用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 20-4-1 11:40
寫錯了, 是不同意要自我調低自己的要求做乞兒, 至於租房住在頭一年會津貼一半租金, 待他工作穩定後便不再津 ...

你做不到的。要有心理準備最終結果是要照顧他直至耗盡退休金或百年歸老。

stanleypyk 發表於 20-4-1 11:40
寫錯了, 是不同意要自我調低自己的要求做乞兒, 至於租房住在頭一年會津貼一半租金, 待他工作穩定後便不再津 ...
咁佢又冇選擇,唯有無奈接受

stanleypyk 發表於 20-4-1 11:56
近來肯溝通就好一點, 過往6年自我封閉, 怎幽默風趣也埋不到身 !

若你可面對迹境仲可以有sense of humour,就可升lev 到另一境界
Ps read martian

akys 發表於 20-4-1 13:27
你做不到的。要有心理準備最終結果是要照顧他直至耗盡退休金或百年歸老。
...
如果雙方也在香港可直接面對面溝通就未必做到, 但分開兩地則機會大得多。

stanleypyk 發表於 20-4-1 21:48
如果雙方也在香港可直接面對面溝通就未必做到, 但分開兩地則機會大得多。
...
但但你留下了後門,何不去大陸做大少而留港做乞丐

stanleypyk 發表於 20-4-1 21:48
...

並不是說一些風涼話,但這是非常普遍的結果。我自己某程度上面對相同的問題,孩子放在手機,youtube 和打機的時間遠比讀書溫習時間多。只不過他記憶力好,做功課很快,又懂考試技巧,所以成績暫時沒有太大問題,但我從旁觀察,專注力唔夠。如果唔改變,上高中後成績很難再上一層樓。

和你不同的是,從小已經灌輸自己的將來自己負責,亦在一些小節上貫徹執行,例如做完嘢告誡後都唔收拾,就算是教科書亦只能在垃圾桶找回,所以他不會認為我會在大學畢業後會繼續照顧他。

MrBeast 發表於 20-4-2 09:00
但但你留下了後門,何不去大陸做大少而留港做乞丐

首先對國內政府和人民都有偏見, 在國內手機或電腦上網有很多限制, 不是他理想的居住環境!

stanleypyk 發表於 20-4-2 14:23
首先對國內政府和人民都有偏見, 在國內手機或電腦上網有很多限制, 不是他理想的居住環境!
...
咁記得搬上到大陸後就間唔中講下點差法,自己都有d後悔

akys 發表於 20-4-2 12:01
並不是說一些風涼話,但這是非常普遍的結果。我自己某程度上面對相同的問題,孩子放在手機,youtube 和打 ...
類似technique 小朋友小時我都用過,所以佢知 i mean biz

stanleypyk 發表於 20-4-2 14:23
...

唔一定的。不知幾多極討厭大陸的男人追求身材好的國內嬌娃。

你想佢係香港學獨立,就唔好邀請佢返大陸一齊住。

Jane1983 發表於 20-4-2 16:11
唔一定的。不知幾多極討厭大陸的男人追求身材好的國內嬌娃。

你想佢係香港學獨立,就唔好邀請佢返大陸一 ...
一早同佢講咗, 回中山一定要工作, 回來 hea 就不用回來 !

stanleypyk 發表於 20-4-2 22:09
一早同佢講咗, 回中山一定要工作, 回來 hea 就不用回來 !
無數事實證明全無信用。你這段話留有多種可能陷阱。
可以先應承工作,然後反悔;

可以先工作數日,數月,然後暫停,

可以假裝工作,其實根本不工作,

可以一直工作,但無心工作,

Danielhk 發表於 20-4-2 22:39
同意,當然冇父母會睇住子女死而不救,但都唔洗講明有水泡

回覆 stanleypyk 的帖子

去到中山,可以話搵唔到工、唔啱做,呢樣果樣,繼續黑口黑面躲在房打機。唔信你做得出掉晒佢d嘢出街,趕佢走,換門鎖。
唔想養佢一世,你係呢個關鍵時侯要小心處理。

stanleypyk 發表於 20-4-2 22:09
其實,你自細有冇同佢講過 畢業後工作要畀家用?有啲家長會自細咁教導仔女, 畀啲壓力佢哋又培養佢哋對屋企嘅責任心。

睇好耐,忍唔住出聲講句。
其實你兒子現在的行為,作為父母,你和太太責任很大。每次只是說,沒有行動,一邊責備,一邊縱容。這是最差的一種教育方式。
眼高手低,你對兒子的期望不也是這樣?剪不斷,理還亂。不如不用計劃這麽多,反正計劃了也做不到。今朝有酒今朝醉,全家人開開心心打機的打機,旅行的旅行,積蓄用盡,再看看如何從頭開始。

b3410 發表於 20-4-3 10:45
其實你兒子現在的行為,作為父母,你和太太責任很大。每次只是說,沒有行動,一 ...
同意。我都隔左好耐再番黎睇,好似連續劇禁,無睇-大截都唔会miss太多野,因同最初开始無乜進展。幾年了,沒完沒了,細既固然無改,大人亦-样。

b3410 發表於 20-4-3 10:45
其實你兒子現在的行為,作為父母,你和太太責任很大。每次只是說,沒有行動,一 ...
樓主也不是沒做過野,可能是方法唔啱,又可能同輩影響,不過再回想過去對錯冇意義,不如向前望。之前我都建義過退休後去旅行幾個月(might not be a good idea now due to covid19),第一比個treat 自己,第二看看兒子如何handle當rehearsal

Yanamami 發表於 20-4-3 11:20
同意。我都隔左好耐再番黎睇,好似連續劇禁,無睇-大截都唔会miss太多野,因同最初开始無乜進展。幾年了, ...

佢唔覺得自己有問題,自己需要改丫嘛!

Danielhk 發表於 20-4-2 22:39

Daniel你要收藏此帖,引以為鑑!你小朋友有問題,而你睇落都有D似你小朋友,不過你小朋友仲細,你真係要的起心肝睇下點樣雙方都改善,唔係過幾年又見你出帖翻版。我哋對你有信心,唔止大果個,尤其細果個,天生我才,俾多D時間栽培佢。
‹ 上一主題|下一主題