用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

今晚我兒子破天荒,幫忙做家務,一個人把地板擦乾淨。

我對他的進步感到好開心。剛剛他告訴我,是因為「你的名字」男女主角都做家務。男主角還打工賺錢。

這部劇他今天又看一遍,已經是第三遍。

弟弟小二,但已經每日整理被子了。

他們都有拒絕,有不樂意。我是威逼利誘,換了許多方法。

clementwife 發表於 20-2-17 23:15
唔腳踏實地做嘢,一開始就話炒股,何必呢?俾佢即刻搵到快錢,佢根本都唔會明白自己有邊啲地方要改進,只不過係 ...

阿仔夠年齡自己開到證券戶做父母也阻不了, 只能千叮萬囑叫他不要借錢抄賣舉債, 否則泥足深陷, 好彩這個多月無乜賺蝕, 不過感受到市場的波動很難掌握, 希望他早些知道抄賣不能代替打工!

stanleypyk 發表於 20-2-19 23:55
阿仔夠年齡自己開到證券戶做父母也阻不了, 只能千叮萬囑叫他不要借錢抄賣舉債, 否則泥足深陷, 好彩這個多 ...
既然呢樣可以睇得開,點解食煙、打機、冇手尾又唔得呢?(當然同住一屋理應分擔家務)

回覆 MrBeast 的帖子

你問得好好,根本輕重好大分別。
父母為仔女唔將鞋放番入鞋櫃,而大鬧、唔開心。同夫妻因對方唧完牙膏唔扭番蓋,而嘈大交。係我心目中一樣係荒謬。抓大放小,做人無可能要人樣樣跟到你足,每件事盡到你要求。

stanleypyk 發表於 20-2-19 23:55
阿仔夠年齡自己開到證券戶做父母也阻不了, 只能千叮萬囑叫他不要借錢抄賣舉債, 否則泥足深陷, 好彩這個多 ...

其實,你唔可以抹殺有人係用投資作為職業既,既然佢有興趣,應該入呢行做,邊做邊學。不過提佢,破咗產就無得做了,所以要小心投資。

Jane1983 發表於 20-2-20 14:24

你問得好好,根本輕重好大分別。
每人都有自己的red button. 只是覺得樓主或許可反思一下,何必為一些鎖碎的事情或已不在自己控制之內的事而勞氣呢

little_yolky 發表於 20-2-20 14:51
其實,你唔可以抹殺有人係用投資作為職業既,既然佢有興趣,應該入呢行做,邊做邊學。不過提佢,破咗產就 ...
樓主都講左只是想搵快$。若果是有興趣,就應去上course。

以前聽d人講d婚姻問題,乜嘢對方唧完牙膏唔扭番個蓋,搞到好大件事,離婚咁滯。
我覺得好無聊,咁都對對方不滿成咁,真係離婚就算數

邊有咁易長期搵到快錢?如果咁易,邊有人返工?長賭多數輸。
我有個老親戚,80幾歲人,身家都豐厚。佢比個證卷行定銀行經理冧到,非常鍾意炒股票,日日都做trade。之前成日話日日賺幾萬容乜易,唔知佢而家係咪咁好搵。

投資係可以致富,投機呢,就睇你有幾叻仔。

MrBeast 發表於 20-2-20 16:58
樓主都講左只是想搵快$。若果是有興趣,就應去上course。

咁好多後生仔都係邊學邊做既,跟到個好大佬就得。

回覆樓主:

A Man Played Video Games Nonstop For 73 Hours. This Is How His Organs Shut Down.

https://youtu.be/VY-k_YVkRKs

近個多月疫情留在家中辦公, 一家人在家中相處的時間較多, 阿仔繼續留在家不用上學, 時間全用來打機和買賣期權, 如果有買賣打機時間便少一些, 間中輸了便說打機散心, 基本也沒有做什麼學校功課, 至於期權我沒有操作過, 只知他不斷做單認沽或認購, 買兩邊做保險, 一大堆術語聽也聽不明, 總覺得他在幫經紀商打工頻頻做單付經紀佣金, 做了個多月好像還有幾個百份點微利, 見他在近來個波動市如果做錯方向便話有人做市不公平, 始終投資初哥, 叫他去一些投資班掌握一些投資知識又不願去, 遲早上得山多終遇虎, 但他現在已知不是他當初所想投機買賣可不用工作這麼容易, 日後也是要出外工作才可維生。

回覆 stanleypyk 的帖子

咁就好,無損手又買到教訓。如果一開始好容易搵食,以為自己少年股神,盞害咗佢。

Jane1983 發表於 20-3-9 09:04

咁就好,無損手又買到教訓。如果一開始好容易搵食,以為自己少年股神,盞害咗佢。 ...

