用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

blackpeppercrab 發表於 20-9-23 14:01
你講緊婚事,不是講機會!

我講緊係識女朋友,婚事係你講!

gigayan 發表於 20-9-23 14:02

我講緊係識女朋友,婚事係你講!
用一世去改變一個男孩喎?仲女朋友?

blackpeppercrab 發表於 20-9-23 14:05

呢個世代一定要結婚?

blackpeppercrab 發表於 20-9-23 14:05

琴晚都同你講緊,男仔俾女仔飛多幾次會醒!

一世人等個男人改,我係講緊有d人嘅愛情觀,我都有講兩小口一齊為愛努力,點解你地會一諗就覺得樓主個仔係第一類,唔會係兩小口一齊努力呢?識㗎?一齊生活過?

回覆 gigayan 的帖子

你睇嘢咁美好,其實好難得。我可能已經老啦,睇嘢灰d。
呢d case,因愛而奮鬥有作為,唔係無可能,機會率或者係3-5%。但依然故我,分分鐘搞出人命,要父母幫賺錢養孫的機會肯定係大好多。

Jane1983 發表於 20-9-23 14:23

你睇嘢咁美好,其實好難得。我可能已經老啦,睇嘢灰d。

避孕方法有好多,但如果諗佢地一定會搞出人命,往壞方向想,都沒辦法的......

我只係覺得,言行要一致,我地成日教仔女每個人都有佢嘅優點,唔好只係望住人地根刺。況且,樓主個仔廿歲左右,仲有空間改變,唔好一下判咗佢死刑先......

EK呢期水靜鵝飛,但呢個post歷久不衰,可見大家都跟咗幾年,投入好多感情。雖然素未謀面,都真心希望樓主個仔會生性。

其实講咁多都無用,係網上睇死或支持都係風凉話,都要佢本人肯踏出家门先有机会识到人啩(女朋友唔会係个mon度行出黎吖)?掂与唔掂在佢自己手,佢唔会因為我地三姑六婆係度話佢唔掂就唔掂,翻身机会亦晤係係呢度可以啤到佢,-切睇佢自己造化(呢句野Stanley哥亦講左好多次)~

blackpeppercrab 發表於 20-9-23 14:02
子不教,父之過。
養不教,父之過……

Yanamami 發表於 20-9-23 15:04
其实講咁多都無用,係網上睇死或支持都係風凉話,都要佢本人肯踏出家门先有机会识到人啩(女朋友唔会係个mon ...

Off topic....宜家好多後生仔打機識人

但Stanley兄個仔就盡量唔好了,我覺得佢個仔缺乏「陽光」

Jane1983 發表於 20-9-23 14:57

EK呢期水靜鵝飛,但呢個post歷久不衰,可見大家都跟咗幾年,投入好多感情。雖然素未 ...
自己生性啦,唔好累人個女。

gigayan 發表於 20-9-23 14:10

琴晚都同你講緊,男仔俾女仔飛多幾次會醒!
可能你出發點是好,鼓勵一下,但我出發點也不壞,我拒絕生活過份童話化,現實歸現實,自己變好,再去找另一半會更好!

blackpeppercrab 發表於 20-9-23 15:50
可能你出發點是好,鼓勵一下,但我出發點也不壞,我拒絕生活過份童話化,現實歸現實,自己變好,再去找另一 ...

Stanley仔仔宜家個問題係....無人話俾佢聽乜嘢叫做「好」,佢以為自己所諗所做就係「好」。

點會無人話佢知?Stanley講到口水乾啦。

Yanamami    發表於 20-9-23 22:22

回覆 blackpeppercrab 的帖子

非常同意。咩都好,修身先,搞掂自己先可以齊家。

blackpeppercrab    發表於 20-9-23 23:37

Jane1983 發表於 20-9-23 16:00

點會無人話佢知?Stanley講到口水乾啦。

廿零歲仔/女邊個會聽阿爸阿媽話呢?仲要佢反叛咗咁多年......

gigayan 發表於 20-9-23 16:02
廿零歲仔/女邊個會聽阿爸阿媽話呢?仲要佢反叛咗咁多年......

無謂潑你和樓主冷水。你做咗人亞媽,都咁相信愛情,係有福氣之人呀

Jane1983 發表於 20-9-23 17:16
無謂潑你和樓主冷水。你做咗人亞媽,都咁相信愛情,係有福氣之人呀
...

唔係相信愛情,只係尊重每個人有自己唔同選擇,自己唔係身在其中,點知人地過得好唔好呢?

正如,我自己唔會浪費一生時間去改變身邊人,我只會做兩小口齊齊為家努力個種,如果咁係相信愛情,咁不如話我相信自己hubby會比較適當。

Jane1983    發表於 20-9-24 08:05

gigayan 發表於 20-9-23 16:02

但你唔係指望佢打机識到個女仔会話俾佢知咩係“好”啩?真係信負負得正?同病相憐定惺惺相惜?咁既話stanley都唔好再介意佢一曰到黑係房打机,可能会揾到救星~

Yanamami 發表於 20-9-23 22:25
但你唔係指望佢打机識到個女仔会話俾佢知咩係“好”啩?真係信負負得正?同病相憐定惺惺相惜?咁既話stanl ...

唉,我咪話佢仔要走出去「陽光」下囉......

講咗咁耐,我嘅重點係改變佢現有環境,令佢改變自己...... 你可以唔認同,但唔需要下下認為佢唔得囉...... 就算你話幾年前講過,當時佢唔肯返教會,係咪就因為個一次,就批佢一世都唔會去呢?
廿鬆D歲咋佢......
‹ 上一主題|下一主題