用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

stanleypyk 發表於 20-7-13 14:12
揾專業輔導也要父母和子女一同去見才有用, 最重要阿仔要知道有問題存在要解決, 如果只逃避不面對, 只向父母 ...

只怕真係覺得冇晒人生意義,走去輕生啫。 我意思係在現況下,找他一起去輔導冇乜可能,反而資詢一下專業人士自己可以點部署,唔會去到不可收拾的境地。 有時候最差的情況就是最好的選擇,跟著父母直至他們百年歸老。幾十年好快過去,不用太注重得著。

blackpeppercrab 發表於 20-7-13 14:37
叫樓主兒子直接入這帖子看看吧,看看人家對他的評論,父親對他的期望,正確反省自己的缺點! ...
成班old seafood 係度批評佢,點會入來看
ps

MrBeast 發表於 20-7-13 18:15
成班old seafood 係度批評佢,點會入來看
ps
慈母多敗兒。

我覺得樓主和兒子對於工作的想法太狹隘,其實工作不是只是搵錢,工作其實是一種對自己能力的認知和肯定,唔去工作,唔會知道自己可以做到幾多幾好,同時,身邊的同事或者客戶會讓你更認識自己,或者對自己的人生有所啟發,從而對未來和人生有體會和計劃。樓主兒子對工作只著眼於搵大錢,是太鑽牛角尖了。樓主可試試反問他除了錢之外,希望自己成為一個怎樣的人?

akys 發表於 20-7-13 15:56
只怕真係覺得冇晒人生意義,走去輕生啫。 我意思係在現況下,找他一起去輔導冇乜可能,反而資詢一下專業人 ...
但我又覺得因為怕佢輕生而他是本性懒散而養兒九十九又不同講法, 如果是先天缺陷如蒙古症或傷殘而要照顧就無可厚非, 但因好食懶飛而以死相迫, 我會好言相勸, 如仍冥頑不靈我也沒辧法幫他, 照顧得他一時, 也幫不到他一世。

Coffeewine 發表於 20-7-13 21:59
我覺得樓主和兒子對於工作的想法太狹隘,其實工作不是只是搵錢,工作其實是一種對自己能力的認知和肯定,唔 ...
他雖然不是最低的學歷, 但基於他語言溝通比較弱, 但又不肯面對和聽從父母的勸告參加一些改進班去改善自己, 繼而形成不想與人相處, 但打工就是在社會接觸不同的人, 可能這就是他不願搵工的原因, 所以打工無用隨了因時勢及前景較差外, 自身問題我覺得也是一個因素, 雖然他矢口否認。因此再講什麼工作背後的道理, 基本他也不會聽入耳, 只是等他在投機市場跌得太多開始厭倦才鳥倦知還。

blackpeppercrab 發表於 20-7-13 19:47
慈母多敗兒。
認真的,=>青春期. 不能再用以前小朋友時的溝通方式

stanleypyk 發表於 20-7-13 22:11
他雖然不是最低的學歷, 但基於他語言溝通比較弱, 但又不肯面對和聽從父母的勸告參加一些改進班去改善自己,  ...
有冇考慮過mtr 車長?

MrBeast 發表於 20-7-14 08:37
有冇考慮過mtr 車長?

有提過, 但無回應, 可能佢仲冧緊投機炒賣能賺生活費的方法去生活, 直至山窮水盡才考慮吧!

stanleypyk 發表於 20-7-14 09:07
有提過, 但無回應, 可能佢仲冧緊投機炒賣能賺生活費的方法去生活, 直至山窮水盡才考慮吧!
...
咁我會覺得佢係懶多過溝通問題law

Yanamami    發表於 20-7-14 11:59

回覆 stanleypyk 的帖子

你可能要陪吓佢一齊睇吓網頁,一起研究報咩工,推動吓佢。
最難係行出第一步,搵到份工,返開ok,就on the right track。開始時,係需要人扶吓、push吓。

Jane1983 發表於 20-7-14 09:44
回覆 stanleypyk 的帖子

你可能要陪吓佢一齊睇吓網頁,一起研究報咩工,推動吓佢。
其實在5月份考完試時已幫他留意有什麼工作適合他, 也建議他早點找工作以免到7月份有很多畢業生出來競爭, 在job market見到一份會計文員是大公司聘請又不需一年經驗, 但他沒有理會我的建議, 到六月中有一個大型的招聘會, 最終又是放棄無去, 現在建議什麼也沒用, 只按他的思路去投機, 雖然過去半年已損失了不少, 但剛巧政府派錢又注入新的本錢。今天吃飯我問他, 日後生活屋租要四仟多, 連最基本的生活開支如吃飯和交通整月最少要八仟元, 投機能保證每月賺這八仟元嗎? 如真的當月損手賺少了, 只賺五仟元, 那只能每天吃兩餐最便宜的公仔面, 按4元一包面計算, 每天兩包即是一個月60包, 240元食飯加交通約1仟元也可捱過, 我又問他如當月全部損失, 那是否要蝕了也要平倉套現交租吃飯, 這種生活又會好過嗎? 但他的態度仍是堅持, 我行我素!

stanleypyk 發表於 20-7-14 23:10
其實在5月份考完試時已幫他留意有什麼工作適合他, 也建議他早點找工作以免到7月份有很多畢業生出來競爭, 在 ...

