用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆 goodmama2003 的帖子

係呀,所以日本唔少案例,都係年輕時啃老。到父母老咗,身體大不如前,要人照顧,就出現虐老

goodmama2003    發表於 20-5-22 12:57

其實阿仔說話有一些口吃, 有某些句語會出現重複說幾次, 如"真係真係真係真係........", 但又不是所有句語如此, 但已令他和人溝通不順暢, 相信這也是令他自卑和負面思想的其中一個原因, 但他堅持不面對去改善, 我們曾在網上找到一些方法試圖幫他改善, 例如讀報或朗誦等等, 但他經常敷衍了事, 最後我們也沒心機幫他, 所以聽他說想找一些不需說話的工作, 我當然勸他出來社會便要和不同的人接觸, 何來不用說話的工作, 除非自己是啞的, 有些見他只顧電玩, 不好好裝備自己, 又不受父母幫忙, 只能奉勸一句好自為之。

stanleypyk 發表於 20-5-22 21:18
其實阿仔說話有一些口吃, 有某些句語會出現重複說幾次, 如"真係真係真係真係........", 但又不是所有句語如 ...
其實我有少少懷疑你兒子可能有輕微亞氏,所以才容易過份沉迷同固執,又缺乏自信容易逃避責任。除非等佢揾到樣有興趣嘅嘢或有了目標,才有機會改善。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 21:28
其實我有少少懷疑你兒子可能有輕微亞氏,所以才容易過份沉迷同固執,又缺乏自信容易逃避責任。除非等佢揾到 ...
在他升高中時也找過一些評估中心, 評測結果只是交際能力較弱, 但未至於是自閉症, 再加埋去年有出外兼職, 所以應該不是深度的自閉症, 所以要睇埋之後的一至兩個月找工情況再決定是否要求他去矯正。

stanleypyk 發表於 20-5-22 22:09
在他升高中時也找過一些評估中心, 評測結果只是交際能力較弱, 但未至於是自閉症, 再加埋去年有出外兼職, 所 ...

記得你仔做兼職(好像地產),個老板幾喜歡他,能夠和街外人connect,尤其係唔同年齡群組,以及權威figure,你仔的社交能力應該唔係自閉小孩。

有d口吃係會打擊自信,我有個舅舅,佢係情急的時候會口吃。但佢係好聰穎果種人,口吃的時候,佢會同人講,自己個腦實在太快,個口都講唔切。

stanleypyk 發表於 20-5-22 22:09
在他升高中時也找過一些評估中心, 評測結果只是交際能力較弱, 但未至於是自閉症, 再加埋去年有出外兼職, 所 ...

邊緣 Case 唔係咁容易識别,由其佢哋越大個越會懂得掩飾自己。 唔好介意因為我覺得你囝囝有我大仔部份嘅影子,我大仔就係正宗邊緣case。
Anyway,現在最重要睇下可唔可以幫佢揾到樣興趣,揾到個目標,佢才會有動力去改變。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 22:46
邊緣 Case 唔係咁容易識别,由其佢哋越大個越會懂得掩飾自己。 唔好介意因為我覺得你囝囝有我大仔部份嘅影 ...

不介意的, 反正以前也懷疑過, 但要幫也要受幫才有效, 前幾個月我太太要求阿仔讀報, 次次等佢打完機到晚上11點才開始肯讀, 但我們做父母年紀大太夜比較疲勞, 所以我勸太太問清楚佢是否想改善, 結果他放棄了不讀, 剩下半年時間佢肯受幫就幫, 唔肯幫都無用!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 22:46
邊緣 Case 唔係咁容易識别,由其佢哋越大個越會懂得掩飾自己。 唔好介意因為我覺得你囝囝有我大仔部份嘅影 ...

也想知你大仔是邊緣case, 不知介不介意可說一下佢現在情況?

stanleypyk 發表於 20-5-22 23:24
也想知你大仔是邊緣case, 不知介不介意可說一下佢現在情況?

我仔係好邊緣 Case. 當年我冇經驗老師又唔發覺,小學成绩又沒大問題,佢數學能力更比同齡小朋友高,唯獨中文能力超差,佢同其他人相處表面問題不大,但其實社交十分弱,欠同理心,思想負面,非黑即白,佢谂野方法常人好難理解,高小時我顶唔順主動帶佢找心理學家,會面數次後才確定佢屬於邊緣亞氏。當年心理學家比過少許訓練佢,教佢一啲與人共處要留意地方,教佢同理心,減低佢負面情緒,亦教了我一啲同佢相處方法。

升中後我一路响背後 Mon 住佢,同班主任响背後幫佢,同佢多溝通及引導佢,陪養佢自己負責,佢沉迷嘅嘢你好難改佢, 只可以引導佢分析,教佢思考後果, 仲記得我仔中四個年都试過沉迷打機, 當年欠交功課嚴重學校連成績表都唔比佢,我跟班主任响背後不斷鼓勵佢/引導佢,佢其實知道問題,中五知衰自己改變。 佢鍾意嘅嘢可以好沉迷,佢喜歡電腦可以對住電腦超過十個鐘,幸好喜愛亦變成佢嘅目標,而家响大學主修電腦,亦打算作為職業。
佢大個咗跟平常人相處你唔會覺得佢有咩問題,之前做暑期工仲比人讚佢添,但對住家人因太了解佢,佢嘅行為有時令你好反感,呢種人如果你用正常嘅思維去理解佢,你一定會比佢激到爆血管。所以作為家長我都睇得好開,我已經盡了教育佢嘅責任,路係佢自己將來想點行就靠佢自己啦!

