不溫習也聽歌,再加用手機睇youtube或其他媒體,及打手機game,一用就是不出街,在家用上十多小時,差不多一早起床至睡覺,已經有宅男的影子,本來這個暑假要求他做暑期工,睇情況到時又是諸多推搪,問他考試如果不合格有什麼安排,回應只是唔知,唔好再講,好煩等字眼,不願意面對現實計劃將來!

stanleypyk 發表於 17-6-9 23:26
但問題不只是溫習期間有聽歌,就算不溫習也聽歌,再加用手機睇youtube或其他媒體,及打手機game,一用就是不出 ...

手機睇youtube或其他媒體,及打手機game係青少年中幾普遍,我仔小學唔俾佢打機,中學後都開始玩ipad game ,依家好難禁止中學生接觸到呢d電子產品。

你話你仔無計劃將來,咁佢仲未成年,父母幫得到都應該扶佢一把,唔好再糾結於有無大學讀了,放下呢個心結,如果仔女無心向學,VTC實在係一個唔錯既選擇。

October. 發表於 17-6-11 18:09
手機睇youtube或其他媒體,及打手機game係青少年中幾普遍,我仔小學唔俾佢打機,中學後都開始玩ipad game  ...

其實由初中至今也没有要求佢一定入大學,只是希望佢能完成中六,也算是基本的要求。要幫佢是需要互動的,不是我想幫佢就受幫,如果佢肯比人幫,很多問題便可解决!

stanleypyk 發表於 17-6-12 15:57
其實由初中至今也没有要求佢一定入大學,只是希望佢能完成中六,也算是基本的要求。要幫佢是需要互動的, ...
如果你只是希望佢完成中六,咁佢無逃學,初期考試又合格,中五又無得留班,升班完成中六係
順理成章啦。你講得無錯,幫佢是需要互動,咁佢做咩自己無主意但又唔聽你地既建議呢?上面好多網友講過啦,親子關系好,凡事就會有商有量,易傾好多。

stanleypyk 發表於 17-6-12 15:57
其實由初中至今也没有要求佢一定入大學,只是希望佢能完成中六,也算是基本的要求。要幫佢是需要互動的, ...

其實你仔仔都算聰明,因為成日打機都平均分合格。
我老公都同我講叫我唔好太緊張,<終生學習>是指幾多歲都可以讀書,如果有需要時,仔女自然會讀書。
見步行步啦!鼓勵仔仔完成DsE先。工作問題,考完DsE試先傾囉。

回覆樓主:

今天考完回家繼續狂用手機,晚上要求重裝電腦on-line game,問佢點玩法,他說任用,我要求大家傾吓阿仔怎安排17歲後的生活,有可能升班繼續讀,或留班,又或者出外工作,做父母當然希望他能在未來一年裝備自己,但他說不去想,全天不用上課就出去踢一陣足球,回來睇下書,用吓電子產品。看他考試期間不用上學的時候,早上九點起床,開始手機邊用邊間中温書至晚上十一點,現在考完試又是這樣,總之想在家中hea ,我當然不建議他再沉迷打機,他說家中不能打就外出網吧打,大家認為我應企硬不給他打,還是讓他打返機,走回舊路?

stanleypyk 發表於 17-6-16 23:59
今天考完回家繼續狂用手機,晚上要求重裝電腦on-line game,問佢點玩法,他說任用,我要求大家傾吓阿仔怎安 ...

你就比佢踢波最好有得一日操到黑 好過打機

TwinWong 發表於 17-6-17 11:24

你就比佢踢波最好有得一日操到黑 好過打機

踢波當然比他踢多久,但1天由起床至睡覺至少有十多小時,都好難踢咁耐,在家中仍有大把時間百無聊賴,又回到用電子產品問題,今天最後達成共識,比他重裝on-line game,全天不用上學就手機加打機時間共4小時,過時就剷game無得打!

.......

samsam123321 發表於 17-6-18 10:15
同佢去下旅行,沒收電話。等佢介下毒先。最好有咁耐得咁耐。

如果同佢講去旅行不帶手機,很大可能不跟去,只能勸佢去旅行時有少D,無辦法,不同小學時任你擺佈!

stanleypyk 發表於 17-6-19 13:10
如果同佢講去旅行不帶手機,很大可能不跟去,只能勸佢去旅行時有少D,無辦法,不同小學時任你擺佈!
...
何不去下camp(佢自己),outward bound 之類,去左先裝返online game.  仲有會不會cut 0用叫佢做下暑期工?