如果到時佢真係咁,希望你忍住唔好幫佢。比佢試吓捱窮,試吓面對後果。否則真係讓佢過世。

數天前好奇怪一向懶散的阿仔突然說肯幫手洗午飯後的碗筷, 當然有條件是炒鑊比較油不願洗, 他開始肯每天洗一餐的碗筷, 我怕他洗得太多半途放棄, 所以我煮完餸後都會清洗部份, 餘下就給他清洗。話洗這現象發生之前有一段古, 話說我太太有參加佛學班, 她說如果有什麼心願, 在許願時加一句"喃嘸阿彌陀佛"在結尾會比較靈驗, 她在阿仔未開始洗時曾許下想阿仔洗碗的願, 接著第二天叫他幫幫手洗, 真的他肯去洗, 至今天問他為何會洗, 他說自己也不知道, 不知是否湊巧還是許願有效的原因。
    到今晚他用開那部是兼職中介公司給他有客人留底的舊notebook, 突然開不到機, 又是說天上整他, 我當然解說舊notebook上一手也不知用了多久, 用久了有損耗壞了也不奇, 是正常現象, 他當然不認同又是一堆埋怨上天的說話, 我建議他的處理方法, 是拿去電腦修理店修理, 因為問題他輸入CMOS密碼不對, 機也開不了, 應該是小問題修理費應不太貴, 但他是三幾佰也不願出, 另一方法我是津貼他買新的Notebook, 會津貼一半, 但他又不願付出, 我問他沒有現金, 他回應差不多所有儲蓄放在投機的帳戶, 剩下現金又不多, 如果買一部6仟元的notebook, 他要付3仟, 差不多拿盡所有現金, 連吃飯銷費的錢也沒有, 除非要在帳戶將部份資金套現, 可能他現在滿倉, 要平倉可能要蝕本, 至今他應蝕了不少, 所以就是不找長工, 只等炒賣賺錢才可銷費, 根本就是不可行。

其實,洗碗咁小事,爸爸都要插手,洗咁d先叫阿仔洗,就係驚佢半途而廢?notebook事件,爸爸津貼一半?點解?係怕仔發老脾鬧天?仔無notebook用會點?

老實講,我都一樣做緊你做既嘢,但我會同自已講,和孩子保持適當距離,等佢自己用腦諗下點解決,定係根本不用解決?係父母做開直升機家長,唔捨得放手?都20歲(我估),真係一d都唔捨得放手?

deleted

dlam141231 發表於 20-7-27 10:32
大概30年前, 我在美國求學生活期間, 曾做兼職保母, 放學後時段照顧两姐弟, 姐姐唸高小, 弟弟剛小一, 當時要 ...

認同管教是由小做起, 可能兒子少時有傭工姐姐幫手, 而自己年青時很多行為也是自發性, 也不用父母操勞管教, 很自然覺得自己兒子在成長時會自我修正, 父母只是在大方向去管教兒子, 至於兒子在行為上是否孝順父母, 也是任其自然發展, 至中二時開始沉迷電玩, 對社會前景悲觀及失去信心, 放棄學業及自我封閉, 也難以打開心扉相互交談, 直至現在學業已完成和父母即將退休, 才可互相交換意見, 但這刻很難去改變他的想法, 如果他肯聽父母教導, 便不食煙飲酒, 滿口粗言罵天罵地, 回應上一個帖子的意見, 他洗碗由不洗至到肯半推半就去洗, 已是一個轉變, 當然希望這轉變會持續下去, 如果一下子有大量東西要洗, 又會半途而廢, 改變也要有進情, 很難一步到位, 就如買notebook我肯津貼一半, 他也要付出才可以, 而他畢業後閒賦在家, 只顧炒作, 加上損手, 現金當然不多, 吃慣免費午餐的他, 連半部notebook的價錢也不願付出, 要叫他全數自付相信更難, 其實我是想在完全放手前, 仍可給部份支持, 但這支持已不等於以前的無償付出, 一定要他自己付出部份才可成事。

egg.plant 發表於 20-7-27 08:53
...仔無notebook用會點?
冇得打機和炒股
絕對有可能阿仔只是炸型屈老豆幫佢換機,因為好少人會set cmos password, 連我自己呢個杞人都唔會

stanleypyk 發表於 20-7-27 11:32
認同管教是由小做起, 可能兒子少時有傭工姐姐幫手, 而自己年青時很多行為也是自發性, 也不用父母操勞管教, ...

不如你企硬唔幫佢買notebook(一半都唔出), 睇下佢仲會洗多幾多日碗

MrBeast 發表於 20-7-27 13:02
不如你企硬唔幫佢買notebook(一半都唔出), 睇下佢仲會洗多幾多日碗  ...

昨天佢想整返好部notebook, 想打開機內移走電池清除密碼, 點知用力過度弄傷手指流了不少血, 現在碗都洗不了!