查實係咪亞氏已非重點,因為只是一個標籤,最重要係幫佢搵到自己嘅弱點從而改善問題。
你兒子直至現在都未找到興趣同目標, 而且佢缺乏安全感同自信,想佢改變暫時應該會係非常困難。

stanleypyk 發表於 20-5-22 23:16
不介意的, 反正以前也懷疑過, 但要幫也要受幫才有效, 前幾個月我太太要求阿仔讀報, 次次等佢打完機到晚上1 ...

你仔仔如果有興趣金融,或者完成 HD 後叫佢试下 in 銀行,鼓勵下佢唔好怕失敗,當佢揾到目標同方向,自信自然就會返黎。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 00:21
我仔係好邊緣 Case. 當年我冇經驗老師又唔發覺,小學成绩又沒大問題,佢數學能力更比同齡小朋友高,唯獨中 ...
咁睇嚟你仔啲symptoms好mild,你哋又總算及時控制到,好彩過樓主

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 00:21
我仔係好邊緣 Case. 當年我冇經驗老師又唔發覺,小學成绩又沒大問題,佢數學能力更比同齡小朋友高,唯獨中 ...

原來你仔的經歷和我仔相似, 但較為輕微, 其實他交際差、無自信及負面我也有在他面前指出過, 但他的態度是愛理不理, 想知你囝囝知道自己的問題後態度如何, 是迴避還是試圖面對, 我囝囝是迴避那種!

stanleypyk 發表於 20-5-23 07:05
原來你仔的經歷和我仔相似, 但較為輕微, 其實他交際差、無自信及負面我也有在他面前指出過, 但他的態度是 ...

對於呢個仔其實都心力交瘁,放咗好多心機同時間响佢身上,為了解讀佢嘅行為同舒緩我嘅情緒,我 keep 住帶佢見心理學家,持續大约 2-3年,須然從小我同佢親子關係尚算良好,但佢嘅歪理同思維有時亦令我透不過氣,所以對佢亦唔會有太大期望,咁大家都會舒服啲。

從小我會經常同佢分享,待人處事行為態度咩我都會講,我唔會話一定係佢錯引起佢抗拒,但我會同佢分析佢嘅行為背後引申嘅問題,讓佢自己思考問題出在哪裡,须然有時佢未必有反應或者會迴避,但心理學家講過其實佢响度慢慢吸收緊/解讀緊,你未必會明白佢所想同樣佢亦未必會明白你,但溝通係非常非常重要嘅技巧,亦是同佢打好關係嘅橋樑。

一路睇你帖子亦發現有我仔嘅影子,所以點解之前我都提過你必須跟兒子打好關係先,無關痛癢嘅事就當睇唔到。你兒子迴避問題有可能係佢根本唔知點去改變,佢覺得冇人明白佢,心灰冇目標更加冇動力去改變,你同佢關係至為重要,因為佢肯接受你 你才會有可能改變到佢。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 09:11
對於呢個仔其實都心力交瘁,放咗好多心機同時間响佢身上,為了解讀佢嘅行為同舒緩我嘅情緒,我 keep 住帶 ...

謝謝意見!但我冧不知好不好將你仔的經歷和我仔分享, 可以當為借鏡, 從而知道類同處境的人也有光明的將來!

stanleypyk 發表於 20-5-23 10:27
謝謝意見!但我冧不知好不好將你仔的經歷和我仔分享, 可以當為借鏡, 從而知道類同處境的人也有光明的將來 ...

我唔介意,不過同佢哋溝通真的並非三言兩语就能見效。

你兒子已經長大,會有佢自己嘅諗法,唔容易接受他人意見,不過有時思想走進胡同,或許第三者意見會對佢有另一番啟發。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 10:47
我唔介意,不過同佢哋溝通真的並非三言兩语就能見效。

你兒子已經長大,會有佢自己嘅諗法,唔容易接受他 ...

好的, 那你兒子至今有無口齒不清及不想交際的情況?現時他在讀大學還是出社會工作?

stanleypyk 發表於 20-5-23 12:27
好的, 那你兒子至今有無口齒不清及不想交際的情況?現時他在讀大學還是出社會工作?
...

佢從來都冇口齒不清嘅問題,只係會詞不達意, 當年都有幫佢諗過有咩工係唔使點同人接觸。
我仔現今响大學修電腦,暫時方向主力係寫 program. 不過佢都計劃好日後會去外國讀 Master.

stanleypyk 發表於 20-5-22 23:16
不介意的, 反正以前也懷疑過, 但要幫也要受幫才有效, 前幾個月我太太要求阿仔讀報, 次次等佢打完機到晚上1 ...

口吃有時係自信問題。以前我有個同事,佢講廣東話有口吃,但佢留學台灣,所以國語講得好。當時係無乜人識講普通話既年代,所以佢普通話水平就好突出,佢講普通話時,我未聽過佢有口吃的。

little_yolky 發表於 20-5-23 15:24
口吃有時係自信問題。以前我有個同事,佢講廣東話有口吃,但佢留學台灣,所以國語講得好。當時係無乜人識 ...

所以我兒子做present時喜歡用英文多過中文!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 13:39
佢從來都冇口齒不清嘅問題,只係會詞不達意, 當年都有幫佢諗過有咩工係唔使點同人接觸。
我仔現今响大學 ...

你仔肯深造讀下去也好, 但也聽過有些子女只肯讀書, 不肯出去社會工作, 所以讀完一個degree又一個master, 接連不斷讀到40歲過外, 這也令人頗頭痛吧!
‹ 上一主題|下一主題