用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議  

Jane1983 發表於 20-6-22 09:16
睇咗樓主咁多年,佢係呢度講可能強硬d,但執行肯定同嚴苛無關。

樓主教養佢仔咁多年,當中博弈完全唔夠佢 ...

最後一關 希望樓主可以強硬啲,但以咁年所見,有隱憂

Jane1983    發表於 20-6-22 13:31

gigayan 發表於 20-6-22 11:16
有同事介紹朋友嚟見工,3X歲結咗婚有仔女,份工$12000...... 我問點夠用呀? 原來因為敷衍阿爸阿媽,叫做 ...

October. 發表於 20-6-22 12:21
唔搵工做肯定唔可以,錢多錢少,都要做野,懶慣左變成習慣就弊家伙。
幾年前有個中大碩士,好似仲係讀神科 ...

原因係市道問題 還是 自己覺得身為碩士身,不肯屈就? 還是其他?

little_yolky 發表於 20-6-22 07:43
我哋當年都係5月考完試,但無同學7月先搵工,大家都係最後一個sem開始搵。我5月1號就返工,因為人哋趕住用 ...

我大女係外国,Yr2已做part time(唔係麥記或珍珠奶茶果种,係正正式式工),今年武漢肺炎,公司退走所有part time, 佢又揾到份税局casual工,到畢業前果个sem先揾,佢觉得遲,而家佢仲有年半先畢業,但都build up紧份resume, 到畢業时叫有尐“嫁妝”,唔好俾人觉得係白紙-張,仲可以自己賺係果边既生活費。

October.    發表於 20-6-22 16:08

S-Kwok 發表於 20-6-22 14:33
原因係市道問題 還是 自己覺得身為碩士身,不肯屈就? 還是其他?

答錯。
搵2年未搵到工,好似本身性格有啲問題。

Yanamami 發表於 20-6-22 14:44
我大女係外国,Yr2已做part time(唔係麥記或珍珠奶茶果种,係正正式式工),今年武漢肺炎,公司退走所有par ...

校訓「機會是留給有準備的人」

Yanamami    發表於 20-6-22 15:31

gigayan 發表於 20-6-22 15:08
校訓「機會是留給有準備的人」

人生金句之一

今天是阿仔牛一剷除了電腦game的第二天, 相對以前耳根清靜得多, 少了粗言穢語, 起碼在吃飯時間不用等他打埋手下那一舗game才吃飯。除了在房用手機看電影和手機遊戲外, 其餘時間鑽研自己的方法去投資投機, 而且多了出廳吹吓水, 但都時說投資較多, 討論之餘用機會糾正一下他投資投機的心態, 看來7月要再迫一迫他著緊些去找工作了。現在主要等香港和國內何時通關, 到9月左右希望可返國內安排一下退休的事務, 到時塵埃落定, 也不容他拖到年尾不工作。

stanleypyk 發表於 20-6-22 22:06
今天是阿仔牛一剷除了電腦game的第二天, 相對以前耳根清靜得多, 少了粗言穢語, 起碼在吃飯時間不用等他打埋 ...
在吃飯時間不用等他打埋手下那一舗game才吃飯

點都好,希望繼續:從好的方向發展

回覆 stanleypyk 的帖子

Delete 電子遊戲係好事,肯出廳大家傾談係好事。大家交流吓,你灌輸正確和正面的投資觀念比佢絕對係好的發展。但無論你幾讚賞佢的改變,或者傾得幾開心,都唔好攞錢出來比佢投資,或者任何形式的合作。
父母心軟科水見得多,切記不可。

stanleypyk 發表於 20-6-21 12:58
我都知難, 但如果無揾工更加無機會, 最終當然想他揾到份長工我們才退休返國內, 但又不能因為揾不到工而影 ...

回歸基本,由頭睇一次這個帖子,估計你會有所領悟。

過了半年,投資投機也是損手,蝕了三成資金,和他心目中想每個月賺2成的希望已成泡影,再問他有什麼計劃,已不願再計劃,但仍是那句返工無用,只能在投資市場繼續打滾,但這數個月期間經常受著市場情緒影響,當損手時滿口怨言,而且相當惡毒,至今就只申請了一份政府工, 未有其他行動,下月開始要他支付電費,對家中作出一些貢獻。

昨晚和他傾談到人際關係, 不知是否勾起他以往的學校生活, 哭了起來, 相信是過往校園的欺凌行為影響了他對人處事的看法, 今天有時間會向他了解多一點他過往的校園生活, 希望他能說出來讓父母看是否有方法令他釋懷。

一哭二鬧三上吊都出齊了

回覆 MrBeast 的帖子

樓主個仔係食住佢兩老,希望樓主唔好lose focus。

傾訴吓、安慰吓,無所謂,但唔等於佢唔使佢搵工,自力更生。老實講,呢個世界邊個無冤屈嘢?邊個無山高水低,大家都係啃咗去,繼續努力。
佢畢業只申請過一份工,擺明係唔積極。講咩都好,以前點都好,都係要出來社會經歷吓。

stanleypyk 發表於 20-7-1 09:20
昨晚和他傾談到人際關係, 不知是否勾起他以往的學校生活, 哭了起來, 相信是過往校園的欺凌行為影響了他對人 ...

communication 101: 聆聽就是令人釋懷的最好方法
note, 係唔洗提供方法比佢,聽和認同他的感受就得,留意是認同他的感受,不是他的價值觀

好奇一問,產左game 都10日,系屋企做過d乜?

個仔的一些惡習及人生觀,由樓主自細培養,,現在已經係啃老一族,好難再去改變了。

回覆 MrBeast 的帖子

用電腦的時間少了, 就算用都是睇片和睇投資資料, 其餘時間用手機多, 我估佢間唔中會玩吓手機game, 早幾天佢約咗一位比較要好的舊同學, 但出去了幾個小時不知去咗邊, 問佢又不講, 也沒再追問, 今天又和他傾了一個下午, 從他口中仍懷念現在被照顧生活, 但我將會退休的安排也很清晰對他說, 離開他不是要斷絕交往, 有什麼生活上的問題可隨時和父母溝通, 如因自身舉債就不用找我了。