用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 20-3-15 12:51
其實子女自身的行為在父母看不過眼, 如子女長大後行為仍不變, 作為父母會覺得應該大家維持舊模式相處下去,  ...
講左幾年了……睇唔过眼只有两條路:照顧佢一世,任勞任怨,唔好再complain. 又或者無眼屎乾凈盲,狠下心唔理佢死活……自己揀,唔会再有第三條路。

Yanamami 發表於 20-3-15 13:04
講左幾年了……睇唔过眼只有两條路:照顧佢一世,任勞任怨,唔好再complain. 又或者無眼屎乾凈盲,狠下心唔 ...
換著你是我, 你會怎選擇?

stanleypyk 發表於 20-3-15 13:35
換著你是我, 你會怎選擇?
後者

Yanamami 發表於 20-3-15 13:46
後者
我覺得有無得選擇是環境做成, 如果在港有物業, 由小到大是一家人一起生活, 也很難因子女的種種行為作為理由要求搬出自立, 但在西方社會是有這種安排要求子女遷出, 在中國人社會似乎較難做到。

stanleypyk 發表於 20-3-15 14:03
我覺得有無得選擇是環境做成, 如果在港有物業, 由小到大是一家人一起生活, 也很難因子女的種種行為作為理由 ...
你話番大陸退休嘛……

Yanamami 發表於 20-3-15 14:06
你話番大陸退休嘛……
如果在香港退休便沒有得選擇, 只能選前者 !

stanleypyk 發表於 20-3-15 14:14

唔明,即係你又回心轉意驚阿仔照顧唔到自己留返低在hk 做阿四? or 你想e加dec佢走但世俗眼光下做唔出手?

回覆 stanleypyk 的帖子

我會睇大唔睇細。如果個仔會搵份長工,努力工作,好好做人。佢唔鍾意做家務,d嘢無手尾,我會提吓佢,但唔會睇成一個大缺點,日日話佢。
做家務、自理呢d嘢,從來都係環境造成,你返鄉下退休,佢一個人生活,就自然要自己做ga啦。

stanleypyk 發表於 20-3-15 14:14
禁就收声好好服侍佢,唔好再埋怨同呻了。

回覆 Yanamami 的帖子

你講得啱。自己揀服侍佢,就唔好怨。唔想做亞四,就狠心要佢自己做。
又要縱容,又要頂唔順鬧佢,盞大家唔開心。

MrBeast 發表於 20-3-15 15:28
唔明,即係你又回心轉意驚阿仔照顧唔到自己留返低在hk 做阿四? or 你想e加dec佢走但世俗眼光下做唔出手? ...

意思如果父母自置物業, 到子女成年後也很難因為子女不聽教聽話, 忍心要求子女搬出, 中國文化與西方文化不同, 西方人會主動要求成年子女離開家園, 表示子女長大要獨立生活。除非沒有自置物業, 到父母退休時便可隨時退租, 回到國內生活指數較低過退休生活, 這時順理成章子女要獨立生活, 這便是有或沒有自置物業的不同之處!

stanleypyk 發表於 20-3-15 20:58
意思如果父母自置物業, 到子女成年後也很難因為子女不聽教聽話, 忍心要求子女搬出, 中國文化與西方文化不 ...

not necessarily, 我們細個時窮,爸那邊多兄弟,於是我們住在阿婆家,每次阿爸或阿媽激親佢,佢就會大聲叫我們「死緊走」,你講的我覺得是呢一代的父母文化,that said, for 青少年,尤其青春期,我亦不建議講d收唔返的說話,不過你仔都成人la,可能sound 有點cruel, 但你無責任要養佢。
若是一起住,子女唔幫手做家務,咁事實亦冇佢乎,煮飯洗碗順手人情幫佢做埋,唔多好多功夫,冇乜大不了,不過唔一起食的話,我expect 至少用水浸住,下次先一起洗。不過唔覺同自置物業有乜直接關係,就算係自置,間屋係父母後生辛苦供返來,退休租出去做生活費,天公地義,子女無權過問或要求比佢住,唔洗佢比家用佢應該偷笑。

不過邊個senario都唔apply to u, 因為你的計劃是返大陸退休ma,我們先奇怪問下。見你寫的,真的好奇怪你點解會offer 佢一起上大6,比我就留個大6手機號碼佢,有事就wechat 你,地址都唔會比佢,又或者先先環遊世界幾個月,不問世事,實行破斧沉舟。

MrBeast 發表於 20-3-15 22:07
not necessarily, 我們細個時窮,爸那邊多兄弟,於是我們住在阿婆家,每次阿爸或阿媽激親佢,佢就會大聲叫 ...

如果子女明理, 父母有原因要求子女搬出當然無問題, 但現今有多少子女有同理心, 會替父母設想有這樣的需要而沒半點怨言呢?至於國內住址我就無隱瞞, 留返條後路他日好相見, 但我已向他明確, 回來不是做宅男, 要改好自己的陋習才好回來, 回來看也要工作不能閒賦在家打機, 不過在國內他無咁容易用返晒香港的apps!

stanleypyk 發表於 20-3-16 08:20
如果子女明理, 父母有原因要求子女搬出當然無問題, 但現今有多少子女有同理心, 會替父母設想有這樣的需要 ...
咁大6好似e加唔比打超過某中數tim, 唔打機佢又找其他方法渡日姐。
你在這裏的po我都feel 到些怨氣,咁你公子有冇埋過你感受,我不是建議你們鬥小學雞,successful relationship 是雙向,冇的話why u care so much how he feels,note its how he feels, 不是完全不理他死活。

已往和今天的仁慈除時害他一生,你自己有個環境轉變要好好利用

有自置物業,唔可以要求個仔搬出去獨立。咁屋企有錢,咪注定養佢過世?

咁最好的scenario係咪全家一窮二白,搵個錢刮痧都無,咁就一定養到好仔?

Jane1983 發表於 20-3-16 11:08
有自置物業,唔可以要求個仔搬出去獨立。咁屋企有錢,咪注定養佢過世?

咁最好的scenario係咪全家一窮二白 ...
正所謂:千金難買少年窮

回覆 IloveJJ 的帖子

真係。點做都錯。千錯萬錯都係社會的錯。

回覆 MrBeast 的帖子

我以前一直都信呢句,不過慢慢發現新一代未必咁諗。可能父母照顧得太好,又或者世界唔同咗,而家唔玩堅毅、忍耐、奮鬥、不屈不撓呢套
‹ 上一主題|下一主題