用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-3-16 13:21
回覆 MrBeast 的帖子

我以前一直都信呢句,不過慢慢發現新一代未必咁諗。可能父母照顧得太好,又或者世界 ...
e加都有,不過唔在柴米上,而是體藝和成績。至於$,唔係話一定要慳,但至少知道沒有免費午餐和應洗得洗

MrBeast 發表於 20-3-16 13:47
e加都有,不過唔在柴米上,而是體藝和成績。至於$,唔係話一定要慳,但至少知道沒有免費午餐和應洗得洗 ...

對體藝和成績的鬥心,會唔會自動演化為對事業的積極進取,以前果代會。而家呢代未必。眼見年長朋友的仔女,真係唔係好搏殺果種,唔夠hungry。

Jane1983 發表於 20-3-16 15:24
對體藝和成績的鬥心,會唔會自動演化為對事業的積極進取,以前果代會。而家呢代未必。眼見年長朋友的仔女 ...
我都覺得樣樣都有父母教練安排,是個問題,不過始終都是個conventional path,父母幫到咪幫,身邊都有成功例子,未必一定有回報,當strategic investment。我小朋友天生冇乜鬥心,還在摸索中,e加只播下種子,想要的東西要付出或自己去爭取。

MrBeast 發表於 20-3-16 16:08
我都覺得樣樣都有父母教練安排,是個問題,不過始終都是個conventional path,父母幫到咪幫,身邊都有成功 ...

講唔清楚。眼見前輩朋友的仔女on paper係好叻,但個個都唔湊米氣。可能係家裏供給得太好,無慾無求。我唔鍾意咁樣的型態。

早前和阿仔討論過出社會工作的問題, 他認為出去做工和做乞丐差不多, 後來再有機會和他在這話題再討論深些, 他認為打份工如要付房租, 再加自己食和交通及其他開支, 每月最多儲2至3仟, 生活質素又不太好, 返工對住老板好像搖尾乞憐支份人工又唔多, 他心目中是想要什麼就可隨手可得, 如果靠份人工要睇餸食飯, 是乞兒的生活, 對將來根本無希望。叫他努力樂觀回應是談何容易, 根本做唔到, 他的性格便是要肯定有收穫和覺得合理才付出, 我比喻他在比賽中要肯定有金牌才去跑, 不切實際。近來不斷買賣期權產品, 本來賺了點又輸返, 每天都想偷雞在近來大波動市做交易, 起落又快, 全憑個人推測去買賣, 買賣不中又話有人做市不合理, 我都話投資市場瞬息萬變, 有時不按常理去行事, 但他仍然一邊埋怨一邊去買賣, 勸他腳踏實地又說無用, 還說唔咁做可以點, 如果不改變這想法, 將來畢業出外工作又會多多埋怨。

stanleypyk 發表於 20-3-16 23:08
早前和阿仔討論過出社會工作的問題, 他認為出去做工和做乞丐差不多, 後來再有機會和他在這話題再討論深些,  ...
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/439348/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E6%8A%96%E9%9F%B3%E4%B8%BB%E6%92%AD%E7%9B%B4%E6%92%AD%E7%9D%A1%E8%A6%BA%E4%B8%80%E6%99%9A%E8%B3%BA8%E8%90%AC-1857%E8%90%AC%E4%BA%BA%E5%9C%A8%E7%B7%9A%E6%9C%9B%E4%BD%8F%E4%BD%A2%E7%9E%93

抖音主播直播睡覺一晚賺8萬 1857萬人在線望住佢瞓

回覆 stanleypyk 的帖子

呢個世界有高薪、有前途的好工,但要求高才能、高學歷,唔到佢做。點解?因為佢用咗求學的黃金時間去打機,仲不斷埋怨唔夠時間打!人地寒窗苦讀果陣,佢日日打機,父母勸極唔聽,而家自嘗惡果,唔知反省,仲有臉講?
事件好簡單。再乞兒的工都pay the bills,起碼令佢有錢交租、三餐有着落。唔打工,邊有錢?邊個養佢?諗住攞綜援定訓街?