始終佢心態經常想偷雞, 每天都想做單, 這樣投機方法, 現在本錢少上落不大還好, 叫他少做又唔高興, 話如果唔咁做可以點, 始終唔想打份佢所話的乞丐工, 想揾快錢, 餘下時間留在家打機享樂!

除非屋企有家業,香港大部份畢業生就係要認認真真搵份工打,養活自己。唔係錢從何來?
期權炒賣,根本係純投機,同賭博無分別。一個對金融產品了解不深,又拒絕上course學習的入世未深年輕人,盲中中搞呢d高風險嘢,有乜好處?最怕有一日你會講,早知任得亞仔打機,佢咁最多養埋佢。佢迷上投機亂炒,真係輸身家拖累屋企人

stanleypyk 發表於 20-3-10 20:28

始終佢心態經常想偷雞, 每天都想做單, 這樣投機方法, 現 ...
乞丐工?這話好搞笑。
絕大多數人都是從低起點,一步一步走路。

同樣低起點,十年後再回看,完全是天上地下的差別。

畢業十年,有的人已經千萬身家,回校捐錢設立獎學金,有的人確實仍然在打乞丐工。

人生真的是可以一眼望盡,平淡無奇的嗎?

悲觀厭世,充滿悲觀沮喪。

以後的生活也終將自我預言,自我驗證,自我實現。

做為家長,不是無事可做,而是要給予正能量,引導/影響他積極樂觀,讓他看到陽光,健康的一面。

估計你兒子很少有“笑容”

Danielhk 發表於 20-3-11 23:00
乞丐工?這話好搞笑。
絕大多數人都是從低起點,一步一步走路。

你說得對, 很少看到正面樂觀的笑容, 只看到他憤世疾俗的一面, 勸他的回應總是不肯正面樂觀面對, 只是父母的美麗謊言!

Jane1983 發表於 20-3-11 18:35

除非屋企有家業,香港大部份畢業生就係要認認真真搵份工打,養活自己。唔係錢從何 ...

現在他以有限的儲蓄, 又不肯多兼職儲錢, 想揾快錢只有投機, 還好他每張單都是數佰上落, 所以賺蝕唔多, 勸他少做又不肯, 只能經常勸他不要借貸投機!

其實子女自身的行為在父母看不過眼, 如子女長大後行為仍不變, 作為父母會覺得應該大家維持舊模式相處下去, 還是趁子女已長大成人, 要求其獨立生活呢? 其實子女的行為是有遺傳我覺得是有的, 因為我成長的家庭背景和我太太又截然不同, 我由讀書到出來工作也有幫父母家務, 家中大小問題也主動去幫手解決, 主要我父母讀書不多, 全家我最細但學歷最好, 好自然有什麼問題我也主動去幫手。而我太太的媽媽是傳統家庭主婦, 子女長大後子女從不做家務的, 現在我兒子便很像我太太年青的時候, 在家中基本什麼家務也不用做, 我即將年底退休返國內居住, 阿仔自然百般不願意, 因為家中沒僱用工人多年, 如果成年後同住退休, 相信父母要繼續做其工人任勞任怨, 當然今次退休不是為了迫阿仔分開, 有大部份是經濟考慮在港不工作也很難負擔長期高昂的租金生活下去, 要期望阿仔撐起頭家也相對困難, 所以回國內做點小生意生活水平較低會生活得較寫意, 阿仔留港只負擔自己的生活費, 暫時也不會要求他給家用供父母生活, 看他日後的事業發展才算了。
我比較看不過眼是他不做任何家務, 要他幫手只回應如果父母不煮食, 不如每天出街食, 他自己比自己份食物錢, 但父母當然喜歡食家庭餸菜健康得多, 只能繼續為他服務。而且間中不是一起進餐, 自己用過的碗碟盛載小食,用完便放在池盤, 食完馬上回房用手機或打機, 叫他洗返又話遲些先, 除非一叫再叫最後才洗, 如父母看不過眼又是跟他手尾。
‹ 上一主題|下一主題