用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

Yanamami 發表於 20-9-22 19:51
係天真……就算—个正正常常既男人,婚姻輔導都会忠告女人咪以為自己可以改變到个男人,相信呢度咁多位太太 ...
女仔要醒目,一開始就要揀優質股,唔好太天真走去揀“潛質股”,分分鐘變為“潛水股”。

Yanamami 發表於 20-9-22 19:59
係~况且呢个唔係坏习慣咁简单,係更深層次既人生观价值观……
我同你-样,小学已開始調教佢地,唔洗多講, ...

乜你要求咁簡單?我阿爸同C6已經三樣有齊,要求高D好喔!

little_yolky 發表於 20-9-22 22:49
仲要尐咩?我成日話你身在福中不知福,無病呻吟。

little_yolky 發表於 20-9-22 22:49

屋企有人辦,根本唔需要擔心個女唔識搵伴

只係唔明,樓主個仔又唔係咩大壞蛋,冤豬頭都有盟鼻菩薩,可況樓主個仔都係未識諗咋,又唔係做咗咩壞事,唔好一開始就抱住佢會累咗人.......

Yanamami 發表於 20-9-22 23:16
仲要尐咩?我成日話你身在福中不知福,無病呻吟。

最好靚仔D,聰明D啦。太醜樣小朋友似佢點算?事業有成更好。最好家族DNA好D,無乜遺傳病,長命D。

gigayan 發表於 20-9-22 23:17

起碼如果我就唔會揀佢囉,係價值觀太唔同既問題。

但係兩個女都覺得C6好煩喔

little_yolky 發表於 20-9-22 23:21
起碼如果我就唔會揀佢囉,係價值觀太唔同既問題。

你咁講我覺得ok 喎,每個人都有自己選擇嘅權利,如果有人覺得鐘意佢呢type嘅,都唔需要一口判斷佢會累咗人先嘅...... 有時邊個累邊個未到最後都唔知

你以爲現在的女孩好像我媽年代咁純真?用一生去改變一個男孩,電影撟段罷了。

little_yolky 發表於 20-9-22 23:22
但係兩個女都覺得C6好煩喔

煩係另類關心

blackpeppercrab 發表於 20-9-22 23:26
你以爲現在的女孩好像我媽年代咁純真?用一生去改變一個男孩,電影撟段罷了。
...

所以我有講宜家呢個世代嘅女仔唔簡單!有d男仔俾女仔飛多幾次就會醒㗎啦......

little_yolky 發表於 20-9-22 23:20
最好靚仔D,聰明D啦。太醜樣小朋友似佢點算?事業有成更好。最好家族DNA好D,無乜遺傳病,長命D。:fortuna ...
咁我叫尐女去照下镜先……

因為我死党就係嫁左个無担带,無責任心,永遠心存僥幸,永遠觉得自己只係唔好彩,毫無理財概念,永遠係人地錯,成曰講大話,只係諗住自己既人~佢老豆又係一世同个仔補鑊……简单如牛肉干,都係隊俾老豆解决,总之闖咩禍都有佢老豆收拾殘局。人係靚仔、專-,亦唔係乜大-奸大惡,但死性不改……我死党窮半生之力,最終係呢个死性不改既又穿櫃筒低又借安信还賭債而離婚收場。係呀~佢係好愛我死党,仔都生埋,不过呢,佢話知自己唔啱,不过佢改唔到喎……你可以話,哦~佢愛得唔夠啫,但实情係,現实中確实係無得救。之後听朋友講,佢之後再婚又離婚……暈!仲唔係害人个女?唔講尤自可,講起把几火……

Yanamami 發表於 20-9-23 00:13
因為我死党就係嫁左个無担带,無責任心,永遠心存僥幸,永遠觉得自己只係唔好彩,毫無理財概念,永遠係人 ...

你死黨可以歸納為第一類,以為窮一生嘅力量,可以改變個男人,不過結果係失敗嘅......

其實如果將樓主個仔分類為死黨老公個類,根本就唔需要再討論如何可以改變佢個仔,因為已經認定咗佢將會又係失敗個案,只可惜少少年紀,就俾定性咗,有點可惜了。

gigayan 發表於 20-9-23 00:30
你死黨可以歸納為第一類,以為窮一生嘅力量,可以改變個男人,不過結果係失敗嘅......

其實如果將樓主個 ...
無一生,十幾年啫~人生有幾多个+年?

Yanamami 發表於 20-9-22 23:58
咁我叫尐女去照下镜先……

拿,如果照完鏡覺得自己條件好,咁唔止呢個要求㗎啦

回覆 gigayan 的帖子

人地用一生去改變一個男人,我唔會多嗲。呢d個案失敗居多,就算成功又如何?咩男人值得用自己一生?唔好講笑。
除咗自己仔女,無人值得一個女人犧牲一生去幫佢做更好的人。

除非樓主個仔靚仔到不得了,反而超級識講嘢,tum得人好開心,否則咩類型的女仔會鍾意唔肯返工,分分鐘要養埋佢的巨嬰男?
唔揀呢種男仔,唔係現實咁難聽,係自愛呀!

Jane1983 發表於 20-9-23 09:01

人地用一生去改變一個男人,我唔會多嗲。呢d個案失敗居多,就算成功又如何?咩男人值 ...

我只係想講,愛情觀值唔值唔到外人評論,你和我可以教自己個女唔好咁揀,但真係有人願意要咁做時,唔到你和我呢個外人去評論。好似littleyolky咁話佢自己唔會揀呢Type,我覺得無問題,人係有自由意志選擇自己認為合適嘅事!

如果有一日我想提醒身邊嘅人,個伴唔啱佢,我會簡單一句叫佢自己諗清楚,呢個係咪你個Mr/Ms Right, 唔會羅列十萬個我自己直覺佢哋唔啱嘅理由。

樓主個仔唔係十惡不赦,廿幾歲就要被定性,如果你地覺得佢咁死性不改,何苦還要浪費時間討論?好似樓主話,佢仔好宅,如果肯改變可以識到女仔,係呢個moment連佢爸爸都仲會「如果」,我地未同樓主個仔生活過嘅,點解可以一口咬定佢無得變呢?

gigayan 發表於 20-9-23 10:01

我只係想講,愛情觀值唔值唔到外人評論,你和我可以教自己 ...

又唔係喎,你話我多事都好,我真係鬧足我死黨幾年,叫佢“壯士断臂”。人生有幾多个十年?如果自己有八十歲命,仲有四十年苦要同个“我認為”不值得既人。唔识止蝕既話,人生就变成仙股了。

正正就係呢个唔認清現实既“如果”害左好多人。做父母还仔女債,當然要如果落去,唔可以輕言放棄,但其他人真係無必要。