你呢個例子真係「教壞人」,其貌不揚的男子直播訓覺,not even露肉或淫褻,就有錢賺,打工真係辛苦好多

回覆 IloveJJ 的帖子

係,逆耳忠言要講,當頭棒喝要做。佢錯要set him straight。呢d做衰人的嘢、難聽的話係父母要做要講,唔係真係愛佢變成害佢。

真係,教子要有義方。連反省都唔識,一味埋怨,滿口歪理,乜都係父母、社會的錯,自己唔使負責,自己懶散唔讀書、唔上進係無責任。好荒謬!

醒目開學勳章

早前和阿仔討論過出社會工作的問題, 他認為出去做工和做乞丐差不多, 後來再有機會和他在這話題再討論深些,  ...
講道理佢當聽唔到,試下真係狠心啲唔理佢睇佢1個人過唔過到活。
識人租間屋仔比仔住,淨係幫佢俾租無其他洗費,個仔點都要自己謀生,當堂無咁離地

Jane1983 發表於 20-3-17 08:58

你呢個例子真係「教壞人」,其貌不揚的男子直播訓覺,not even露肉或淫褻,就有錢賺 ...
狀元去做tv, g優做巴士司機,之前另一個po 大學生去做網紅,我們是否同社會脫節,唔認老都唔得。
樓主既然改變唔到阿仔,倒不如投其所好愛屋及烏 ,不過有手有腳最好唔去攞綜援la

你兒子言行荒唐的同時,你有無認識到,你做父母其實好失敗?

你兒子悲觀厭世,你呢?你是否經常和兒子講笑?是否經常自黑?

你或許也是天生幽默感少的人,這麼多年來,你有無自我改變?

其實幽默好簡單,放大自己缺點,不惜自毀形象。

把他說法誇大或縮小到極限,從而顯示其荒謬。

我現在越來越認識到:單方面要求子女改進,是極其困難。

父母必須與子女共同成長。必須是一種脫胎換骨的成長。

從意識到言行,全面陪同子女成長。

每個子女都是獨一無二,無人,無書,無理論可以抄來用。

必須保持“終生學習”“求變”的心態。

Yanamami    發表於 20-3-17 13:45

Danielhk 發表於 20-3-17 12:06
你兒子言行荒唐的同時,你有無認識到,你做父母其實好失敗?

你兒子悲觀厭世,你呢?你是否經常和兒子講 ...

記起自己那代, 父母文化低, 也沒幽默感, 也沒什麼教子女技巧, 自己可以知書識禮, 有孝道, 也有同理心, 長大後也主動幫輕父母。現在這代不貼心教導, 沒有改變自己迎合子女的要求, 教的技巧又不足, 責任好像要全歸父母, 是父母之過拖累子女, 唔怪得年青一代不想生兒育女, 因為責任重大, 教得好是應份, 教得不好是父母之過!

stanleypyk 發表於 20-3-17 12:18
記起自己那代, 父母文化低, 也沒幽默感, 也沒什麼教子女技巧, 自己可以知書識禮, 有孝道, 也有同理心, 長 ...
你一直是救兒子的心態,沒有轉換到“自救”
沒有想到改變自己,把自己先脫胎換骨的改變。

或許你說,有問題的是我兒子。“自救”變成父母的錯。

你沒有想到要讓自己去放光,去照耀,去引導自己子女。

父母即使沒有任何錯,也可以讓自己更優秀,優秀是無止境的。

我相信優秀父母的光芒一定可以掃走子女心中的陰影。

唔拉埋政治講啦,費事模糊了視線。
一個人點講都好,連打份工賺錢養活自己都唔願意,咁仲有乜好講?
‹ 上一主題|下一主題